Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
- Admin_(do2007r.)
- ---
- Posty: 854
- Od: 19 maja 2005, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
- Kontakt:
Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Zapraszam do dyskusji !
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
1. Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami.
no dobra podyskutujmy
ale tak na głodno no to polecę z moim daniem szybko i jak dla mnie pycha
gotuję 2 woreczki ryżu
w międzyczasie smażę 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki i posypane solą pieprzem itp.
na drugiej patelni smażę zestaw mrożonek o nazwie " warzywa na patelnię"
gotowe układam w szklanym przeźroczystym półmisku
w kolejności
ryż
mięso
jarzyny
polecam
no dobra podyskutujmy
ale tak na głodno no to polecę z moim daniem szybko i jak dla mnie pycha
gotuję 2 woreczki ryżu
w międzyczasie smażę 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki i posypane solą pieprzem itp.
na drugiej patelni smażę zestaw mrożonek o nazwie " warzywa na patelnię"
gotowe układam w szklanym przeźroczystym półmisku
w kolejności
ryż
mięso
jarzyny
polecam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6982
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: centrum
Kapusta z grzybami
2. Kapusta kiszona z grzybami i przyprawami.
Składniki:
1. Grzyby moczyć godzinę, umyć, ugotować. Pociąć w paski.
2. Kapuste gotować z mała ilością wody.
3. Pokrojoną w kostki cebulę usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i przyprawy.
4. Do prawie miękkiej kapusty dodać cebulę z przyprawami, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz grzyby.
6. Gotować razem 15 minut.
Smacznego
Składniki:
- - 1 kg kapusty kiszonej,
- cebula,
- 10 suszonych grzybów,
- 5 suszonych śliwek,
- małe jabłko winne,
- sól, pieprz,
- 2 liście laurowe, szczypta kminku, imbiru, tymianku, 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oleju.
1. Grzyby moczyć godzinę, umyć, ugotować. Pociąć w paski.
2. Kapuste gotować z mała ilością wody.
3. Pokrojoną w kostki cebulę usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i przyprawy.
4. Do prawie miękkiej kapusty dodać cebulę z przyprawami, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz grzyby.
6. Gotować razem 15 minut.
Smacznego
Pozdrawiam Andrzej.
- SATI
- Przyjaciel Forum
- Posty: 311
- Od: 26 maja 2006, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: SKIERNIEWICE
3. NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I KURCZAKIEM
Składniki:
Jajka wymieszać w mlekiem, szklanką wody, mąką i szczyptą soli. Odstawić na 30 min. Filety z kurczaka zawinąć w folię aluminiową, piec 20 min. w temp. 200 st. C. Por pokroić na plasterki, jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Chili oczyścić, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić plasterki pora. Dodać jabłka i chili, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 5 min. Dodać pokrojone w kostkę upieczone mięso, straty ser i łyżkę natki. Ciasto naleśnikowe zamieszać, rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i usmażyć naleśniki. Obłożyć farszem, zawinąć i zapiec w piekarniku.
Składniki:
- - 20 dag mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 4 jabłka
- 1 por
- 1 chili
- 2 filety z piersi kurczaka
- oliwa
- sok z cytryny
- tymianek
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- 5 dag żółtego startego sera
Jajka wymieszać w mlekiem, szklanką wody, mąką i szczyptą soli. Odstawić na 30 min. Filety z kurczaka zawinąć w folię aluminiową, piec 20 min. w temp. 200 st. C. Por pokroić na plasterki, jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Chili oczyścić, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić plasterki pora. Dodać jabłka i chili, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 5 min. Dodać pokrojone w kostkę upieczone mięso, straty ser i łyżkę natki. Ciasto naleśnikowe zamieszać, rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i usmażyć naleśniki. Obłożyć farszem, zawinąć i zapiec w piekarniku.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8487
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
4. Puszyste placuszki z jabłkami
Polecam wykorzystanie jabłek do przygotowania pysznych, puszystych placuszków.
Zmiksować duży kefir, 2 surowe całe jaja, 3-4 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, i kilka dużych łyżek mąki, aby uzyskać półpłynne ciasto.Do tego wszatkować duże jabłko (lub 2 małe) i piec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać wg gustu: z powidłami ,śmietaną,cukrem waniliowym itp...Smacznego!
Polecam wykorzystanie jabłek do przygotowania pysznych, puszystych placuszków.
Zmiksować duży kefir, 2 surowe całe jaja, 3-4 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, i kilka dużych łyżek mąki, aby uzyskać półpłynne ciasto.Do tego wszatkować duże jabłko (lub 2 małe) i piec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać wg gustu: z powidłami ,śmietaną,cukrem waniliowym itp...Smacznego!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8472
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Słodki deserek.
5.Banany w cieście naleśnikowym
Kilka bananów obrać ze skórki,przekroić wzdłuż i jeszcze na połowe .
Maczać całe kawałki w cieście naleśnikowym i smażyć w głebokim tłuszczu.
Wyłożyć na ręczniki papierowe, a potem posypać cukrem pudrem z cynamonem, lub cukrem z wanilią.
Ciasto naleśnikowe nie może być zbyt gęste .
Tym sposobem można zrobić jabłuszka.
Dzieci i mężczyżni uwielbiają takie słodkości.
Smacznego
5.Banany w cieście naleśnikowym
Kilka bananów obrać ze skórki,przekroić wzdłuż i jeszcze na połowe .
Maczać całe kawałki w cieście naleśnikowym i smażyć w głebokim tłuszczu.
Wyłożyć na ręczniki papierowe, a potem posypać cukrem pudrem z cynamonem, lub cukrem z wanilią.
Ciasto naleśnikowe nie może być zbyt gęste .
Tym sposobem można zrobić jabłuszka.
Dzieci i mężczyżni uwielbiają takie słodkości.
Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Czy lubicie warzywa z woka ( nie wiem czy dobrze napisałam,ale wszyscy wiecie że to taka głęboka patelnia)
6.Warzywa z woka
Wszystkie warzywa jakie mamy w zasięgu ręki
Solimy,pieprzymy do smaku dodajemy ziół ile dusza zapragnie, i troszkę spryskujemy wodą.( nie podlewamy)
Cały czas podgarniamy żeby się nie przypaliły.Warzywa muszą być jeszcze troszkę chrupiące,bo taka ciapka mi nie smakuje.
Takie warzywka można połączyć z np.podsmażonymi krewetkami,albo mięskiem z kurczaka,albo kiełbaską z grilla.Sposobów jest moc.
Smacznego
6.Warzywa z woka
Wszystkie warzywa jakie mamy w zasięgu ręki
- - cukinia
- cebula
- papryka ,może być kolorowa,ładnie wygląda
- brokuł
- kalafior
- marchewka
- czosnek
Solimy,pieprzymy do smaku dodajemy ziół ile dusza zapragnie, i troszkę spryskujemy wodą.( nie podlewamy)
Cały czas podgarniamy żeby się nie przypaliły.Warzywa muszą być jeszcze troszkę chrupiące,bo taka ciapka mi nie smakuje.
Takie warzywka można połączyć z np.podsmażonymi krewetkami,albo mięskiem z kurczaka,albo kiełbaską z grilla.Sposobów jest moc.
Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Admin_(do2007r.)
- ---
- Posty: 854
- Od: 19 maja 2005, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
- Kontakt:
Krysiu napisz nam gdzie i za ile kupiłaś woka i czy jesteś z niego zadowolona, może innej firmy polecasz ?
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
http://www.swiatkuchni.com/go/_category ... e44b43ebf3
Tutaj możesz sobie zobaczyć kilka garnków.Ale ja swój kupiłam kilka lat temu i bardzo jestem z niego zadowolona.Kupiłam kiedy zobaczyłam reklamę w telewizji.To była firma MANGO z Gdyni ,oni zajmowali się sprzedażą wysyłkową,nie jestem pewna czy jeszcze to robią ,ale mogę podać ci numer telefonu.Nie wiem czy mogę to zrobić tutaj ,więc napiszę na priw.
Po przetestowaniu garnków,z teflonem i bez, dla mnie zdecydowanie bez telonu.To dotyczy woka.
A inne np.gęsiarki aluminiowe z teflonem są rewelacyjne,wiem co mowię ,mam je.Wspaniałe są sokowniki.Tutaj też je można obejżeć.
Tutaj możesz sobie zobaczyć kilka garnków.Ale ja swój kupiłam kilka lat temu i bardzo jestem z niego zadowolona.Kupiłam kiedy zobaczyłam reklamę w telewizji.To była firma MANGO z Gdyni ,oni zajmowali się sprzedażą wysyłkową,nie jestem pewna czy jeszcze to robią ,ale mogę podać ci numer telefonu.Nie wiem czy mogę to zrobić tutaj ,więc napiszę na priw.
Po przetestowaniu garnków,z teflonem i bez, dla mnie zdecydowanie bez telonu.To dotyczy woka.
A inne np.gęsiarki aluminiowe z teflonem są rewelacyjne,wiem co mowię ,mam je.Wspaniałe są sokowniki.Tutaj też je można obejżeć.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Jeszcze jeden przepis na potrawę z warzywami. Bardzo ją lubię.
7. Kluski z warzywami ] (potrawa inspirowana kuchnią włoską)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kluski gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy.
Nie należy ich zbyt rozgotować.
W czasie gdy gotują się kluski,przygotowujemy warzywa.
Cebulę i czosnek siekamy na drobniutko.
Pomidorki kroimy na pół.
Pieczarki w plasterki.
Różyczki brokuła na dwie lub cztery części wzdłuż.
Kiełbasę lub mięsko kroimy w grubą kostkę ok. 1,5x1,5cm.
Do rondla wlewamy oliwę, na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięsko, lekko podsmażamy,dodajemy cebulę i czosnek, następnie brokuł,pieczarki i na koniec pomidorki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie ale nie mogą się rozłazić. Dlatego trzeba je co chwilę delikatnie mieszać.
Posypujemy obficie bazylią,przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia.
Kluski odcedzamy.Do gorących dodajemy łyżkę masła,mieszamy aż się rozpuści.Włosi zamiast masła używają oliwy,by na końcu polać nią całość potrawy.Można ułożyć na talerzu porcję klusek,a na niej ułożyć warzywa.
Można też kluski włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać.Porcję na talerzu posypać tartym serem.
Do tego można podać lampkę wytrawnego wina.
Smacznego.
7. Kluski z warzywami ] (potrawa inspirowana kuchnią włoską)
Składniki:
- - makaron lub grube kluski (jakie lubimy)
- 1 cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorki koktajlowe, mogą być duże,w tym wypadku 1-2
- 2-3 pieczarki
- 4-5 różyczek brokuła
- 10-15 dkg.kiełbasy (może być szynka lub mięso z kurczaka, jeśli ktoś lubi mogą być krewetki)
- świeża bazylia
- 1/3 szklanki oliwy
- sól,pieprz
- łyżka masła
- ser żółty twardy
Sposób przygotowania:
Kluski gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy.
Nie należy ich zbyt rozgotować.
W czasie gdy gotują się kluski,przygotowujemy warzywa.
Cebulę i czosnek siekamy na drobniutko.
Pomidorki kroimy na pół.
Pieczarki w plasterki.
Różyczki brokuła na dwie lub cztery części wzdłuż.
Kiełbasę lub mięsko kroimy w grubą kostkę ok. 1,5x1,5cm.
Do rondla wlewamy oliwę, na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięsko, lekko podsmażamy,dodajemy cebulę i czosnek, następnie brokuł,pieczarki i na koniec pomidorki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie ale nie mogą się rozłazić. Dlatego trzeba je co chwilę delikatnie mieszać.
Posypujemy obficie bazylią,przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia.
Kluski odcedzamy.Do gorących dodajemy łyżkę masła,mieszamy aż się rozpuści.Włosi zamiast masła używają oliwy,by na końcu polać nią całość potrawy.Można ułożyć na talerzu porcję klusek,a na niej ułożyć warzywa.
Można też kluski włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać.Porcję na talerzu posypać tartym serem.
Do tego można podać lampkę wytrawnego wina.
Smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Obiecałam jeszcze jedną kaczkę.Proszę bardzo.
8. Kaczka nadziewana
Kaczkę wyluzować/pozbawić ją kości/Trzeba to zrobić delikatnie żeby nie uszkodzić skórki/
Nasolić,naczosnkować /zamiast tego ,można zrobić marynatę z przegotowanej wystudzonej wody z solą /ma być dość słona./
Kaczkę włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Farsz.
Do farszu można zastosować każde mięso + podroby. Ja miałam drugą, mniejszą kaczuszkę.
Grzyby?namoczyć i zagotować.
Mięso kroimy na niezbyt małe kawałki ,dodajemy kawałek ładnego surowego boczku lub słoniny.
Cebulę,sól,pieprz i grzyby wraz z wywarem. Dusimy wszystko pod przykryciem aż będzie miękkie.
Wszystko mielimy przez maszynkę dwa razy,dodajemy dwa jajka,sól pieprz /nie żałować pieprzu/.
Tym farszem wypełniamy kaczkę.Musi być nałożone dość lużno bo może pęknąć podczas pieczenia
Potem zaszywamy wszystkie otwory w kaczce.Dla pewności owijam jeszcze białą,mocną,dość grubą nitką.Posypuję majerankiem,pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st. na 2-3 godziny.
Często polewać sosem który się wytworzy podczas pieczenia.
8. Kaczka nadziewana
Kaczkę wyluzować/pozbawić ją kości/Trzeba to zrobić delikatnie żeby nie uszkodzić skórki/
Nasolić,naczosnkować /zamiast tego ,można zrobić marynatę z przegotowanej wystudzonej wody z solą /ma być dość słona./
Kaczkę włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Farsz.
Do farszu można zastosować każde mięso + podroby. Ja miałam drugą, mniejszą kaczuszkę.
Grzyby?namoczyć i zagotować.
Mięso kroimy na niezbyt małe kawałki ,dodajemy kawałek ładnego surowego boczku lub słoniny.
Cebulę,sól,pieprz i grzyby wraz z wywarem. Dusimy wszystko pod przykryciem aż będzie miękkie.
Wszystko mielimy przez maszynkę dwa razy,dodajemy dwa jajka,sól pieprz /nie żałować pieprzu/.
Tym farszem wypełniamy kaczkę.Musi być nałożone dość lużno bo może pęknąć podczas pieczenia
Potem zaszywamy wszystkie otwory w kaczce.Dla pewności owijam jeszcze białą,mocną,dość grubą nitką.Posypuję majerankiem,pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st. na 2-3 godziny.
Często polewać sosem który się wytworzy podczas pieczenia.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8487
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cały czas śledzę Krysiu Twoje, jedyne w swoim rodzaju, przepisy.
"Pastwisz" się aktualnie nad kaczkami i dlatego chciałam Cię zapytać, czy znasz (a może gotujesz?) zupę z kaczki, o nazwie CZERNINA ? Albo po staropolsku - CZARNA POLEWKA ? Wiem, że jest to danie kontrowersyjne, ale bardzo przeze mnie lubiane.
Pozdrawiam
"Pastwisz" się aktualnie nad kaczkami i dlatego chciałam Cię zapytać, czy znasz (a może gotujesz?) zupę z kaczki, o nazwie CZERNINA ? Albo po staropolsku - CZARNA POLEWKA ? Wiem, że jest to danie kontrowersyjne, ale bardzo przeze mnie lubiane.
Pozdrawiam