Storczyki Asi
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyki Asi
witam wszystkich forumowiczów!!!
Po namowach osób odwiedzających mój wątek postanowiłam założyć wątek o storczykach.
Chciałabym się pochwalić moimi storczykami.
pierwszym moim nabytkiem, prezent od męża na dzień kobiet
niestety z powodu moich nieumiejętności w hodowli storczyków poszedł na śmieci, niestety zmarnowałam go. Później pojawił się jeszcze jeden
i ten też niestety poszedł w zapomnienie, sama już nie pamiętam co było nie tak. W między czasie pojawiły się wełnowce i było po moich storczykach.
Na jakiś czas sobie odpuściłam storczyki i zajęłam się innymi kwiatami, z nimi szło mi lepiej, a zwłaszcza z fiołkami.
Niestety, albo może stety, storczyki wszędzie kusiły swoją urodą. Postanowiłam troszkę więcej o nich poczytać i kupiłam kolejne.
Obecnie mam ich koło 12 i mają się dobrze. Mam 2 dendrobia a pozostałe to phalenopsisy.
A teraz troszkę zdjęć storczyków , które mam obecnie, najładniejszy z nich to chyba mój nowy falek, zwłaszcza, że ma 4 pędy, które się rozgałęziają
oraz dendrobia phalenopsis
kolejny falek
oraz biały phalenosis , niestety strasznie mu żółkną i opadają pączki, ma 5 dużych pędów i idzie mu jeszcze jeden mały
To na tyle z moich kwitnących. Większość pozostałych storczyków ma po jednym lub dwa nowe pędy, które już urosły u mnie. pokażę Wam je następnym razem.
Życzę miłego oglądania.
Pozdrawiam
Po namowach osób odwiedzających mój wątek postanowiłam założyć wątek o storczykach.
Chciałabym się pochwalić moimi storczykami.
pierwszym moim nabytkiem, prezent od męża na dzień kobiet
niestety z powodu moich nieumiejętności w hodowli storczyków poszedł na śmieci, niestety zmarnowałam go. Później pojawił się jeszcze jeden
i ten też niestety poszedł w zapomnienie, sama już nie pamiętam co było nie tak. W między czasie pojawiły się wełnowce i było po moich storczykach.
Na jakiś czas sobie odpuściłam storczyki i zajęłam się innymi kwiatami, z nimi szło mi lepiej, a zwłaszcza z fiołkami.
Niestety, albo może stety, storczyki wszędzie kusiły swoją urodą. Postanowiłam troszkę więcej o nich poczytać i kupiłam kolejne.
Obecnie mam ich koło 12 i mają się dobrze. Mam 2 dendrobia a pozostałe to phalenopsisy.
A teraz troszkę zdjęć storczyków , które mam obecnie, najładniejszy z nich to chyba mój nowy falek, zwłaszcza, że ma 4 pędy, które się rozgałęziają
oraz dendrobia phalenopsis
kolejny falek
oraz biały phalenosis , niestety strasznie mu żółkną i opadają pączki, ma 5 dużych pędów i idzie mu jeszcze jeden mały
To na tyle z moich kwitnących. Większość pozostałych storczyków ma po jednym lub dwa nowe pędy, które już urosły u mnie. pokażę Wam je następnym razem.
Życzę miłego oglądania.
Pozdrawiam
Re: Storczyki Asi
Witaj!! Ależ CI obrodziły te Twoje Phal! Niesamowicie! Jeszcze nie widziałam aż tylu pędów naraz Gratuluję
Pozdrawiam, Ewela
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Ależ plątanina i pędzików i korzeni!! Wszyscy bardzo to lubimy.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Masz przepiękne storczyki . Z dwoma pierwszymi się nie udało, ale z nastepnymi na pewno bedziesz lepiej, bo już trochę więcej o nich wiesz. A jak ci rosną pędy, to znaczy, że im dobrze . A opadanie pąków o tej porze roku jest normalne, po prostu za zimno i za ciemno dla delikatnych kwiatów Phalaenopsis, mi też bardzo dużo pąków już zżołkło.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu, witaj wśród Storczykomaniaków
Początek Twojej kplekcji zapowiada się ciekawie
Piękny falek z 4 pędami
Początek Twojej kplekcji zapowiada się ciekawie
Piękny falek z 4 pędami
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj wśród storczykowych.
Ładne duże i zdrowe okazy masz. Ten ostatni powalił mnie całkowicie.
Ładne duże i zdrowe okazy masz. Ten ostatni powalił mnie całkowicie.
- mis20
- 1000p
witam wszystkich odwiedzających mój wątek i dziękuję za pochwały. Tez mi się tak wydaje , że to wina pory roku , to opadanie pąków, przestawiłam go do salonu, gdzie jest więcej słonka i jest cieplej, może coś pomoże, chociaż wątpię. ten co był na ostatnim zdjęciu jest już u mnie od lutego, jak go kupiłam na przecenie to miał dwa obcięte pędy. przez cały czas zachwycał mnie swoimi kwiatami, ciągle puszcza nowe pędy i korzonki.
a teraz może inne, są już u mnie jakiś czas, większość kupowałam jako kwitnące już jakiś czas temu ale jakoś nie pamiętam jak kwitły, kiedyś cieszyłam się , że kwitną i pomyślałam , żeby uwiecznić ich na zdjęciach.
Zdjęcia robione od 15 listopada do dziś:
musiałam mu dać inną osłonkę, bo tą mniejszą musiałam oddać dendrobium
to dzisiaj na tyle. ujęcie dwóch moich falków, ten pierwszy to prezent od męża na dzień kobiet, nadal ma stary pęd, nie usycha, a ten drugi nie wiem skąd, nie wiem jakie są kolory.
pozdrawiam
a teraz może inne, są już u mnie jakiś czas, większość kupowałam jako kwitnące już jakiś czas temu ale jakoś nie pamiętam jak kwitły, kiedyś cieszyłam się , że kwitną i pomyślałam , żeby uwiecznić ich na zdjęciach.
Zdjęcia robione od 15 listopada do dziś:
musiałam mu dać inną osłonkę, bo tą mniejszą musiałam oddać dendrobium
to dzisiaj na tyle. ujęcie dwóch moich falków, ten pierwszy to prezent od męża na dzień kobiet, nadal ma stary pęd, nie usycha, a ten drugi nie wiem skąd, nie wiem jakie są kolory.
pozdrawiam
Pięknie ci pędziki rosną szkoda tylko tych opadnietych pączków ale to nie tylko u ciebie bo i u mnie sporo pożółkło
Zapraszam... i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam...
Sliczne te dendrobium...
Opadajace paczki....wszyscy sie z tym borykamy.
Ciekawe sciany w tle
Sliczne te dendrobium...
Opadajace paczki....wszyscy sie z tym borykamy.
Ciekawe sciany w tle
- mis20
- 1000p
witam!
dziękuję Dusi, Gosiu i Justynko i witam w moim wątku.
Sylwio i , ta ściana to tapeta w salonie
Dziś tak przypadkiem przechodziłam wracając z pracy koło kwiaciarni i.... niestety coś mi wpadło w oko
było ich chyba 5 jednakowych , może ten nie miał najwięcej kwiatów ale moje bystre oko wypatrzyło to
jak myślicie? co to będzie?
dostałam od koleżanki na imieniny, kwitł mi ponad 2 miesiące ale niestety nie zrobiłam żadnego zdjęcia kwitnienia
i jeszcze coś z mojej obecnej kolekcji
coś tam rośnie. czy myślicie tak samo jak ja
miłego oglądania
pzodrawiam
dziękuję Dusi, Gosiu i Justynko i witam w moim wątku.
Sylwio i , ta ściana to tapeta w salonie
Dziś tak przypadkiem przechodziłam wracając z pracy koło kwiaciarni i.... niestety coś mi wpadło w oko
było ich chyba 5 jednakowych , może ten nie miał najwięcej kwiatów ale moje bystre oko wypatrzyło to
jak myślicie? co to będzie?
dostałam od koleżanki na imieniny, kwitł mi ponad 2 miesiące ale niestety nie zrobiłam żadnego zdjęcia kwitnienia
i jeszcze coś z mojej obecnej kolekcji
coś tam rośnie. czy myślicie tak samo jak ja
miłego oglądania
pzodrawiam
- Storczykowa
Bardzo dużo się u ciebie dzieje. A nowość przepiękna, taki zdrowy, tyle ma korzeni i kwiatów...
- mis20
- 1000p
Dusi te inne miały jeszcze więcej kwiatów i pąków ale ten miał to coś. jak myślisz czy to będzie pędzik?
- Storczykowa
Tak, to na pewno pędzik, tylko nie wiadomo, czy żywy, czy taki zaschięty, bo już sporo razy kupiłam storczyka z zaschniętym zaczątkiem pędu. Jak będzie rósł, to znaczy, ze to żywy pędzik.