Szafran - przyprawa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szafran - przyprawa

Post »

Próbował może ktoś pozyskiwać z krokusów najdroższą przyprawę świata? Poczytałam trochę i mam chęć pobawić się w to. W związku z tym,że mam krokusy w różnych kolorach, to się zastanawiam, czy mogą być te znamiona z innych, nie tylko klasycznych, fioletowych?
Waleria
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szafran - przyprawa

Post »

Walerio :P ale czy myślisz o naszych krokusach wiosennych?

-wg mnie można sie pobawić w zbieranie pyłku ,bo mają :D . Ale nada się wyłącznie do celów dekoracyjnych z racji ,że
ma tez swoją intensywność. Robiłam z tego kiedyś eksperymentalnie farbki do akwareli .W zależnosci od koloru kwiatów pyłek również był zróżnicowany w kolorze.Ale wszystkie były pomarańczowo/żółte w różnym jakby odcieniu. :P ;konsumować nie odważyłam się :P - nie wiem jaką wartość jako przyprawa i czy ma.

Dla celów spożywczych powinna być inna roślina z tej grupy, gatunek:
Szafran uprawny, krokus uprawny, siewny Crocus sativus .
Okres kwitnienia ich przypada na jesień ; u nas w kraju spotykany na południu .Ma okres kwitnienia jesienny /wrzesień- listopad/nielicznie.
Jednak wartość rzeczywistą jako szafran -przyprawę uzyskuje się głównie na plantacjach basenu M.Śródziemnego - Szczególnie na wyżynie w Hiszpanii - kto trafił na zbiory ten wie. Pola - --marzenie ---hektary.
Cudownie wyglądają same główki, bo kwitnie bezlistnie w dość surowej aurze w porze jesiennej na ciemnej ziemi .
Zbiory odbywają się wczesnym rankiem , prawie o brzasku.
Pracownicy jak mrówki przy wschodzie słońca uwijają się przy każdym kwiatku.To..najbardziej dyscyplinująca uprawa jaką widziałam/czas zbioru na godziny wyliczony; wiemy sami jaka jest żywotność tych kwiatów.
Uzyskuje się w efekcie najwyższej jakości produkt ,ceną przewyższający złoto.
Dla informacji aby uzyskać 1gram szafranu potrzeba ok.200 kwiatów.

Walerio,nie wiem czy pomogłam :P ale podpowiedziałam ,co wiem.
Może przyda się taka informacja
.
Nooo ja pewnie mam więcej krokusów wiosennych niż 200 w ogrodzie , ale zbierać nie będę.
Przyprawę sobie zawsze kupuję. Mało, bo mało jej jest w torebeczce .... ale mam zawsze.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za obszerną informację. Nawet nie wiedziałam,że istnieją krokusy jesienne, co prawda czytając o szafranie trafiłam na informację,że kobiety, by pozyskać szafran wychodzą na pola w środku nocy w październiku, ale myślałam,że to pomyłka z tym październikiem.
No to mam nowe chciejstwo, bo lubię łączyć piękne z pożytecznym.
Ma może ktoś jesienne krokusy?
Waleria
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Cieszy ,ze wiadomości są pomocne.

Co do możliwości zakupu w kraju - nie mam informacji na bieżąco. W ub.roku można było spotkać oferty nasion.
Niby uprawnego, o którym rozmawiamy tylko ...skąd :?: skoro podobno nie zawiązuje nasion;w większości ma kwiaty płone.
Rozrost ma tylko... przez bulwki.Jest dosyć trwałą byliną.
Być moze w ofertach holenderskich bulwiastych trzeba szukać. W tegorocznych.
Gdy poszukiwałam kiedyś tam , nie znalazłam.

A byłby niewątpliwą ozdobą jesienną w ogrodzie oprócz zimowitów..

Powodzenia w poszukiwaniach.
-, może? ktoś się pochwali z forumowiczów ,ze ma i odstąpi :P
-ja też chętnie bym sobie :wink: "plamkę" szafrana zrobiła.

pozdrawiam JOVANKA
.
Niebieski ogrod
50p
50p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Szafran uprawny - uprawa, kwitnienie i zbiory

Post »

Wątek przykurzony, ale przez kilkanaście lat trochę nowości się w ofertach pojawiło, więc odświeżam temat.
I moje pytanie - czy udało się komukolwiek doczekać kwitnienia szafranu uprawnego i zebrać własną przyprawę?

Jak w tytule - ciekawi mnie czy ktoś w naszych warunkach doczekał się kwitnienia szafranu?
Ja po dwu sezonach nadal jeszcze nie miałam kwiatów, ale cebulki nadal są i liście wypuszczają co sezon. Przez poprzednie zimy na czas dużych mrozów przenosiłam je z koszyczkami do nieogrzewanego garażu, teraz zostawiłam je na pastwę zimy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”