Rośliny jednoroczne, które rozsiewają się same
Jednoroczne a jednak wieloletnie. Kwiaty
proszę podpowiedzcie które kwiaty tzw jednoroczne rozsiewają się same bez koniecznosci sadzenia w następnym roku? wiem że takimi roślinkami są niezapominajki i bratki. A jakie jeszcze znacie?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Praktycznie wszystkie jednoroczne jeśli pozwoli się nasionom dojrzeć na roślinie a następnie wysypać z nasienników. Najczęściej przykrywamy je ziemią w czasie różnych prac. Potem śnieg i na wiosnę mamy więcej lub mniej wschodów. Jeden problem, należy się nauczyć odróżniać siewki tych roślin od siewek chwastów by ich nie usunąć w czasie plewienia.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rośliny jednoroczne, które rozsiewają się same
Jak w temacie ? jakie znacie rośliny jednoroczne, które potrafią rozsiać się same bez niczyjej pomocy i następnego roku ponownie zdobić ogród? Interesuje mnie to, bo ? gdy wreszcie kiedyś dorobimy się z Żoną ogrodu ? miło by było mieć rabatkę z jednorocznymi, których nie trzeba by było co rok ręcznie wysiewać.
Na balkonie obecnie co sezon wymieniam ziemię, więc moje doświadczenie w tej kwestii jest praktycznie żadne (tylko w jednej skrzynce nie wymieniłem ziemi, bo rósł tam wieloletni łubin ? i na tym przykładzie mogłem się przekonać, że na pewno bezproblemowo sama się rozsiewa ostróżka letnia ? Delphinium ajacis ? oraz lwia paszcza ? Antirrhinium majus)...
Pozdrawiam!
LOKI
Na balkonie obecnie co sezon wymieniam ziemię, więc moje doświadczenie w tej kwestii jest praktycznie żadne (tylko w jednej skrzynce nie wymieniłem ziemi, bo rósł tam wieloletni łubin ? i na tym przykładzie mogłem się przekonać, że na pewno bezproblemowo sama się rozsiewa ostróżka letnia ? Delphinium ajacis ? oraz lwia paszcza ? Antirrhinium majus)...
Pozdrawiam!
LOKI
Re: Rośliny jednoroczne, które rozsiewają się same
Z jednorocznych samych się wysiewających u mnie: kosmos, czarnuszka damasceńska, nagietek, maczek kalifornijski, czasem aksamitki
U mnie same wysiewają się niezapominajki i wspomniane już nagietki.
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na balkonie i działce same wysiały się z poprzedniego roku lewkonie.
Oprócz tego nagietki i aksamitki....te ostatnie są jak chwast ....mam ich wszędzie pełno....
Oprócz tego nagietki i aksamitki....te ostatnie są jak chwast ....mam ich wszędzie pełno....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka