Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd
Moi znajomi mają problem ze zjadaniem przez sarny i zające buraków,selera, truskawek.
Kupili preparat Sarna stop 45 EC. Problem w tym ,że ulotka jest niedokładna.
Informuje ,że można nim spryskać pnie drzew ,a nic nie ma napisanego o innych roślinach. Czy w ogóle można? Czy pryska się po roślinach czy po ziemi? Może ktoś zna ten środek?
A może podpowiecie jak inaczej chronić warzywa przed zwierzyną łowną
Zaznaczam ,że różne 'straszaki" nie dały efektu.
Kupili preparat Sarna stop 45 EC. Problem w tym ,że ulotka jest niedokładna.
Informuje ,że można nim spryskać pnie drzew ,a nic nie ma napisanego o innych roślinach. Czy w ogóle można? Czy pryska się po roślinach czy po ziemi? Może ktoś zna ten środek?
A może podpowiecie jak inaczej chronić warzywa przed zwierzyną łowną
Zaznaczam ,że różne 'straszaki" nie dały efektu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sarny i zające - problemy z nasadzeniami
Przyznam się,że nie chce mi sie zabezpieczać wszystkich drzewek owocowych przeciwko obgryzaniu ich przez zajace
Dlatego mam pytanie-kora których drzewk nie smakuje zającom?
Myślę,że omijają one brzoskwinie,wiśnie i czereśnie-ale całkowitej pewności nie mam?
Chodzi tu o młode,kilkuletnie drzewka.

Myślę,że omijają one brzoskwinie,wiśnie i czereśnie-ale całkowitej pewności nie mam?
Chodzi tu o młode,kilkuletnie drzewka.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
W pierwszej kolejności zjedzą korę z jabłoni, uwielbiają te odmiany które są szczepione na podkładzce B9 i samą podkładę B( (zawiera dużo cukrów pod korą), następnie grusze. Gatunki z żywicą (Prunus) są dla nich mniej atraktycjne ale jak głód zajrzy im w oczy to zjedą i wiśnie, czereśnie, brzoskiwnie, morele, czereśnie i śliwy - zaczną od ogryzania pączków.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Lubią skubnąć młode klony, głogi .....eMZet pisze:I nie tylko owocowego. Każde młode drzewko liściaste jest zagrożone, szczególnie przy dużych opadach śniegu. Jeśli w pobliżu są sarny, to i one lubią ogryzać z kory młode drzewka.Kacper pisze:Jak dokuczy im glód (duży śnieg) dobiorą się do kory każdego drzewka owocowego.