randap i warzywa
randap i warzywa
Witam
Jestem początkujaca ogrodniczką,i mam bardzo wazne pytanie do wszystkich w zeeszłym roku w czerwcu i sierpniu zatrulam randapem połowę działki z mysla iz posadze tam warzywa w tym roku.
No moje pytanie jest takie czy moge coś juz tam posadzić czy jeszcze nie,infotmuje tez iż mam małego synka i te warzywa tyez on by sporzywał.
Czekam na jakies porady i odpowiedzi
Kaażda pomoc bedzie mile widziana
Jestem początkujaca ogrodniczką,i mam bardzo wazne pytanie do wszystkich w zeeszłym roku w czerwcu i sierpniu zatrulam randapem połowę działki z mysla iz posadze tam warzywa w tym roku.
No moje pytanie jest takie czy moge coś juz tam posadzić czy jeszcze nie,infotmuje tez iż mam małego synka i te warzywa tyez on by sporzywał.
Czekam na jakies porady i odpowiedzi
Kaażda pomoc bedzie mile widziana
Re: randap i warzywa
Jakiś czas temu oglądałam program o GMO (roślinach genetycznie modyfikowanych). W programie wykazali, że użyty na polu do zniszczenia resztek rzepaku (kłącza?) roundap przenika do gleby i wcale nie ulega biodegradacji, jak to napisali na opakowaniu roundapu. Dziennikarzom mimo wielu prób nie udało się porozmawiać na ten temat z producentem, ale w efekcie z opakowania usunięto informację o biodegradacji, a pozostające w tym czasie w sklepach opakowania z tą informacją wycofano z obrotu.
To wszystko oznacza, że roundap pozostając w glebie, dopóki tam jest to jego składniki przenikną również do roślin w tym miejscu rosnących. Nie potrafię Ci powiedzieć, jak długo takie niebezpieczeństwo pozostaje.
To wszystko oznacza, że roundap pozostając w glebie, dopóki tam jest to jego składniki przenikną również do roślin w tym miejscu rosnących. Nie potrafię Ci powiedzieć, jak długo takie niebezpieczeństwo pozostaje.
Jak przenikną,to rośliny nie będzie.A jak urośnie,to znaczy,że rondupu w ziemi nie ma.
no nie, chodzi o to, że składniki, które niszczą roślinę przestają działać, ale zostają inne, które wnikają do np, marchewki tam rosnącej, a potem w człowieku, który ją zjadł nie są obojętne. Nie pamiętam szczegółów, ale to były poważne badania w laboratorium we Francji chyba.
Działanie niszczące roundapu mija po kilku tygodniach po oprysku.
Działanie niszczące roundapu mija po kilku tygodniach po oprysku.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na górze strony jest wyszukiwarka, wystarczy wpisać : round* i jest mnóstwo na ten temat.
http://www.forumogrodnicze.info/search. ... mit=Szukaj
http://www.forumogrodnicze.info/search. ... mit=Szukaj
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roundap rozkładają mikroorganizmy. Jordi na Twoim miejscu na wiosnę zastosowałabym Ema tak jak temperatura ustali się naokoło 12 *C- wymieszac to z glebą a potem przed sadzeniem jeszcze raz zastosować Ema, to tak na wszelki wypadek jak tam coś w tej ziemi jest.Szczegółowe stosowanie będzie przy tym produkcie albo na odpowiednich stronach.
Czytałam artykuł w którym pani odnawiała glebę w tunelu bo zniszczona była środkami i nic nie chciało rosnąć .Właśnie pomogły jej w tym Ema i doprowadziły glebę do stanu używalności. Uprawia tam truskawki.
Czytałam artykuł w którym pani odnawiała glebę w tunelu bo zniszczona była środkami i nic nie chciało rosnąć .Właśnie pomogły jej w tym Ema i doprowadziły glebę do stanu używalności. Uprawia tam truskawki.
Randap nie rozkłada się w glebie, nie jest biodegradowalny , bzdura na resorach.Producent zlikwidował ten opis z opakowania po wielu pozwach sądowych i przegranych sprawach w sądach. Pooglądać można o tym :http://www.stopcodex.pl/media/gmo/
Bardzo ciekawy film, godny przemyślenia sytuacji w jakiej jesteśmy wszyscy.
Ps.w jednym z rolniczych programów wypowiadał się rolnik uprawiający rzepak , powiedział ,że zużywa 500litrów randapu rocznie na dosuszenie rzepaku.Dla nie wiedzących o co chodzi, rzepak dojrzewa nie cały w tym samym czasie, więc pryska się go randapem, który wysusza roślinę i powoduje zdolność zbiorczą.Nie ma czegoś takiego jak karencja w tym przypadku, po oprysku czeka się tylko na wyschnięcie i zbiera.Powiedzcie mi teraz jak zdrowy jest olej rzepakowy??zwłaszcza tłoczony na zimno?z czystym randapem w środku? wiecie, przez 12 lat nie jadłam smalcu, tylko olej myśląc ,że zdrowsze, teraz wróciłam do smalcu bo po prostu się boję oleju....
Ps.w jednym z rolniczych programów wypowiadał się rolnik uprawiający rzepak , powiedział ,że zużywa 500litrów randapu rocznie na dosuszenie rzepaku.Dla nie wiedzących o co chodzi, rzepak dojrzewa nie cały w tym samym czasie, więc pryska się go randapem, który wysusza roślinę i powoduje zdolność zbiorczą.Nie ma czegoś takiego jak karencja w tym przypadku, po oprysku czeka się tylko na wyschnięcie i zbiera.Powiedzcie mi teraz jak zdrowy jest olej rzepakowy??zwłaszcza tłoczony na zimno?z czystym randapem w środku? wiecie, przez 12 lat nie jadłam smalcu, tylko olej myśląc ,że zdrowsze, teraz wróciłam do smalcu bo po prostu się boję oleju....
-
Tak jest z tym rzepakiem. Dawniej tego nie robili ale przyszła oświata z zachodu, wymagania handlowców aby rzepak był suchy.
Też kiedyś zastanawiałam się z tym rzepakiem, jak to może być dopuszczone do stosowania a potem trafia zaraz do handlu .
Też kiedyś zastanawiałam się z tym rzepakiem, jak to może być dopuszczone do stosowania a potem trafia zaraz do handlu .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
BIOdegradowalny ... Właśnie cała afera poszła o to BIO . Że niby nie da się wykazać ,że środek jest przyswajany - przerabiany - przekształcany przez mikroorganizmy żywe ( jak np. specjalne bakterie przerabiające zanieczyszczenia ropa naftową ) do poziomu składników obojętnych lub nawet organicznych . Ale ! Po kolei ... Glifosat ( subst. czynna Roundapu ) to sól . Izopropyloamina . Organiczny związek chemiczny z grupy amin . Jak on się w glebie rozklada i na jakie substancje - Bóg jeden wie , info są sprzeczne i bardzo niejasne ... Dla mnie prawdopodobnym kluczem do zagadki jest temperatura wrzenia izopropyloaminy ! Wynosi ona 32*C . Tak więc zastanowmy się , czy czasem nie szukamy w glebie czegoś , czego tam nie ma . Dodam ,że wieeelokrotnie wysadzałem rózne rośliny w KILKA dni po użyciu R , bez uszczerbku dla roślin . Dla zdrowia ? - nie wiem , żadnych złych sygnałow nie ma .aniaop pisze:Randap nie rozkłada się w glebie, nie jest biodegradowalny ...
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Filmy rzadko kiedy mają za zadanie pokazać aktualny stan wiedzy ze wszystkimi za i przeciw. Fakt pozostawania resztek środka, który jest bez wpływu na rośliny może być pomijalny. Według mojej wiedzy roundup wnika do rośliny przez liście. W glebie w mikrostężeniakch nie zdziała nicaniaop pisze:Randap nie rozkłada się w glebie, nie jest biodegradowalny , bzdura na resorach.Producent zlikwidował ten opis z opakowania po wielu pozwach sądowych i przegranych sprawach w sądach. Pooglądać można o tym :http://www.stopcodex.pl/media/gmo/
Takie są wymogi produkcji wielkotowarowej. Albo produkujemy mało metodami organicznymi (35-87%) tego co stosując pestycydy i powodujemy klęskę głodu, albo produkujemy dużo.Ps.w jednym z rolniczych programów wypowiadał się rolnik uprawiający rzepak , powiedział ,że zużywa 500litrów randapu rocznie na dosuszenie rzepaku.Dla nie wiedzących o co chodzi, rzepak dojrzewa nie cały w tym samym czasie, więc pryska się go randapem, który wysusza roślinę i powoduje zdolność zbiorczą.Nie ma czegoś takiego jak karencja w tym przypadku, po oprysku czeka się tylko na wyschnięcie i zbiera.Powiedzcie mi teraz jak zdrowy jest olej rzepakowy??zwłaszcza tłoczony na zimno?z czystym randapem w środku? wiecie, przez 12 lat nie jadłam smalcu, tylko olej myśląc ,że zdrowsze, teraz wróciłam do smalcu bo po prostu się boję oleju....
Roundup jest stosowany momencie, gdy nasiona są już prawie dojrzałe i trzeba na raz zebrać wszystko. dobrze, gdy na czas żniw rzepaku dałoby się zaplanować dobrą pogodę. Nie sądzę, żeby coś wnikało do już wykształconych nasion.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
rozmawiałam wczoraj z moim M o tym programie. Po badaniach stwierdzili, że spożywanie produktów, do których przeniknęły składniki roundapu powodowały niepłodność kobiet lub też obumarcie płodów (dzieci martwe).
jak by to była taka straszn trucizna to by to już dawno wycofali - chyba że stoją za tym duże pieniądze...
-
Wiele środków zostaje co roku wycofanych a Roundap jest. W którymś z wątków piszą właśnie, że już Tatoo wycofany, coś słyszałam ,że Folpan ma być wycofany.