Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem

Post »

Myślimy na wiosnę zrobić ogrodzenie ze słupków drewnianych, takich okorowanych lub nieokorowanych jak kiedyś na wsiach ogradzano wybiegi dla zwierząt. Pytanie : czym zabezpieczyć te części które mają być zakopane w ziemi :?: :?: Mąż chce moczyć w oleju, ja natomiast słyszałam o opalaniu ( przy robieniu podpór pod winogrona) Dobrze by było żeby nie zgniły za szybko. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem

Post »

Przerabiałam problem - i skończyło się na kupieniu w którymś z marketów ogrodniczych - takich metalowych obejm do słupków. Te obejmy mają długi szpikulec do wbijania w ziemię - i w ten sposób słupki są ponad ziemią w obejmach i nie gniją.
Wszystkie poprzednie- wbijane w ziemię i zabezpieczane- prędzej czy później padały, a wraz z nimi kładł się płotek.
A ziemia u mnie sucha i piaszczysta .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Opalanie jest dobre, jednak nie może to być osmalanie. Trzeba doprowadzić do powstania warstwy węgla na całej długości zakopywanej do ziemi.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
miras23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2011, o 16:22

Post »

Dokładnie - trzeba porządnie opalić drewno tak, by powstała taka mocna, węglowa "skórka" - będzie dobrze chronić wnętrze. Olej jest ok, ale stosunkowo często trzeba zabieg powtarzać.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Po wkopaniu to byłoby trudne :?:
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Tak czytam i czytam a po co to cudować,kombinować opalanie osmalanie itp.są gotowe preparaty do impregnacji drewna.rozcieńczyć i kilku krotnie pomalować -zachować odpowiedni okres nakładania kolejnych warstw i przeszlifować za każdym razem po malowaniu/podobnie to jak czynią z parkietami.
Jak nie to to na gorąco rozgrzać bańkę(uważać na pryskanie ubrać kombinezon i rękawice)gotowy lepik do podwozi samochodowych lub lepiki używane z budownictwie do smarowania fundamentów.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Albo użyć olchy, umoczyć końcówki w lepiku, a potem na dziesięć lat w mokrej glinie jest spokój. U nas to nawet na dłużej, tyle, że słupki to nie sa jakieś tam kupowane kijki od szczotki, tylko dwumetrowej długości pieńki o średnicy 15-20 cm. Nie sezonowane, nie okorowane, wbite i już. Poziome elementy ogrodzenia padły, a słupki stoją jak wmurowane!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p

Post »

Nalewka te słupki nieokorowane to masz olchowe czy sosnowe :?: I tylko były moczone w lepiku :?:

Ja właśnie z myślą o takich palach 2,5-3 metrowych i średnicy około 15 cm, raczej regularna konserwacja nie wchodzi w grę. To spory kawałek ziemi do ogrodzenia, a ten sposób na razie najbardziej nam się kalkuluje :roll:
Pozdrawiam, Emka
Ogród
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Tylko nie słupki z olchy, olcha się nadaje na sztachetki, odpowiednio zabezpieczone będą i dwadzieścia lat. W ziemi olcha butwieje i rozsypuje się już po roku dwu latach, mimo zabezpieczeń ,nawet lepikiem.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No to u nas olcha wbita ponad dziesięć lat temu nie butwieje. Pionowe słupki stoją mocno, chociaż poziome cienkie ale długie drzewka już się rozpadły. To jak to jest?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p

Post »

może to zależy od średnicy pnia :?:
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Dobrze jest wykorzystać z odzysku słupy telefoniczne, są dobrze zaimpregnowane ,ale bardziej ekologicznie ,to słupki dębowe .
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Raczej to już rzadkość te słupy telefoniczne poza tym są nasiąknięte tak samo jak podkłady kolejowe olejem kreozotowym to w ciepłe dni zapach nieciekawy a zostaje na zawsze,wiem bo podkłady leżały u mnie ponad 40 lat/pomysł ojca na podjazd do naprawy samochodów ,a ja rozebrałem sprzątnąłem i pozbyłem się śmierdziela z wolnej przestrzeni dziś posadzone jałowce chińskie co wiekszy pozytek jest z nich i zapach inny ,przyjemniejszy :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

tadeusz48 pisze:Tylko nie słupki z olchy, olcha się nadaje na sztachetki, odpowiednio zabezpieczone będą i dwadzieścia lat. W ziemi olcha butwieje i rozsypuje się już po roku dwu latach, mimo zabezpieczeń ,nawet lepikiem.
Zgadzam się z Tadeuszem ,u mnie olchy mnóstwo ale nadaje się tylko do wędzenia.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
adasko1fly
50p
50p
Od: 5 kwie 2011, o 20:39

Post »

Witam :wit
Jeśli chodzi o temat słupków to do tego najlepsze są z akacji lub dębu to pierwsze jest bardziej dostępne i tańsze. Końce które będą w ziemi opaćkać abizolem albo czymś pochodnym i lata będzie stalo. Miałem do niedawna takie stały przeszło 20lat a i tak nie szło ich złamać musiałem wykopywać nie mówiąc o tym,że piła po nich skakała jak je ciąłem.

Pozdrawiam!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”