Dziewanna ( Verbascum ) i jej hybrydy
Dziewanna ( Verbascum ) i jej hybrydy
Ogród mam od niedawna dopiero 2 lata i powstaje bardzo powoli. Ta roślina wyrosła sobie sama i nie wiem co to jest.
Może ktoś zna jej nazwę?
Może ktoś zna jej nazwę?
Krysia
Dziewanna ( Verbascum )
Witam wszystkich
Forum czytam regularnie od dawna, ale dopiero teraz zdecydowałam się dołączyć do Was naprawdę. A to z powodu rośliny, która rośnie w moim ogródku. Ja jej nie sadziłam i myślę, że to jakiś chwast, tylko wyjątkowej urody. Roślina dotąd nie kwitła, ale teraz wypuszcza wysoki pęd, choć nie ma na nim jak na razie pączków. Czy ktoś wie co to jest?
Forum czytam regularnie od dawna, ale dopiero teraz zdecydowałam się dołączyć do Was naprawdę. A to z powodu rośliny, która rośnie w moim ogródku. Ja jej nie sadziłam i myślę, że to jakiś chwast, tylko wyjątkowej urody. Roślina dotąd nie kwitła, ale teraz wypuszcza wysoki pęd, choć nie ma na nim jak na razie pączków. Czy ktoś wie co to jest?
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za piękny chwast?
ten pęd to już pęd kwiatowy.ewa_d pisze:Witam wszystkich
Ja na swojej działce zawsze mam jedną ..czasem dwie..dziewanny.Co ciekawe z tylu nasion wyrasta przeważnie jedna i to w miejscu które jej pasuje.Wtedy pięknie rośnie i kwitnie. Osiąga dwa metry wysokości.Niestety trudno ją przesadzić w inne miejsce a to prawdopodobnie przez jej korzeń palowy który łatwo uszkodzić i wtedy już nie jest tak okazała o ile w ogóle przeżyje.
W tym roku mam trzy w jednym miejscu..wieczorem wstawię fotkę..
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewanna pospolita, drobnokwiatowa ( Verbascum )
Rośnie u mnie w ogrodzie taki oto kwiat. Każdego roku w innym miejscu. Czy ja mogę jakoś zebrać z niego nasiona (jak?) i wysiewać go tam gdzie chcę( kiedy? )?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za piękny chwast? (dziewanna)
Mam kłącza tej pięknej rośliny, kolor ma być łososiowy. Kto mi poradzi jak się opiekować tą piękną rośliną?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za piękny chwast? (dziewanna)
teksański to jest to z jednej strony powód do zadowolenia.
W moich stronach mawiali-,,Gdzie rośnie dziewanna, tam bez posagu panna''.Rośnie to to na piachach,nasypach ,żwirkach,ogólnie rzecz biorąc mało wymagająca roślina.Używają tego do dzisiaj kładąc zasuszone łodygi kwiatowe w słomę dla ochrony przed gryzoniami.
Lubi czyste ekologiczne tereny.
W moich stronach mawiali-,,Gdzie rośnie dziewanna, tam bez posagu panna''.Rośnie to to na piachach,nasypach ,żwirkach,ogólnie rzecz biorąc mało wymagająca roślina.Używają tego do dzisiaj kładąc zasuszone łodygi kwiatowe w słomę dla ochrony przed gryzoniami.
Lubi czyste ekologiczne tereny.