Nietypowe-rzadkie odmiany pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PHOENIX
50p
50p
Od: 6 lis 2009, o 23:18

Nietypowe-rzadkie odmiany pomidorów

Post »

Witam.W tym roku rozpoczynam swoją pomidorowa przygodę. Oczywiście jako główny cel swojej wyprawy ,wybrałam nie zbadaną i tajemniczą dżungle pomidorów egzotycznych ..Niestety bynajmniej dla mnie są one owiane mgiełka tajemnicy , zamierzam więc poznawać je ,kosztując ,obserwując ,porównując i hodując ,macając i zjadając 8-) Zapraszam do dyskusji o nietypowych odmianach w tym wątku -do zamieszczania swoich cennych spostrzeżeń i zdjęć.
Na początek przedstawię złowionych przeze mnie w dżungli allegro tubylców -może ktoś z Was już się z nimi przyjaźni i opowie mi troszkę o ich zwyczajach .. bo ja na razie zapraszałam tych co mi w oko wpadli :wink: A co jeden to większy przystojniaczek ....

1.OPALKA (bycze rogi )
2.JAPANESE BLACK TRIffLE
3.GREEN ZEBRA
3. GREAT WHITE
4.VINTAGE WINE
5.CARBON
6. KOSOVO
7. Golden Domes
8. German Orange Strawberry
9. WHITE OXHEART
10.CHOCOLATE STRIPES
12. MORTGAGE LIFTER BICOLOR
13. SPECKLED ROMAN
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nietypowe-rzadkie odmiany pomidorów

Post »

Też zaczynam (no prawie bo więcej robią rodzice)swoją przygodę z pomidorami ,poczytaj o pomidorach kozuli tam już kilka tych odmian ma opis ,czekam też z cierpliwością na rozwinięcie "próby polowe" na pewno nas tu oświecą ,pomidorowych laików" pozdrawiam Kaśka
Lilu

Post »

I ja również w tym roku zaczynam na poważnie przygodę z pomidorami. W ubiegłym roku miałam ok. 60 krzaczków w gruncie i 20 pod folią. To był mój pierwszy raz :)
W tym roku planuję ok. 180 szt wszystkie pod folią i przez ostatnie 2 miesiące siedziałam na Allegro w poszukiwaniu nasion. I kupiłam:

1. Malinowy PINK KING
2. COUSTRALEE
3. BOX CAR WILLY
4. STUPICE
5. ATUT
6. BAWOLE SERCE
7. BRANDYWINE
8. CARBON
9. BYCZE ROGI, OPALKA
10. POLISH GIANT
11. ARMENIAN
12. KORALIK

Mam jeszcze z zeszłego roku:
Malinowy Ożarowski
Gigant
Złoty Ożarowski
Malinowy Olbrzym

I tu moje pytanie. Czy te moje z zeszłego roku nadają się pod folię? Czy raczej tylko do gruntu?
Mam tremę przed tym sezonem ( bo zdaję sobie sprawę, że za dużo odmian jak na pierwszy raz, ale nie mogłam sie powstrzymać ) ale i wielki zapał :)
Mój syn ostatnio powiedział tatusiowi, że mama zwariowała, bo tylko o pomidorach czyta :wink:
fizol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2011, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiekszosc pomidorow lepiej owocje pod folia niz w gruncie, chyba, ze jest wyjatkowy rok. na pewno dobrze w niej sie czuja ozarowskie [telefon, bez polskich znakow]
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dodałem uwagi w poniższej liscie gdzie mogłem.
Lilu pisze:I ja również w tym roku zaczynam na poważnie z pomidorami. Kupiłam:
1. Malinowy PINK KING (Kozula umieściła zdjęcie na s. 24 w swoim wątku
2. COUSTRALEE
3. BOX CAR WILLY
4. STUPICE (Stupicki gruntowy wczesny, czeska komercyjna odmiana)
5. ATUT (polska samokoncząca odmiana F1 - niby najlepszy pod osłonami)
6. BAWOLE SERCE (polska sercowata odmiana)
7. BRANDYWINE
8. CARBON
9. BYCZE ROGI, OPALKA (Opalka jest oryginalnie polska odmiana na przecier, pochodząca od rodziny Opałka. Nie znam przypuszczenia, że Opalka jest to samo co Bycze rogi)
10. POLISH GIANT
11. ARMENIAN
12. KORALIK (polska odmiana, też dostępna w Stanach Zjednoczonych)

Mój syn ostatnio powiedział tatusiowi, że mama zwariowała, bo tylko o pomidorach czyta :wink:
Zwariować przy pomidorach to raczej norma tutaj.

Jeszcze warto przeczytać te wątki:

Pomidor Czarny (lub granatowy)
Nasiona pomidorów od kozuli Spis na samym początku, opis i linki do nowych wytworów na s. 75.
Obecna akcja rozdawania nasion
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”