Ogródkowe rozmaitości cz.4
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogródkowe rozmaitości cz.4
Witam wszystkich w nowej części , poprzedni wątek znajduje się tutaj
Na początek wspomnień czar...
Rosarium Uetersen
Madame Plantier
Flammentanz
Na początek wspomnień czar...
Rosarium Uetersen
Madame Plantier
Flammentanz
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4
Jaki wstęp
Padam z zachwytu
Padam z zachwytu
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzuciłaś mnie na kolana!! Szacun za tą ostatnią fotę. Ja też chcę takąąąąąąą!!!!! :x
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No, ja tez padłam i nie moge się pozbierać
Ile lat ma twoja RU. Jest CUDOWNA. Mam nadzieje, że i ja kiedyś doczekam się takiego widoku.
Flammentanz - wydawało mi się, że to czerwona róża Może to mój monitor...
Madame piękna, mam nadzieje, że i moja w przyszłym roku będzie okazalsza. Pomimo, że ma już pewnie ze 20 lat teściowa co roku ja wycinała praktycznie do zera. nie miała szans....
Ile lat ma twoja RU. Jest CUDOWNA. Mam nadzieje, że i ja kiedyś doczekam się takiego widoku.
Flammentanz - wydawało mi się, że to czerwona róża Może to mój monitor...
Madame piękna, mam nadzieje, że i moja w przyszłym roku będzie okazalsza. Pomimo, że ma już pewnie ze 20 lat teściowa co roku ja wycinała praktycznie do zera. nie miała szans....
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Ale wejście
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Nela. Pięknie, pięknie zaczynasz i pędzisz, a ja czytając nie mogę Ciebie dogonić, dalej chodzę po 1 części. Podoba mi się ten Twój busz, który przynajmniej w części jest zaprzeczeniem mojej wcześniejszej koncepcji ogrodu bardziej schematycznego, ascetycznego, współczesnego i nie romantycznego. I tu i tu widzę zasadę : w prostocie piękno. Widzę, że u Ciebie przynajmniej na początku dominowało kolekcjonerstwo, a mimo to efekt jest imponujący. Powiedz szczerze, czy gdybyś nie była ograniczona powierzchnią, to sadziła byś setki pojedynczych róż, czy też robiła plamy z kilku odmian po kilkanaście czy kilkadziesiąt róż w odmianie? Wcześniej takiego dylematu nie miałem, dopiero jak wszedłem do Twojego ogrodu, pięknego. Pozdrawiam
- Alionuszka
Aniu a ja padam przed twoimi pięknymi królowymi... A róże pnące ,które mają parę dobrych lat muszą tak wyglądać...,nie ma innej opcji... dlatego je tak uwielbiam...
Tosiu Flammentanz pokazuje swój wigor już po 3 latach,ale niestety kwitnie tylko raz ,ale dłuugo...
Dorotko Rosarium ma chyba z 5 lat...albo i dłużej,byłaby większa,gdybym jej na to pozwoliła,ale wtedy miałabym drogę do dalszej części ogródka zamkniętą ...poprzez kolczaste pędy rozwijające się w każdą stronę...bo to róża bardziej krzaczasto pnąca... Flammentanz nie jest typową różą czerwoną ..jest trochę ciemniejsza z nutką buraczkową... Jej klastry kwiatów otwierają się powoli jedne po drugich ,dlatego jej kwitnienie trwa dosyć długo....
Obcinana Madame Plantier ,rzeczywiście nie miała szans na pokazanie kwiatów,dobrze ,że nie została wykopana,, z powodu braku kwitnienia... Moja ma dopiero drugi rok ,a urosła znacznie...pędy ma giętkie,długie na 2 m,także konieczne są podpory,ma piękny zapach i zielone oczko ...co mnie urzekło...
Izka wybrałam największe różyce jakie mam,a ...niech tam...trochę kolczasto,ale kolorowo...
Jarko rozmowy na forum nie tylko merytoryczne są bardzo przyjemne ,dlatego wątków coraz więcej się zbiera...
Wiesz,gdybym miała większe połacie do zagospodarowania,na pewno tworzyłabym plamy kolorystyczne...z dużymi bylinami,trawami,w powiązaniu z jednorocznymi...na tle krzewów ,drzew iglastych...róże pnące rzecz jasna w jednym egzemplarzu,ale na pewno miałyby więcej swobody do pokazania swego wigoru niczym nie ograniczane,to samo z różami krzaczastymi,które byłyby bardziej wyeksponowane...a nie ściśnięte jak w tej chwili... Natomiast róże wielokwiatowe,floribundy,okrywowe przynajmniej po dwa egzemplarze... oddawałyby kolor i cechę danej odmiany...docelowa wielkość odmiany ma znaczenie ...niektóre okrywowe potrafią być niewielkimi climbingami...np.Swany...
Pięknych róż jest mnóstwo,ale konieczna jest selekcja...pierwsze na co patrzę,to...,kwiat,potem czy kwitnie długo...jej zdrowotność i wielkość...zapach.No i musi mieć to coś...,co powoduje ,że nie mogę oczu oderwać ...
Na pewno ,dysponując wielkim areałem stworzyłabym żywopłot z róż krzaczastych... wiele by można pisać...co by było gdyby...
Na razie muszę kombinować ,co tu zrobić ,aby i na byliny upatrzone miejsce się znalazło...
Tosiu Flammentanz pokazuje swój wigor już po 3 latach,ale niestety kwitnie tylko raz ,ale dłuugo...
Dorotko Rosarium ma chyba z 5 lat...albo i dłużej,byłaby większa,gdybym jej na to pozwoliła,ale wtedy miałabym drogę do dalszej części ogródka zamkniętą ...poprzez kolczaste pędy rozwijające się w każdą stronę...bo to róża bardziej krzaczasto pnąca... Flammentanz nie jest typową różą czerwoną ..jest trochę ciemniejsza z nutką buraczkową... Jej klastry kwiatów otwierają się powoli jedne po drugich ,dlatego jej kwitnienie trwa dosyć długo....
Obcinana Madame Plantier ,rzeczywiście nie miała szans na pokazanie kwiatów,dobrze ,że nie została wykopana,, z powodu braku kwitnienia... Moja ma dopiero drugi rok ,a urosła znacznie...pędy ma giętkie,długie na 2 m,także konieczne są podpory,ma piękny zapach i zielone oczko ...co mnie urzekło...
Izka wybrałam największe różyce jakie mam,a ...niech tam...trochę kolczasto,ale kolorowo...
Jarko rozmowy na forum nie tylko merytoryczne są bardzo przyjemne ,dlatego wątków coraz więcej się zbiera...
Wiesz,gdybym miała większe połacie do zagospodarowania,na pewno tworzyłabym plamy kolorystyczne...z dużymi bylinami,trawami,w powiązaniu z jednorocznymi...na tle krzewów ,drzew iglastych...róże pnące rzecz jasna w jednym egzemplarzu,ale na pewno miałyby więcej swobody do pokazania swego wigoru niczym nie ograniczane,to samo z różami krzaczastymi,które byłyby bardziej wyeksponowane...a nie ściśnięte jak w tej chwili... Natomiast róże wielokwiatowe,floribundy,okrywowe przynajmniej po dwa egzemplarze... oddawałyby kolor i cechę danej odmiany...docelowa wielkość odmiany ma znaczenie ...niektóre okrywowe potrafią być niewielkimi climbingami...np.Swany...
Pięknych róż jest mnóstwo,ale konieczna jest selekcja...pierwsze na co patrzę,to...,kwiat,potem czy kwitnie długo...jej zdrowotność i wielkość...zapach.No i musi mieć to coś...,co powoduje ,że nie mogę oczu oderwać ...
Na pewno ,dysponując wielkim areałem stworzyłabym żywopłot z róż krzaczastych... wiele by można pisać...co by było gdyby...
Na razie muszę kombinować ,co tu zrobić ,aby i na byliny upatrzone miejsce się znalazło...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- jarko
Nela. Już to słyszeliśmy, ale powtórzę, sztuką jest nie tylko pięknie zacząć ale i skończyć. Cymesik ta Twoja wypowiedz na końcu pierwszej strony nowego wątku. Pozdrawiam. Jarko
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wpadłaś na rogaliki,no to ja na ucztę ogrodową,zobaczyłam tylko nowy wątęk i co, padam na kolana idę dalej...
- Alionuszka
Jarko jeżeli moje wynurzenia trafiają na podatny grunt,to nic ,tylko się radować... Dziękuję za wszelkie pochwały... Gdzie można oglądnąć Twój ogród ...?,też chciałabym trochę pochwalić...
Kasiu witam Cię i o przepis pięknie proszę...
Kasiu witam Cię i o przepis pięknie proszę...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- jarko
Oglądać można tylko w realu i nie ogród a jego zaczątki. Najstarsze miasto w Polsce i okolice są gościnne. To już w moim życiu 4 założenie ogrodowe. Na forum jestem króciutko, nie przymierzyłem się jeszcze do założenia własnego wątku, wklejania zdjęć, prawdziwym fotografem chciałbym być, a czasu też nie za wiele. Jak przebrnę przez to wszystko to na wiosnę może uda się coś tam wkleić. Rzeczywiście Twoja wypowiedz bardzo mi się spodobała, mam satysfakcję, że chociaż na chwilę udało mi się wyzwolić Twoje myśli, fantazje, marzenia a już na pewno wiedzę o ogrodach.
- Alionuszka
Jarko będę czekać w takim razie na założenie wątku i na fotografie Twojego ogrodu(nie ma znaczenia ,czy w trakcie tworzenia...)
Poczytałam Twoje posty w wątku o Rh ,gdzie wykazałeś się dużą wiedzą na ten temat...Swego czasu musiałam co nie co o nich poczytać ,gdyż chorowały i musiałam coś z tym fantem zrobić.Udało się Rh ożył,nabrał wigoru i koloru...
Poczytałam Twoje posty w wątku o Rh ,gdzie wykazałeś się dużą wiedzą na ten temat...Swego czasu musiałam co nie co o nich poczytać ,gdyż chorowały i musiałam coś z tym fantem zrobić.Udało się Rh ożył,nabrał wigoru i koloru...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Nowy wątek Gratuluję.Wspomnień czar-nie prysnął.Co za zdjęcia.
Właśnie w wątku o "najlepsze róże w moim ogrodzie" Rosarium Uetersen zebrała wiele negatywnych opini.
Jakie to ważne gdzie mieszkamy,jaka gleba ,miejsce itd.Twoja jest zaprzeczeniem złej opini i dlatego u mnie już rośnie,
a nawet 2 szt
Właśnie w wątku o "najlepsze róże w moim ogrodzie" Rosarium Uetersen zebrała wiele negatywnych opini.
Jakie to ważne gdzie mieszkamy,jaka gleba ,miejsce itd.Twoja jest zaprzeczeniem złej opini i dlatego u mnie już rośnie,
a nawet 2 szt
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka