Storczyk nie chce rozwinąć pąków

maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sty 2011, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Storczyk nie chce rozwinąć pąków

Post »

Kupiłam kwitnący storczyk. Po krótkim odpoczynku wypuścił masę pędów z nowymi pąkami. Pąki już z miesiąc są na pędach, ale żaden nie zakwitnął, za to już 4 najstarsze pąki zżółkły i odpadły :( Co mu dolega, albo czego mu brakuje? Stoi na południowym oknie, stała temp. w pomieszczeniu 18-19 stopni. Stoi na parapecie, ale parapet nie jest przegrzany, bo nie ma pod nim kaloryfera. Kwiatek nie stoi w wodzie, robię czasowe kąpiele w wannie. Proszę o pomoc.
kojuna
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: storczyk nie chce rozwinąć pąków

Post »

Też tak miałam z jednym. Czytałam na forum, że winna jest pora roku.
Za krótki dzień, mało światła i zła pora na kwitnienie :(
Serdecznie pozdrawiam Iwona
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Czy możesz wkleić obecne zdjęcie twojego storczyka, jak często go podlewasz? Czy otwierasz okno w tym pokoju gdzie stoi kwiat?
maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Być może jest za ciemno, więc... przeniosłam go do ganku, jednak tam choć jest jaśniej, nie ma utrzymywanej stałej temperatury, bo ogrzewanie jest tam niesterowalne.
Podlewam co drugi dzień, nadmiar wody zbierający się na spodku wylewam. Pomieszczenie nie jest wietrzone zimą przez otwieranie okien, ale jest tam dobra wentylacja.

Obrazek
maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie wiedziałam Igor, że tak trzeba podlewać. Nie podlewam go dużą ilością, tylko paroma kroplami zwilżam. Kąpiel w wannie robię mu 2x w miesiącu.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jeśli podlewasz go co dwa dni to według mnie musisz teraz przeprowadzić pewną operację ale od początku:
!. Zaopatrz się w ziemie specjalną do storczyków.
2. Wyjmij kwiat z doniczki delikatnie oczyść całe podłoże jeżeli po wyjęciu ziemia będzie mokra to pozostaw kwiat bez ziemi do następnego dnia niech przeschnie.
3. Umyj doniczkę dokładnie.
4 Obejrzyj korzenie jeśli są suche lub zgniłe obetnij, najlepiej zdezynfekowanymi alkoholem nożyczkami.
5. Umieść ponownie kwiatka w doniczce.
6.Podlej przegotowaną woda za jakiś tydzień.
7. Postaw go z powrotem na to południowe okno myślę że tam miał odpowiednie warunki do rozwoju.
I nie przejmuj się jeśli te kwiaty co teraz ma zgubi wyrosną mu następne ale Ty w ten sposób powinnaś uratować tego storczyka.
Podlewaj w okresie zimy nie częściej niż raz w tygodniu czasem nawet lepiej co 10 dni. Lepiej kwiat przesuszyć niż zalać.

Storczyków się nie zwilża trzeba mu robić porządne kąpiele ale co 7-10 dni czyli jak podłoże już całkiem wyschnie.
Powodzenia w przesadzaniu
maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kasia, ryzykować podczas prób kwitnienia? może rzeczywiście przeniesienie do ganku, gdzie jest oswietlenie nie tylko z południa, ale także od wschodu i zachodu, mu pomoże? ganek jest naturalnie wietrzony podczas wchodzenia i wychodzenia z domu, przez otwarcie drzwi... nie wiem ile tam jest stopni, bo tam nie mam sterowania temepraturą, po prostu czasem jest ciepło, czasem chłodniej. mam jeszcze jedno pytanie. mam ogrzewanie na podczerwień. czy ustawić go może tam, gdzie był, ale w zasięgu działania promieni podczerwonych sztucznych? do tej pory tego nie robiłam bo bałam się nadmiernego przesuszenia...
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jeżeli stoi w ganku gdzie są otwierane drzwi zewnętrzne, to marny jego los w zimę.
Pąki zrzuci. Ja bym nie kombinował, i trzymał na parapecie.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Mario,Jeżeli jest to promiennik podczerwieni o białym świetle to z powodzeniem możesz próbować pomóc storczykowi.
Promieniowanie podczerwone ma wpływ na proces morfogenetyczny roślin :
- rozkrzewianie, pokrój, wydłużanie pędów,kwitnienie to korzyści w okresie niedoboru światła i temperatury
Oczywiście ...zmienia się mikroklimat przy doświetlaniu, więc warto pamiętać ,że obniża się wilgotność.
Zaradzić trzeba, aby nie było zbyt szybkiego parowania warstw podłoza.
Punktowy zakres oświetlenia i dogrzewania wymaga cyrkulacji powietrza i dostosowania odległości miedzy lampą a
rośliną i pędami z pączkami . Aby nie doszło do poparzenia.
Trudno określić jaka odległość ;to tez zalezy od mocy emitora światła i ciepła.Trzeba doświadczalnie dojść do tego.

Wynoszenie w miejsce przeciągu oraz większego chłodu, to pomyłka.
Lepsze oświetlenie w takim przypadku, niczego nie zrekompensuje.
To są rośliny ciepłolubne;te zabierające sie do kwitnienia muszą mieć powyżej 20 stopni;najkorzystniej 24-26 stop.C
Im niższa temperatura ~20stop C, tym więcej tracimy pączków w tym okresie.Prawie u wszystkich falenopsisów jest zauważalne;czasami tylko mniejsza wrażliwość indywidualna storczyka decyduje o rozkwicie.

pozdrawiam JOVANKA
maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

hmmm.... z ganku już zabrany. dotychczas stał w sypialni, okno południowe, ale obecnie słońca niewiele... a sypialnia w kolorze ciemnego fioletu, czyli generalnie ciemno... zdecydowałam, ze przeniosę go do łazienki, gdzie nie tylko jest dużo jaśniej, ale i temperatura jest utrzymywana na wyzszym poziomie, 20-21stopni. w ten sposób powinnam zaradzić problemowi naświetlenia i może zbyt niskiej temperatury. w sypialni w zasadzie nie przebywam w ciągu dnia, więc nie utrzymuję tam wysokiej temperatury.
jeśli chodzi o promienniki, to emitują promienie niewidzialne dla naszego oka, ale w nocy, kamerze na podczerwień widziałam, że emitują światło. pod promiennikami w nocy jest jasno, jakby świeciło na podłogę słońce, widać cień stołów, krzeseł tak, jakby świeciły normalnie, z tym tylko, że widać to tylko patrząc przez kamerę w podczerwieni... gdy użyję do tego tylko oka, jest wszędzie czarno... nie wiem jak dokładnie widzi i czuje to roślina, ale zauważyłam, że w pomieszczeniach gdzie są promienniki inne rosliny rosną dobrze, tylko szybko wysycha ziemia w doniczkach...
jeszcze jedna uwaga w sprawie mojego storczyka. pędy kwiatowe w ilości po 3szt na każdej gałazce, wypuścił od razu po przekwitnięciu wcześniejszych kwiatów. czy nei za szybko?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Maria pisze:pędy kwiatowe w ilości po 3szt na każdej gałazce, wypuścił od razu po przekwitnięciu wcześniejszych kwiatów. czy nei za szybko?
To nie są pędy rosnące od podstawy,aby mówić o nowym kwitnieniu.To są przedłużenia istniejących.
Storczyk ma na tyle własnej mocy oraz tak przypisane z rodowodu :P aby tworzyć rozgałęzione pędy.
I będzie tak sekwencyjnie czynił, dopóki sił mu starczy :P o każdym dowolnym czasie, aż skończy.
Ale... to nie jest nowe kwitnienie, jedynie kontunuacja starego.

Myślę,ze wytłumaczyłam.
JOVANKA
Mała uwaga - .
Na forum staramy się pisać wg zasad poprawnej polszczyzny.
I po kropce ... zdania rozpoczynamy dużą literą.
Proszę, o zwrócenie uwagi przy edytowaniu postu, na ten regulaminowy wymóg.
Dziękuję-mod.J
kojuna
50p
50p

Post »

Może zdjęcie przekłamuje kolory, ale jeżeli są żółte to chyba nic z nich nie będzie :(
Powinny mieć kolor ziekony.
Obym się myliła bo życzę Ci sukcesu ;:109
maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kojuna pisze:Może zdjęcie przekłamuje kolory, ale jeżeli są żółte to chyba nic z nich nie będzie :(
Powinny mieć kolor ziekony.
Obym się myliła bo życzę Ci sukcesu ;:109
One są jasnozielone, pewnie dlatego, że to biała odmiana, ale wyglądają zdrowo, bo te nowo pojawiające się są takie same jak te starsze.
Zdjęcie może trochę porzekłamuje, bo robione z lampą błyskową. Te, które są na dole żółkną tylko, ale obecnie te żółkniejące są oberane.
kojuna
50p
50p

Post »

To jeszcze raz życzę powodzenia :D
maria74mk
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zżółkły 2 kolejne pąki :(
Przeniosłam do cieplejszego i jaśniejszego pomieszczenia, dodałam nawozu, podlewam mgiełką do storczyków, a pąki nadal żółkną :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”