to jest RUGOSA
http://www.talltreesgroup.com/Rosa%20rugosa.jpg

i CENTIFOLIA

Jestem wdzięczna za tę informację, nie wiedziałam dotąd co to róża cukrowabishop71 pisze:Podaję za "Encyklopedią działkowca" Andrzeja Sarwy: róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej (R. centifolia) i róży pomarszczonej (R. rugosa).
Tam też znalazłem w przepisie na przecier z surowych płatków róż: "Przecier z róży stulistnej jest delikatniejszy, z róży pomarszczonej mniej wonny od poprzedniego, a ponadto lekko cierpkawy i sciągający w smaku"
Małe sprostowanie: Louise Odier jest różą burbońską, a nie angielską. Co do wykorzystania w kuchni - oczywiście nadaje się znakomicieminismok pisze:w kuchni mozna tez z powodzeniem wykorzystywac angielkinp Luise Odier albo Othello[ i płatki i owoce] jadalna i dobra jest tez francuska FJ.....ja nawet robię galaretkę z Robusty
z dodatkiem malin......