Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
Mam posadzone ogórki w szklarni . Pędy ich są już tak wysokie że doszły mi do samego dachu i nie wiem co mam z nimi dalej robić . Na końcach tych pędów są już małe ogórki . Proszę o pomoc co w takim wypadku zrobić .
Witam wszystkich forumowiczów!Mam problem z ogórkami w tunelu foljowym i nie wiem co robic?Otóz wysadziłam sadzonki w połowie kwietnia gdyż już wymagały tego,do tunelu noca i w dzieńbył tunel ogrzewany.Po przyjeciu sie sadzonek podlałam ich roztworem obornika w stosunku1cześc obornika 2 częsci wody.zastosowałam oprysk od grzyba .Po kilku dniach zaczeło sie coś z nimi dziac .Przy wysokosci 30 cm łodyga zaczeła robic sięcienka liscie blednąc a zawiazki kwiatów opadac .przestały rosnąc ,dopiero przy zastosowaniu Asahi liscie zciemniały ,urosły ,niektóre majajuz do 60cm ale zawiazki owocków są słabe tzn.jak kwiat nie opadnie to owoc się zawiąże a jak sietraci i kwiat spadnie to wiadomo po nim czasem same opadną.Wspomne także że stanowisko pod nie było nawożone obornikiem i wapnowane .Ajeszcze łodyga od dołu nadal cienka wyżej troche grubsza.Co jeszcze mogę dla nich zrobic aby ich nie stracic ,żeby ich nie musiała usunąc.?
jeśli możecie mi pomóz prosze o odpowiedzi.
pozdrawiam. 

Ewa
Rr
WITAM. Czy mógłby mi ktos odpowiedziec co dzieje sie z moimi ogórkami! Otóz zauwazyłam ze ogórki w moim tunelu obficie kwitna ,ale niestety nie wszystkie kwiaty zawiazuja owoc czesc z nich opada.Zastanawiam sie czy czasami to nie jest efekt tych zimnych dni i one moze sie nie pyla ,czy trzeba ich pylic? jeśli tak to czym? Byłabym wdzięczna za kazda odpowiedz .Pozdrawiam.
Ewa
Ogórki szklarniowe
Mam ogórki pod folia takie dłuższe ale mam z nimi problem czesc owoców normalnie jest zielona dojrzewa i rośnie ale duzo ogórków żółknie i kwiaty sa suche nie wiem dlaczego skoro są juz owoce długości 2- 4 centymetrów i nagle zółknie a obok drugi rosnie normalnie na tym samym krzaku ????
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
Czy można ogórki gruntowe małe wsiać do szklarni ?
Witam wszystkich .Chciałam się was poradzić czy mogę siać takie ogórki do szklarni razem z pomidorami i ogórkami długimi szklarniowymi?Chciałabym je podwiązać do góry .Napiszcie czy warto proszę 

KASIA
Ogórek gruntowy będzie owocował w szklarni lub pod folią jeżeli będzie zapylony przez owady. Można też wstrząsać nim w celu zapylenia. W innym przypadku będzie miał bardzo mało ogórków. Są też odmiany ogórków gruntowych partenokarpicznych, które nie potrzebują zapylania aby zawiązać owoc. Ja uprawiałem kiedyś ogórki gruntowe pod folią, ale wtedy miałem mniejszy plon niż z gruntu. Też prowadziłem je po sznurkach. Obecnie sadzę ogórki w gruncie. Mniej potrzebują oprysków. Jeśli zamierzasz sadzić ogórki gruntowe pod folią, radziłbym posadzić odmianę partenokarpiczną, ja kiedyś sadziłem odmianę gniewko.
wodnik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze możesz, tylko ciśnie się pytanie , po co?. Szklarnia jest dobra dla roślin ciepłolubnych lub dla roślin ,które chcemy mieć szybciej niż rosnące w gruncie. Jeżeli chcesz sadzić w szklarni ogórki ,to sadź ogórki szklarniowe one wymagają ciepła.czy mogę siać takie ogórki do szklarni
Ja ogórki sieję do gruntu i corocznie robię im osłony siejąc z trzech stron( za wyjątkiem południowej strony) kukurydzę, bób czy słoneczniki i wtedy one rosną wyśmienicie i obficie owocują.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23