Co zrobić żeby amarylis dłużej kwitł
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co zrobić żeby amarylis dłużej kwitł
Mam amarylisa który zakwitł na wschodnim oknie. Kwitł krótko bo to pomieszczenie bardzo ciepłe i wilgotne. Czytałam gdzieś w postach, by kwitł dłużej powinien być w chłodniejszym miejscu.
Kupiłam inna cebulę. Zasadziłam i postawiłam "na chwilę" do tego samego pokoju. Po 3 dniach wychodzi liść i kwiat. Co mam zrobić? Poczekać do kwitnienia i wtedy go wynieść do innego pokoju o temp. 20 - 22 stopnie okno południowe, czy od razu tam go teraz przenieść? Co będzie mniejszym szokiem? A może jakieś inne sposoby na długie kwitnienie? Dodam że w tym pokoju gdzie teraz stoi temp. dochodzi nieraz do 27 stopni i chodzi nawilżacz.
Kupiłam inna cebulę. Zasadziłam i postawiłam "na chwilę" do tego samego pokoju. Po 3 dniach wychodzi liść i kwiat. Co mam zrobić? Poczekać do kwitnienia i wtedy go wynieść do innego pokoju o temp. 20 - 22 stopnie okno południowe, czy od razu tam go teraz przenieść? Co będzie mniejszym szokiem? A może jakieś inne sposoby na długie kwitnienie? Dodam że w tym pokoju gdzie teraz stoi temp. dochodzi nieraz do 27 stopni i chodzi nawilżacz.
Re: Co zrobić żeby amarylis dłużej kwitł
justy7 no to normalne, że w ciepłym szybciej wyrośnie, zakwitnie i skończy żywot. Trzymaj w chłodniejszym i nawoź swoim do orchideii Biopon tylko dolistnie (dawka o połowę słabsza, ale co jakieś 3/4 dni), z dużą dawką azotu nie dawaj, bo ci "wybiegnie" a jest za krótki dzień
-
- 100p
Moniko droga ta cebulka jest niedawno kupiona nie ma ani jednego listka....dopiero teraz wychodzi jeden, a z boku kwiat. Mogę zatem go podlać Bioponem dając połowę jego dawki?
Ale zadajesz trudne pytania ja cebulowych w ogóle nie podlewam nawozami tylko zamgławiam wszysto co jest ponad ziemią dopóki się kwiaty nie otworzą (poza hiacyntami i fiołkami alp. - bo tym po kwiatach daję też). Szczerz mówiąc zawsze boję się, że przeleję i zaszkodzę cebulom zwłaszcza jak są w chłodniejszym miejscu, ale pewnie każdy ma swoje sposoby...
-
- 100p
No tak też się zastanawiałam ile wytrzymasz jeszcze moich profesjonalnych pytań Ale powiem ci, że ze wszystkich wytrzymałaś najdłużej Pełen profesjonalizm.
Zamgławię co tam wystaje z ziemi
Zamgławię co tam wystaje z ziemi
-
- 100p
Przy przesadzaniu róży wssadziłam też nową cebulę amarylisu wedle wskazówek aby ziemię potraktować Topsinem. Odsączyłam ją i wsadziłam kwiaty. Po paru dniach coś mi się nie podobało u cebuli bo stała jak zaklęta. Swoim zwyczajem sprawdzam palcem w ziemi a tam pod jego naciskiem odchodzi gładko łupina z cebuli. Wyjęłam cebulę a tam biała pleśń na całej jej powierzchni!!! Korzonki też niektóte do połowy chore. Obczyściłam cebulę zmieniłam doniczkę i teraz się suszy w tej donicy bez ziemi.
Dlaczego tak się stało? Ile czasu ma obsychać cebula bez ziemi? Pleśń była taka meszkowata biała.
Dlaczego tak się stało? Ile czasu ma obsychać cebula bez ziemi? Pleśń była taka meszkowata biała.
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
justy7 - możesz dać amarylisa do ciepłego pomieszczenia, gdy zacznie rozwijać się kwiat przenieś go do zimniejszego pomieszczenia, kwiaty powinny się utrzymać dłużej.
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Spróbuj samą cebulkę wymoczyć w grzybobójczym.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 100p
Spryskać cebulę topsinem? Kiedy, po jakim czasie włożyć ponownie ja do ziemi?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jak infekcja jest tak zaawansowana, że pleśń dosłownie przerasta biedną cebulkę, to ja bym ją raczej wymoczył przez pół godziny w grzybobójczym niż spryskiwał... A potem, jak trochę podeschnie, chyba można już wsadzać.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 100p
Cebula po wyschnięciu zaczęła puszczać pierwsze liście. Wsadziłam ją do ziemi mam nadzieję, że będzie ok.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2011, o 19:24
A czy jak cebulka wypuściła nową to osłabi to kwitnienie? Bo w tym samym czasie wybił listek od nowej cebulki i kwiatostan, od razu spytam, po jakim czasie można oddzielić małą cebulkę od matczynej?