Przyśpieszanie kiełkowania nasion
Przyśpieszanie kiełkowania nasion
Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale szczerze polecam sposób na szybkie wzejście ogórków, dyni, cukini itp. Chodzi o podkiełkowanie nasion. Można to zrobić np na liściach pokrzywy (warstwę liści kładziemy na talerzyk na to wysypujemy nasiona, spryskujemy wodą i przykrywamy drugą warstwą liści i drugim talerzykiem; nie za szczelnie, by był dostęp powietrza). Inny sposób to kiełkownica. Trzeba pamiętać o regularnym acz niezbyt intensywnym zraszaniu nasion. Trzymamy je ok 3 dni w ciepłym miejcsu (mają ok. 2-3cm długości), następnie delikatnie wysadzamy i podlewamy. Niektóre kiełkują następnego dnia inne dzień posób ten ma też tą dobrą stronę, że % wykiełkowanych roślin jest bliski 100. Pozdrawiam. Monia.
Pokrzywa ma w sobie dużo azotu i innych składników mineralnych, więc nasionka już na starcie dostają mocną dawkę odżywki i energii. Pewnie można użyć również innych liści, ale nie wiem jakich. Ja stosuję pokrzywę z powodzeniem więc nie przeprowadzam innych doświadczeń, ale jeśli ktoś miałby ochotę... Pozdrawiam. Monia.
Ja również dziękuję. W Gdańsku dopiero od kilku dni jest ciepło i można zacząć siać ogórki ,a wię posiałam wcześniej w doniczkach.Hartowały się i grzały na balkonie,a mój żółw Pankracek wszedł na doniczki i wsunął wszystkie listki.Zostały tylkosame łodyżki.
Trochę się zmartwiłam,ale też ucieszyłam,że urozmaicił sobie dietę. Od razu posiałam dla niego cały pojemniczek ogórków.
Trochę się zmartwiłam,ale też ucieszyłam,że urozmaicił sobie dietę. Od razu posiałam dla niego cały pojemniczek ogórków.
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiełki, hodowla, gatunki
Witam, mimo że mam już prawie 16 lat to do tej pory hodowałem tylko kilka razy i tylko kiełki rzeżuchy. Ale postanowiłem to zmienić, chcę zaczerpnąć waszej wiedzy na temat kiełków, jakie są dobre i czy ktoś hoduje, hodował albo ma zamiar hodować, proszę o zdjęcia. A oto moja rzeżucha którą posiałem kilka dni temu:
I jeszcze takie pytanko do was moi kochani, nie mam w ogóle pojęcia jak pozyskać nasiona na kiełki np. rzeżuchy, czy to się te kiełki hoduje dłużej i nie zjada się ich i one dają nasiona czy jak to jest? Sam nie wiem a w internecie jak na razie nic nie znalazłem na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję że temat ten kogoś zaciekawi
I jeszcze takie pytanko do was moi kochani, nie mam w ogóle pojęcia jak pozyskać nasiona na kiełki np. rzeżuchy, czy to się te kiełki hoduje dłużej i nie zjada się ich i one dają nasiona czy jak to jest? Sam nie wiem a w internecie jak na razie nic nie znalazłem na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję że temat ten kogoś zaciekawi
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kiełki, hodowla, gatunki
Rzezucha musi wyrosnąć i dojrzeć, żeby mieć nasiona Jak większość roślin nasiennych
A o rodzajach nasion na kiełki poczytaj tu:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =9&t=22318
A o rodzajach nasion na kiełki poczytaj tu:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =9&t=22318
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nasiona, które sprzedawane są do uprawy w gruncie nie nadają się na kiełki, ponieważ zazwyczaj są pryskane chemicznie. Nasionka na kiełki możesz kupować w sklepach ze zdrową żywnością lub w marketach (wtedy na paczkach masz napisane, że są to nasionka przeznaczone do uprawy kiełkowej). A jak się je uprawia? Bardzo prosto! Zaopatrujesz się w kiełkownicę (wtedy masz możliwość uprawy nawet 3 rodzajów kiełków równocześnie). Wpisz słowo "kiełkownica" w google, to wyskoczą Ci obrazki tego . Jeśli nie chcesz jednak skorzystać z tego przydatnego urządzenia, to możesz uprawiać je w słoiczku. Wsypujesz na dno nasionka (tyle, żeby przykryły dno) i zalewasz przegotowaną (chłodną!!!) wodą zazwyczaj na noc (10-12 godzin). Słoik przykrywasz gazą, obwiązujesz gumką i po odpowiednim czasie odlewasz wodę. Słoik stawiasz w ciepłym i ciemnym miejscu (niektóre kiełki lubią jednak słoneczko). Przy stosowaniu słoika/pojemnika musisz pamiętać, żeby kiełki zalewać wodą co jakieś 4 godziny (wodę od razu odlewasz).
A kiełki, które mogę polecić, to np.: soczewica, kukurydza, rzodkiewka, brokuł, słonecznik, lucerna, kapusta czerwona i wiele, wiele innych! Uprawą kiełków zajmuję się od zeszłego roku (dziś na śniadanie jedliśmy z kanapkami kiełki rzodkiewki ) Zdjęć obecnie nie posiadam, ale przy okazji mogę wstawić! Pozdrawiam
A kiełki, które mogę polecić, to np.: soczewica, kukurydza, rzodkiewka, brokuł, słonecznik, lucerna, kapusta czerwona i wiele, wiele innych! Uprawą kiełków zajmuję się od zeszłego roku (dziś na śniadanie jedliśmy z kanapkami kiełki rzodkiewki ) Zdjęć obecnie nie posiadam, ale przy okazji mogę wstawić! Pozdrawiam
Pozdrawiam! Tereska
-
- 50p
Dziękuje za rady, a o kiełkownicy wiem, lecz jakoś nie mama jak na razie wolnych pieniędzy na zakup.
A jeśli żeby pozyskać nasionka np. rzeżuchy to muszę posadzić rzeżuchę do doniczki z ziemią i uprawiać tak długo aż da nasionka, tak? Ale jak ona da te nasionka, jak je zebrać, może ktoś mi to wytłumaczyć bo w takim razie posadziłbym rzeżuchę i bym zaczął produkcję własnych nasionek, trochę szło by na kiełki do jedzenia a reszta na to żeby posadzić następną hodowlę nasionek.
A i jeszcze jedno do tych nasionek: jaki okres czasu taka rzeżucha musi rosnąć aby dała "plony" w postaci nasionek, czy ona daje jakieś owoce z nasionkami w środku?
A jeśli żeby pozyskać nasionka np. rzeżuchy to muszę posadzić rzeżuchę do doniczki z ziemią i uprawiać tak długo aż da nasionka, tak? Ale jak ona da te nasionka, jak je zebrać, może ktoś mi to wytłumaczyć bo w takim razie posadziłbym rzeżuchę i bym zaczął produkcję własnych nasionek, trochę szło by na kiełki do jedzenia a reszta na to żeby posadzić następną hodowlę nasionek.
A i jeszcze jedno do tych nasionek: jaki okres czasu taka rzeżucha musi rosnąć aby dała "plony" w postaci nasionek, czy ona daje jakieś owoce z nasionkami w środku?
Hodowla rzeżuchy w celu zdobycia nasion nie jest opłacalna. Polecam wikipedię - http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprzyca_siewna .
Nasiona przeznaczone na kiełki są bardzo często pakowane w dużych ilościach, a rzeżucha jest chyba najtańsza. Hodowla rzeżuchy w celu zbierania nasion jest opłacana w przypadku bardzo dużej ilości roślin, z których nasiona zbiera się maszynowo.
Nasiona przeznaczone na kiełki są bardzo często pakowane w dużych ilościach, a rzeżucha jest chyba najtańsza. Hodowla rzeżuchy w celu zbierania nasion jest opłacana w przypadku bardzo dużej ilości roślin, z których nasiona zbiera się maszynowo.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
- 50p
Dziękuję za rady, chyba zacznę kupować na allegro nasiona przeznaczone specjalnie na kiełki do spożycia, aczkolwiek jedną paczuszkę rzeżuchy ogrodowej mam zamiar i tak wysiać do doniczki i z niej zebrać właśnie nasionka, taki mój kaprys jako małego ogrodnika.
Dawajcie wszyscy zdjęcia swoich kiełków
Dawajcie wszyscy zdjęcia swoich kiełków
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Maciej, może ten wątek Ciebie zainteresuje:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=22318
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=22318