Co posadzić pod tujami
Co posadzić pod tujami
Witam.
Czy możecie mi poradzić co mogę posadzić pod moimi tujami od strony domu ? Aby wyglądało ładnie?
Czy możecie mi poradzić co mogę posadzić pod moimi tujami od strony domu ? Aby wyglądało ładnie?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: co posadzić pod tujami
Pod samymi tujami - to chyba niewiele - tuje mają korzenie blisko powierzchni, więc za duzo tam nie urosnie... i z wilgocią (opadami) kłopot.... a "przed" tujami juz coś mozna - ale za mało informacji - ile masz tam miejsca, jaka wystawa (wschodnia, zachodnia, północna, południowa...?), jaka gleba itd....
Fajnie jakby były jakies fotki...
Fajnie jakby były jakies fotki...
Tak, chodzi mi przed tujami a miejsca jest około 50 cm
- Ave
Ponieważ nie napisałaś (łeś) nic o warunkach glebowych to moge proponowac w ciemno...np. hortensje krzewiaste, róże, magnolie, powojniki... ja tak mam... z tym, że powojniki trzeba oddzielic czyms - kaflem, płytą od korzeni tui, bo je mogą zagłuszyć no i powojniki potrzebują zienię wapnowaną, a tuje zakwaszaną...
a kiedyś... miałam łan aksamitek
a kiedyś... miałam łan aksamitek
Coś co się głębiej korzeni np liliowce sobie poradzą w bliskim sąsiedztwie thui.Thuje są bardzo tolerancyjne wobec pH gleby ale najlepiej rosną w pH obojetnym do lekko zasadowego więc zakwaszanie pod nie gleby na pewno dobrze im nie robi.
- Ave
Żywotnik zachodni lubi gleby piaszczysto- gliniaste, wapienne i dobrze znosi cięcie.
Żywotnik wschodni i olbrzymi wolą gleby lekkokwaśne do alkaicznych oraz są wrażliwe na upały i suszę.
Tuje to faktycznie żywotnik zachodni i lubią gleby lekko alkaliczne, coś około pH 6-6,5
Ja swoje tuje sadziłam jak żywotniki wschodnie i bardzo ładnie wyrosły do 4-5 metrów...ale ja generalnie mam kwaśną glebę...i jej odkwaszanie to dla mnie problem...
Żywotnik wschodni i olbrzymi wolą gleby lekkokwaśne do alkaicznych oraz są wrażliwe na upały i suszę.
Tuje to faktycznie żywotnik zachodni i lubią gleby lekko alkaliczne, coś około pH 6-6,5
Ja swoje tuje sadziłam jak żywotniki wschodnie i bardzo ładnie wyrosły do 4-5 metrów...ale ja generalnie mam kwaśną glebę...i jej odkwaszanie to dla mnie problem...
Ładny efektAve pisze:
- Ave
efekt faktycznie był "ładny" ale konieczny "płodozmian", bo po 3 latach sadzenia w tym samym miejscu aksamitek "wyjałowiłam glebę" z nicieni i potem w tym miejscu użerałam się z opuchlakami - przyroda nie lubi jednostajności...
Tak jak już napisałem thuje w każdej glebie dobrze rosną o ile jest dostatecznie żyzna i wilgotna ale preferują obojętne do zasadowych i piaszczysto gliniaste.Mam 2 tej samej odmiany posadzone w rożnych ziemiach jedna w "optymalnej glebie dla iglaków" czyli lekko kwaśnej na bazie torfu a druga w cięższej glinasto piaszczystej o pH obojętnym do lekko wapiennego. Obydwie dobrze rosną ale ta druga ( w gliniastej ziemi) rośnie wyraźnie lepiej (jest intensywniej wybarwiona) i znacznie szybciej .Ave pisze:Żywotnik zachodni lubi gleby piaszczysto- gliniaste, wapienne i dobrze znosi cięcie.
Hm... Ciekawe czy moje zaplanowane lawendowe, wrzosowe czy barwinkowe "rabaty"/łany długo będą mogły być na swoim miejscu. Mam nadzieję, że tak, bo nie widzę ich gdzie indziej...
- Ave
na pewno będą mogły być długo, jeśli przygotowane stanowisko, gleba, i opieka będą odpowiednie...santia pisze:Hm... Ciekawe czy moje zaplanowane lawendowe, wrzosowe czy barwinkowe "rabaty"/łany długo będą mogły być na swoim miejscu. Mam nadzieję, że tak, bo nie widzę ich gdzie indziej...
Aksamitki, to specyficzne rośliny... te wymienione przez Ciebie na pewno nie sprawią kłopotu
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no to zabiliście mi ćwieka...
Mój M ogolił od dołu tuje (niestety nie wiem co to za odmiana), powstało coś ala drzewko, chciałam pod nią posadzić hortensje bukietowe , hosty, różaneczniki na podwyższonej rabacie, oczywiście z kwaśną ziemią
Potem poczytałam na forum dyskusję o tym, że hortensje dadzą radę na zwykłej ziemi bez zakwaszania (co odpowiadało by tujom) potem czytałam , że to sie raczej nie uda i trzeba im ziemi kwaśnej (co tujom nie odpowiada) 2 stanowiska ...
Postanowiłam posadzić ww. roślinki zobaczymy.
Mój M ogolił od dołu tuje (niestety nie wiem co to za odmiana), powstało coś ala drzewko, chciałam pod nią posadzić hortensje bukietowe , hosty, różaneczniki na podwyższonej rabacie, oczywiście z kwaśną ziemią
Potem poczytałam na forum dyskusję o tym, że hortensje dadzą radę na zwykłej ziemi bez zakwaszania (co odpowiadało by tujom) potem czytałam , że to sie raczej nie uda i trzeba im ziemi kwaśnej (co tujom nie odpowiada) 2 stanowiska ...
Postanowiłam posadzić ww. roślinki zobaczymy.
- Ave
Edytko - to co sobie zaplanowałas... da sobie radę... a tuje też taką "kwasność" przetrzymają bez problemu... problem to by miały rododendrony, bo to sa zdecydowane kwasoluby
Ja zawsze traktowałam tuje jako rosliny "kwasolubne" i jakoś im to nie zaszkodziło
Ja zawsze traktowałam tuje jako rosliny "kwasolubne" i jakoś im to nie zaszkodziło