Ogród Sylwany
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ogród Sylwany
Witam miłośników ogrodów
Publikując tą stronę pragnę podzielić się z Wami kolekcją roślin gromadzonych
przez ostatnie lata.
Wszystkie prezentowane kwiaty i krzewy doskonale sprawdzają się w warunkach
Polski północnej, pięknie kwitną, przyrastają i zimują, z małymi wyjątkami
dotyczącymi roślin które wykopujemy, zimujemy w donicach lub okrywamy.
Mój ogród podzielony jest na dwie części, jedna dla roślin lubiących glebę kwaśną,
druga dla zasadolubnych.
Taki podział ogrodu pozwala na gromadzenie i zapewnienie
odpowiednich warunków niezliczonym gatunkom roślin obu grup,
bez obawy wzajemnego przenikania i zmiany odczynu pH gleby.
Doskonałym dodatkiem są rośliny wieloletnie i jednoroczne uprawiane w donicach,
które zależnie od sezonowej kompozycji ogrodu uzupełniają swoimi barwami kwiatów
np. ścianę iglaków w różnych odcieniach zieleni, lub odwrotnie iglaki i paprocie
ustawiane w donicach w miejscu przekwitniętych już bylin.
Hortensja ogrodowa
To jedna z moich ulubionych roślin, niektóre krzewy ?mieszkają? u na od 30- stu lat., są wdzięczne i niewymagające poza bardzo obfitym podlewaniem
W naszych warunkach do tej pory zimowały doskonale bez okrycia aż do poprzedniej zimy, kiedy to po raz pierwszy w historii ogrodu przemarzły.
Tego lata odbudowały się w postaci ogromnych przyrostów i w tym sezonie znów będą cieszyć nasze oczy.
Publikując tą stronę pragnę podzielić się z Wami kolekcją roślin gromadzonych
przez ostatnie lata.
Wszystkie prezentowane kwiaty i krzewy doskonale sprawdzają się w warunkach
Polski północnej, pięknie kwitną, przyrastają i zimują, z małymi wyjątkami
dotyczącymi roślin które wykopujemy, zimujemy w donicach lub okrywamy.
Mój ogród podzielony jest na dwie części, jedna dla roślin lubiących glebę kwaśną,
druga dla zasadolubnych.
Taki podział ogrodu pozwala na gromadzenie i zapewnienie
odpowiednich warunków niezliczonym gatunkom roślin obu grup,
bez obawy wzajemnego przenikania i zmiany odczynu pH gleby.
Doskonałym dodatkiem są rośliny wieloletnie i jednoroczne uprawiane w donicach,
które zależnie od sezonowej kompozycji ogrodu uzupełniają swoimi barwami kwiatów
np. ścianę iglaków w różnych odcieniach zieleni, lub odwrotnie iglaki i paprocie
ustawiane w donicach w miejscu przekwitniętych już bylin.
Hortensja ogrodowa
To jedna z moich ulubionych roślin, niektóre krzewy ?mieszkają? u na od 30- stu lat., są wdzięczne i niewymagające poza bardzo obfitym podlewaniem
W naszych warunkach do tej pory zimowały doskonale bez okrycia aż do poprzedniej zimy, kiedy to po raz pierwszy w historii ogrodu przemarzły.
Tego lata odbudowały się w postaci ogromnych przyrostów i w tym sezonie znów będą cieszyć nasze oczy.
Re: Ogród Sylwany
Witaj Sylwano na naszym forum
Zaglądnęłam na Twoją stronę www, to co tam pokazujesz, urzekło mnie bardzo, ogród piękny i dojrzały, rośliny zadbane i posadzone w warunkach takich, że muszą być piękne i wielkie!
Bardzo się cieszę, że będziemy mogli oglądać Twój ogród na naszym forum
Zaglądnęłam na Twoją stronę www, to co tam pokazujesz, urzekło mnie bardzo, ogród piękny i dojrzały, rośliny zadbane i posadzone w warunkach takich, że muszą być piękne i wielkie!
Bardzo się cieszę, że będziemy mogli oglądać Twój ogród na naszym forum
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
Witaj Sylwano masz naprawdę piękne hortensje , ja mam białą ale jeszcze jest mała . Ja mam róże pnącą która pierwszy raz w tamtym roku mi przemarzła , i bardzo słabo rosła ,po tej zimie , nigdy jej nie okrywałem , a rośnie już u mnie 6 lat . I tak się zastanawiam czy nasz klimat się ochładza czy ociepla , dlatego że jedna zima jest bardzo łagodna , a druga skrajnie ciężka .
-
- Kontakt:
Cześć Ewa, dziękuję za tak miłą opinię
Ta moja stronka dość ogranicza możliwość prezentacji wielu zdjęć i opisów więc postanowiłam nieco przenieść na forum a w przyszłości właśnie w tym miejscu pokazać moje rośliny.
To stary ogród, ma już 40 lat, jest po naszych ?dziadkach? i wymagał nieco przebudowy bo pierwotnie przeznaczony był prawie wyłącznie pod uprawy warzyw.
Jednak wiele rośli ze starych czasów pozostawiliśmy ze względu na ich piękno lub z sentymentu do starych dobrych odmian jabłoni, śliw czy gruszy.
Obecnie pewnie jak większość z nas podążamy za modą w ogrodnictwie, gromadzimy hosty, żurawki, lilie, liliowce, róże, dalie, iglaki oraz niezliczone inne rośliny do uprawy na polu i w pojemnikach.
Jednak są rośliny ponadczasowe takie jak hortensje, które zawsze będą miały u nas królewskie stanowisko.
Pozdrawiam Sylwana
Ta moja stronka dość ogranicza możliwość prezentacji wielu zdjęć i opisów więc postanowiłam nieco przenieść na forum a w przyszłości właśnie w tym miejscu pokazać moje rośliny.
To stary ogród, ma już 40 lat, jest po naszych ?dziadkach? i wymagał nieco przebudowy bo pierwotnie przeznaczony był prawie wyłącznie pod uprawy warzyw.
Jednak wiele rośli ze starych czasów pozostawiliśmy ze względu na ich piękno lub z sentymentu do starych dobrych odmian jabłoni, śliw czy gruszy.
Obecnie pewnie jak większość z nas podążamy za modą w ogrodnictwie, gromadzimy hosty, żurawki, lilie, liliowce, róże, dalie, iglaki oraz niezliczone inne rośliny do uprawy na polu i w pojemnikach.
Jednak są rośliny ponadczasowe takie jak hortensje, które zawsze będą miały u nas królewskie stanowisko.
Pozdrawiam Sylwana
-
- Kontakt:
Cześć Artur, zeszłoroczna zima była wyjątkowa, bo notowane u nas mrozy dochodziły do ponad ? 20 Stopni C i do tego porywiste wiatry.
W tym roku zima jest normalna, czyli taka jaką pamiętam ze swojego dzieciństwa gdy zima była zimą a lato latem.
Teraz wszystko się pomieszało i niestety trzeba zakładać, że kolejne zimy będą bardzo mroźne
W tym roku po raz pierwszy w historii okryłam hortensje, pierisy i młode perukowce, kopczykowałam róże ...takie czasy nastały.
W tym roku zima jest normalna, czyli taka jaką pamiętam ze swojego dzieciństwa gdy zima była zimą a lato latem.
Teraz wszystko się pomieszało i niestety trzeba zakładać, że kolejne zimy będą bardzo mroźne
W tym roku po raz pierwszy w historii okryłam hortensje, pierisy i młode perukowce, kopczykowałam róże ...takie czasy nastały.
-
- Kontakt:
Rododendron uparty jak kozioł
Rododendron posadzony w 2000 roku, przez pierwsze pięć lat przyrastał marnie, nie kwitł i nawet nie tworzył pąków kwiatowych,
dosłownie stał w miejscu.
Każdego roku wiosną w okresie kwitnienia tych roślin stawałam nad nim z łopatą z zamiarem usunięcia marnego egzemplarza,
zwłaszcza gdy wokół wspaniale kwitły pozostałe gatunki rododendronów.
Jednak zawsze coś mnie powstrzymywało, pewnie żal każdej utraconej rośliny.
Przeprowadzałam z nim niezliczone rozmowy wychowawcze, zachęcałam lub straszyłam piłą i łopatą.
Widać pomogło bo w 6 roku nagle się obudził, pięknie zakwitł i od tego czasu przyrastała jak szalony.
Rok 8 poniżej
Obecnie ma 10 lat i nadal pięknie przyrasta, kwitnie i doskonale zimuje.
Dzielnie zniósł bez żadnej osłony mroźne wiatry ostatniej zimy i temperatury dochodzące do ? 20 stopni C.
A tak Pan Rododendron w tym roku zimuje ...
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój rh Cunningham's White też kapryśny.
Co prawda przyrasta ale w zeszłym roku miał 1 kwiat i w tym roku widzę że też będzie miał tylko 1 kwiat.
Ale poczekam aż się weźmie w sobie i pokaże na co go stać :P
Tylko mam nadzieję że nie 6 lat bo aż taka cierpliwa nie jestem
Co prawda przyrasta ale w zeszłym roku miał 1 kwiat i w tym roku widzę że też będzie miał tylko 1 kwiat.
Ale poczekam aż się weźmie w sobie i pokaże na co go stać :P
Tylko mam nadzieję że nie 6 lat bo aż taka cierpliwa nie jestem
- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Sylwano witam na forum .
Piękną masz Hortensję .Co robisz i czym ją dokarmiasz że tak pięknie kwitnie na niebiesko.
Rododendron, to też spory okaz,warto było czekać na jego piękne kwiaty
Piękną masz Hortensję .Co robisz i czym ją dokarmiasz że tak pięknie kwitnie na niebiesko.
Rododendron, to też spory okaz,warto było czekać na jego piękne kwiaty
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Piękny i dojrzały ogród .
Rh musiałeś sobie wychować . Długo to trwało ,ale widać ,że warto było mu dać szansę .
Czy używasz jakieś szczególnego preparatu ,do uzyskania niebieskiego zabarwienia hortensji .
Czekam na kolejne odsłony, Twojego ogrodu .
Rh musiałeś sobie wychować . Długo to trwało ,ale widać ,że warto było mu dać szansę .
Czy używasz jakieś szczególnego preparatu ,do uzyskania niebieskiego zabarwienia hortensji .
Czekam na kolejne odsłony, Twojego ogrodu .
Witaj
Przy okazji kolejnych odsłon humorzastego Rh, świetnie widać, jak "dojrzewało" jego otoczenie... takie zdjęcia porównawcze są nie do przecenienia... i mile łechcą nasze ego
Hortensje z przyjemnością pooglądam - jako, że nie mam ręki do ogrodowych...
Zresztą... przy Twoich... każda inna to namiastka
Czekam na ciąg dalszy
Przy okazji kolejnych odsłon humorzastego Rh, świetnie widać, jak "dojrzewało" jego otoczenie... takie zdjęcia porównawcze są nie do przecenienia... i mile łechcą nasze ego
Hortensje z przyjemnością pooglądam - jako, że nie mam ręki do ogrodowych...
Zresztą... przy Twoich... każda inna to namiastka
Czekam na ciąg dalszy
-
- Kontakt:
Recepta kolor jest taka:
W zależności od pH gleby może kwitnąć na niebiesko lub różowo.
Przy niskim pH kwiaty mają barwę niebieską
Przy zasadowym pH wybarwia się na różowo
W zależności od pH gleby może kwitnąć na niebiesko lub różowo.
Przy niskim pH kwiaty mają barwę niebieską
Przy zasadowym pH wybarwia się na różowo
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
O pH gleby ,to ja doskonale wiem ,jak to działa . Chodziło mi o to ,czy używasz jakiś dodatkowych środków .Jeśli tak to jakich .
-
- Kontakt:
Zasilam tylko Azofoską, ale dość oszczędne.
Obecnie dostępne są nowocześniejsze nawozy, dedykowane poszczególnym rodzajom roślin, Magiczne siły itp.,
ale w przypadku hortensji, stara, dobra Azofoska sprawdza się doskonale.
Druga rzecz to półcieniste stanowisko Wszystkie moje hortensje rosną w cieniu koron dużych drzew owocowych.
W okresie wysoko chodzącego słońca i w bardzo upalne dni zdarzało mi się rozstawiać duży, stary parasol by dodać im jeszcze więcej cienia.
No i woda, woda, woda ?.
Obecnie dostępne są nowocześniejsze nawozy, dedykowane poszczególnym rodzajom roślin, Magiczne siły itp.,
ale w przypadku hortensji, stara, dobra Azofoska sprawdza się doskonale.
Druga rzecz to półcieniste stanowisko Wszystkie moje hortensje rosną w cieniu koron dużych drzew owocowych.
W okresie wysoko chodzącego słońca i w bardzo upalne dni zdarzało mi się rozstawiać duży, stary parasol by dodać im jeszcze więcej cienia.
No i woda, woda, woda ?.