Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Od ubiegłego roku uprawiam pomidory w małej nieogrzewanej szklarence, Nie mam na tym polu doświadczenia.Kwiatki zapylałam płynem Botokson, W ub, roku został wycofany z rynku i nie wprowadzono nic zastępczego.Może ktoś mi doradzi czym zapylać kwiatki pomidorów,bo chciała bym kontynuować w tym roku uprawę w szklarni. Szklarnia trochę kosztowała ,a używałam ją dopiero jeden sezon. marfefka 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: uprawa pomidorów w szklarni .
Uprawiam więcej pomidorów i można zrezygnować z hormonizacji. Trzeba tylko dać warunki, aby same się zapylały, a w szklarni to jest ułatwione zadanie,bo jest dość światła i można zapewnić lepsze warunki niż pod folią . Są także odmiany pomidorów , które trudniej lub lepiej się zapylają ,oraz bardziej lub mniej są podatne na niedobór światła ,gdy wysadzamy wczesną wiosną (luty ,marzec ) ale koniec kwietnia ,czy maj to już jest dość światła.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A z jakiego powodu ten preparat został wycofany z rynku????
ja też go używałam
ja też go używałam
Pozdrawiam Iwona 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Zapylanie pomidorów polega na przeniesieniu pyłku z pręcika bezpośrednio na znamię słupka i może to się odbyć na skutek wiatru, za pomocą owadów lub w sztuczny sposób, między innymi za pomocą betoksonu.
W uprawie pomidorów pod zadaszeniem pomoc naturalna wiatru jest praktycznie niemożliwa, owadów, też mało się przedostaje do zadaszonych pomieszczeń, pozostaje w zasadzie tylko sztuczna działalność między innymi w postaci betoksonu.
Pozostawiając posadzone pomidory pod zadaszeniem, można je pozostawić bez ingerencji człowieka, oczywiście, będą się zapylać pomidory, a to na skutek powiewu wiatru, czy przypadkowych owadów które zabłądzą pod osłony, ale trudno się spodziewać jakiś wielkich zbiorów owoców pomidorów.
By mieć zadowalające wyniki w zbiorze owoców pomidorów, trzeba jednak pomóc przyrodzie i szkoda że znika z rynku betokson bo przy jego pomocy szybko i łatwo było można osoągnąć duże zbiory.
Wydaje mi się że pozostanie tylko jedna możliwość pomóc przyrodzie w zapylaniu kwiatów pomidorów poprzez potrząsanie rośliną. Ja w swoim tunelu foliowym na początku wytwarzania przez roślinę kwiatów chwytam za sznurek który prowadzi roślinę do góry i delikatnie potrząsam, jak nie będzie betoksonu ,to trzeba będzie od początku kwitnienia do końca potrząsać roślinę by pyłek mógł się przedostać z pręcika na słupek, najlepiej jest jak przy takiej operacji jest mała wilgotność w tunelu, czy szklarni, wtedy bez problemu zapylimy większość kwiatów na pomidorze.
W uprawie pomidorów pod zadaszeniem pomoc naturalna wiatru jest praktycznie niemożliwa, owadów, też mało się przedostaje do zadaszonych pomieszczeń, pozostaje w zasadzie tylko sztuczna działalność między innymi w postaci betoksonu.
Pozostawiając posadzone pomidory pod zadaszeniem, można je pozostawić bez ingerencji człowieka, oczywiście, będą się zapylać pomidory, a to na skutek powiewu wiatru, czy przypadkowych owadów które zabłądzą pod osłony, ale trudno się spodziewać jakiś wielkich zbiorów owoców pomidorów.
By mieć zadowalające wyniki w zbiorze owoców pomidorów, trzeba jednak pomóc przyrodzie i szkoda że znika z rynku betokson bo przy jego pomocy szybko i łatwo było można osoągnąć duże zbiory.
Wydaje mi się że pozostanie tylko jedna możliwość pomóc przyrodzie w zapylaniu kwiatów pomidorów poprzez potrząsanie rośliną. Ja w swoim tunelu foliowym na początku wytwarzania przez roślinę kwiatów chwytam za sznurek który prowadzi roślinę do góry i delikatnie potrząsam, jak nie będzie betoksonu ,to trzeba będzie od początku kwitnienia do końca potrząsać roślinę by pyłek mógł się przedostać z pręcika na słupek, najlepiej jest jak przy takiej operacji jest mała wilgotność w tunelu, czy szklarni, wtedy bez problemu zapylimy większość kwiatów na pomidorze.
Bardzo dziękuję za porady.Nie wiem dlaczego wycofano Betokson,w sklepach nie ma go już od września ub.roku.Pytałam się w sklepach ogrodniczych w Opolu odpowiadano mi,że już nie będzie bo jest wycofany. Jak zaobserwowałam w ubiegłym roku,kwiatki nie spryskiwane betoksonem usychały,a krzaki rosły na wysokość w liście. Nie wiem też Panie Tadeuszu czy potrząsanie krzakiem coś pomoże,czy może uwzględniając pańską teorię o zapylaniu wspomagać się pędzelkiem.Mam małą szklarnię naokoło 16 krzaków więc chyba bym dała radę ,tylko czy to ma sens. Jeszcze raz dziękuję za dotychczasowe porady.Marfefka 

Mam jeszcze jedno pytanie,jak często podlewamy rośliny w szklarniach.Ja w ubiegłym roku jak było gorąco podlewałam co dziennie /wieczorem odstałą wodą / a w początkowej fazie wzrostu pomidorów podlewałam je cieczą powstałą z namoczonych w wodzie pokrzyw. Krzewy były dorodne owoce również,ale na glebie pojawiały się gniazda drobnych grzybów. Czy to był nadmiar wilgoci. Marfefke 

Tak do porządku
Betokson nie zapyla
To hormon powodujący wzrost owoców, ale partenokarpicznych. Zresztą... powoduje też powstawanie dość charakterystycznego "cycka" na spodzie owocu.
A w praktyce- wystarczy byle czym popukać energicznie w drut, do którego są przywiązane sznurki. Nie trzeba aż każdym trząsać.
A z ciekawostek- grusza Konferencja wytwarza owoce, nawet jak zapylenie nie nastąpi.
Przykładem takowych jest oczywiście ananas i banan.

Betokson nie zapyla

A w praktyce- wystarczy byle czym popukać energicznie w drut, do którego są przywiązane sznurki. Nie trzeba aż każdym trząsać.
A z ciekawostek- grusza Konferencja wytwarza owoce, nawet jak zapylenie nie nastąpi.
Przykładem takowych jest oczywiście ananas i banan.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Pomidor lubi rosnąć w wilgotnej glebie, ale nie lubi zbyt mokro i nie będzie rosnąć w błocie ,dlatego też trudno jest odpowiedzieć jak często należy je podlewać. Na pewno lepszym rozwiązaniem jest rzadsze podlewanie ale tak by gleba była wilgotna na każdej głębokości.marfefka pisze:Mam jeszcze jedno pytanie,jak często podlewamy rośliny w szklarniach:?
Częstotliwość podlewania głównie zależy od ilości nasłonecznienia i wilgotności na zewnątrz , przy dobrym nasłonecznieniu i wysokich temperaturach ziemię ( nigdy roślinę) podlewamy co drugi- trzeci dzień ,a przy dużej wilgotności dużo rzadziej. Najważniejsze jest by żaden z uprawianych krzaków nie wiądł, a szczególnie jego liście, wtedy krzak szybko zrzuca rozwinięte kwiaty , ale również i dopiero co zawiązane owoce.
Panie Tadeuszu,dziękuję za podpowiedzi. nabieram po nich pewności i ochoty na dalszą zabawę w szklarni.Byle do wiosny i biorę się do pracy,Jeszcze raz dziękuję Marfefka 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jakie odmiany będziesz uprawiać
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Marfefko co prawda Betokson R i Betokson S zostały wycofane z rynku ale pozostał Gibrescol (w płynie i w tabletkach). Był on często dodawany do Betoksonu ale może być również stosowany samodzielnie. Ostatnio nawet gdzieś czytałem o jego stosowaniu ale nie pamiętam w jakim czasopiśmie a ja osobiście nie stosuję hormonizacji.
Jeszcze raz dziękuję za informację o Gibrescolu,będę się o to pytać w sklepach ogrodniczych.Ale tak z ciekawości jak nie stosujesz hormonów to jak pomagasz przy zapylaniu?Pytanie jakie pomidory będę uprawiać no cóż tradycyjnie bawole serca/malinówki ,krakowskie i żółte.Preferuję te słodkie mięsiste i takie które mają mało pestek.Mam kłopoty z wątrobą i mogę jeść pomidory bez skórek i pestek. Stąd ten wybór. 

Chcę jeszcze uzupełnić .pomidorów nie uprawiam od nasionek,Kupuję sadzonki od znajomej Pani na rynku.Od niej też się dowiedziałam/uprawiam pomidorki na gruncie od kilku lat/ żeby sadzić sadzonkę podkładając pod korzeń oprócz nawozu, kromkę chleba namoczonego w mleku.Chroni to pomidory przed chorobami,Poleciła również,moczyć pokrzywy kilka dni i tą rozwodnioną zawiesiną/uwaga brzydko pachnie/ podlewać krzewy.To takie moje dotychczasowe sprawdzone doświadczenia. i to na tyle 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapylałam ręcznie pomidory, potrząsałam kwiatostanami, pstrykałam w kwiatostany ale jak zaczęłam stosować Betokson to owoce widać było już po kilku dniach pod kwiatostanami, po zastosowaniu Betoksonu już następnego dnia okwiat był stulony i widać było że coś się dzieje.Różnica jest ogromna, kupiłam Betokson w tamtym roku i nie mam zamiaru z niego rezygnować, to inny wymiar pracy przy pomidorach.
Może będzie dopuszczony, może prace trwają nad jego rejestracją, skoro giberelinę dopuścili to i ten preparat powinni.To chyba podobny skład, w tej chwili nie chce mi się tego szukać.
Może będzie dopuszczony, może prace trwają nad jego rejestracją, skoro giberelinę dopuścili to i ten preparat powinni.To chyba podobny skład, w tej chwili nie chce mi się tego szukać.
Suzano,jestem tego samego zdania co do sposobu zapylania, był to na pewno sprawdzony sposób.Ale co z tego ,że chcemy to stosować,jak tego nie będzie w sprzedaży. Zresztą pożyjemy ....zobaczymy