Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja
Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja
Od kilku dni jestem w posiadaniu Mendinilli. Naczytałam już się o niej i mniej więcej wiem co i jak...
Interesuje mnie czy ktoś z Nas ma tę roślinę w domu i może się pochwalić sukcesami w uprawie. Podobno uprawa w warunkach domowych bywa problematyczna
Interesuje mnie czy ktoś z Nas ma tę roślinę w domu i może się pochwalić sukcesami w uprawie. Podobno uprawa w warunkach domowych bywa problematyczna
KaRuś, myślisz, że bez nawilżacza się nie obędzie? Faktem jest, że w okresie zimowym mam dość suche powietrze w domu, więc może pokuszę się o zakup ;-) Ale i tak taki nawilżacz nie zapewni 90% wilgotności
Może martwię się na zapas...
Zaczyna już kwitnąć! Z każdym dniem największy pąk (a jest ich w sumie 7!!!) coraz bardziej się rozchyla, nie mogę się doczekać pierwszego kwiatu, podobno są imponujące
Malwa nie tylko z podłogi będzie miała kwiatuszki do skubania ;-) parapety u nas też uginają się od ciężaru doniczek Może kiedyś znajdę wreszcie czas by otworzyć swój wątek o kwiatach doniczkowych??? 8)
Może martwię się na zapas...
Zaczyna już kwitnąć! Z każdym dniem największy pąk (a jest ich w sumie 7!!!) coraz bardziej się rozchyla, nie mogę się doczekać pierwszego kwiatu, podobno są imponujące
Malwa nie tylko z podłogi będzie miała kwiatuszki do skubania ;-) parapety u nas też uginają się od ciężaru doniczek Może kiedyś znajdę wreszcie czas by otworzyć swój wątek o kwiatach doniczkowych??? 8)
Witaj Dorciu
Piękny kwiat :P mnie też kusi od lat, zazwyczaj jest eksponowany razem ze storczykami :P
jak widzę w handlu.
Pewnym zabezpieczeniem( dla wiekszej wilgoci )jest budowa piramidy kwietnikowej- w dole paprocie i coś tamm......Fakt, wiele wilgoci potrzebują, dopiero wtedy pokazą piękno.
Ona jest stworzona aby stać na piedestale :P , póki Malwinka nie raczkuje mozna bezpiecznie
umieścić na czymś wysokim.Póżniej to już do poziomuuuuuuuuuuuuu,jak wszystko .
Gratuluję Dorko okazu
- testuj!! moze zachęcisz mniej zdecydowanych , na to wieksze cudo.
pozdrawiam JOVANKA
Piękny kwiat :P mnie też kusi od lat, zazwyczaj jest eksponowany razem ze storczykami :P
jak widzę w handlu.
Pewnym zabezpieczeniem( dla wiekszej wilgoci )jest budowa piramidy kwietnikowej- w dole paprocie i coś tamm......Fakt, wiele wilgoci potrzebują, dopiero wtedy pokazą piękno.
Ona jest stworzona aby stać na piedestale :P , póki Malwinka nie raczkuje mozna bezpiecznie
umieścić na czymś wysokim.Póżniej to już do poziomuuuuuuuuuuuuu,jak wszystko .
Gratuluję Dorko okazu
- testuj!! moze zachęcisz mniej zdecydowanych , na to wieksze cudo.
pozdrawiam JOVANKA
W tej chwili jedyne co mi przyszło do głowy (już wykonane! ) to umieszczenie tej doniczki w większej (dużo większej) wypełnionej keramzytem i częste zraszanie (najprawdopodobniej wodą z akwarium ;-) ).
Mam nadzieję, że ta roślina nie jest trująca
Teraz mam spokój, ale jak Malwa zacznie pełzać po podłodze to będę musiała baczniej przyjrzeć się pod tym kątem moim zbiorą i usunąć to i owo
Jovanko, raczej wolę uniknąć eksperymentów na tym okazie bo dostałam go od "M" zamiast tulipana z okazji 8 marca, więc sama rozumiesz
Dziewczyny, może orientujecie się jakie to duże rośnie?
Mam nadzieję, że ta roślina nie jest trująca
Teraz mam spokój, ale jak Malwa zacznie pełzać po podłodze to będę musiała baczniej przyjrzeć się pod tym kątem moim zbiorą i usunąć to i owo
Jovanko, raczej wolę uniknąć eksperymentów na tym okazie bo dostałam go od "M" zamiast tulipana z okazji 8 marca, więc sama rozumiesz
Dziewczyny, może orientujecie się jakie to duże rośnie?
Najlepszy sposób umieścić roślinę w akwarium zrobionym przez szklarza takim kwadratowym o równej długości ścian i wysokim jednocześnie bardziej prostokąt niż kwadrat na dno żwir lub keramzyt i wilgotność zapewnisz podobnie jak ja swoim roślinom owadożernym zobacz u mnie w temacie. Przykładowe akwarium to szerokość boków 60 cm a wysokość ok 1 metra koszt to ok 60 zł u szklarza. A rośnie do ok 1 metra w domu.