Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p
Od: 22 mar 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Post »

Witam Was serdecznie!!!

Mam na imię Gabi mam 27 lat i razem z mezem kupilismy sobie działeczkę w ROD :)
we wrzesniu 2010 r.
działka nie jest tragiczna jednak wymaga sporo pracy aby nadać jej wyglad bardziej hmmm zadbany :))
Mamy tez prawie 2 letnia córeczkę i chcielibysmy urządzic dla niej kącik, tzn piaskownice i hustawkę :))
i zastanawiamy sie nad ogrodzeniem działki...oczywiscie najtańczym kosztem...

Z tą nasza działką moze byc pewnien problem ponieważ nasz ogród bedzie czesciowo likwidowany pod droge na lotnisko(buduja u nas Lotnisko- ma byc gotowe koniec 2012)i nie wiemy jeszcze czy nasza działka bedzie czy nie..dlatego tez nie chcemy wkładać tam jakichś wiekszych pieniedzy...wszystko tanim kosztem, pomysłowo...
Sami rozumiecie ;P

Ja pochodze ze wsi wiec cos tam widziałam jak sie robi jednak podstaw nie umiem...ucze sie czytam...
mojego meza to raczej nie interesuje to złoty czlowiek- co powiem zrobi ale zeby sie wgłebiac w temat to niekoniecznie hihi
wiec wszystko na mojej głowie :))

To ma byc taka nasza oaza spokoju- miejsce wypoczynku, grillowania,piffkowania , odstresowania..
i siłą rzeczy chodzi mi o ciekawe rozwiązania aby usprawnic sobie prace tam...nie plewic - pielić przede wszystkim!!!

mam swoje wizje jednak chiciałabym sie Was poradzić :))
póki co nasza działka !!

zeszłe wakacje- kupiona wyglądała tak!!
od lewej
Obrazek
Obrazek
środek- ścieżka która nawet wózkiem nie da sie wjechac :/
Obrazek
i prawa strona działki kończy sie razem z warzywniakiem!!
Obrazek
przepraszam za jakość ale telefonem teraz działka zimowa- bedzie widac wiecej!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nieszczesny kompostownik i okolica!!
Obrazek
Obrazek
tyle!!!

moze macie pomysł co zrobic z tych dachówek(ułozone przy kompostowniku) spadek po poprzednich włascicielach ...
wykorzystane były jako kraweżniki ale łamia sie strasznie wiec beda out!!

w przyszłym tygodniu wkraczamy tam z mezem i działamy!!

teraz przedstawie Wam moją wizję!! i prosze o porady!!

ścieżkę przeniesc na lewo albo zaraz przy granicy albo tuż obok drzewek!!
zrobic tak:
przeniesc krawezniki (pomalować wapnem) wkopać płyty pojedynczo a po bokach wysypać korę...
przy ścieżce wzdłuz jej zrobic dwa rzadki truskawek na agrotkaninie!!po drugiej stronie moze poziomki...
ściezka ma prowadzic prosto do konstrukcji z winogronem- w tej konstrukcji zrobic jakos wejscie jak przez pergole(tylko jeszcze nie mam pomysłu jak)podwiązać??tam metalowe prety jakieś..musimy popatrzec dokładnie!!
a tam przy domku za winogronem zrobic własnie taki kącik z ławkami, stołem i jakoś moze winogron przeciagnąć po lewej stronie az do siatki!!zeby zasłonic sie od sąsiada z lewej..
kompostownik przeniesc bardziej za domek i przede wszystkim zrobic nowy!!
popodcinac drzewka, pomalowac je ładnie
koniecznie zrobic porzadek z trawnikiem- tam mnostwo chwastów jest...na pewno dosiewka ale co z chwastami ??

na całym warzywniaku agrotkanina!!
tam jest mnostwo chwastów, perzu!!zeszłej jesieni była tragedia!! a ja nie mam czasu i checi na plewienie!!stosował ktoś ??

gdybysmy sie ogrodzili to marzy mi sie połozenie przy siatce agrotkaniny na całej długosci i nasadzeniach na niej!! bylik, roślin okrywowych i drzewek owocowych...
jednak to chyba zostaje na razie odłozone w czasie...

zastanawiam sie czym odgrodzic sie od sąsiadów teraz ??chodzi mi o zaznaczenie granicy działki ??

pomózcie bo zaczyna mnie to przerastać !!

Pozdrawiam ogrodowych zapaleńców!!
Gabi :)
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Re: Nasza pierwsza działka w ogrodach ROD !!! oaza ciszy i spoko

Post »

Całkiem sympatyczna działeczka! W sam raz na imprezki, tylko te samoloty nad głowami...

Myslę, że ścieżka od furtki wprost do domku to nie jest zły pomysł, ja bym ją zostawiła tylko porobiłabym odgałęzienia w docelowe miejsce.
Miejsce na grila zrobiłabym po prawej stronie wsród tych drzew, fajnie zacisznie i z dala od sąsiada...

Poprzeglądaj forum. Na pewno znajdziesz jakieś fajne rozwiązania do swojego ogrodu
Życzę powodzenia! :wit
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

elila pisze:Całkiem sympatyczna działeczka! W sam raz na imprezki, tylko te samoloty nad głowami...

Myslę, że ścieżka od furtki wprost do domku to nie jest zły pomysł, ja bym ją zostawiła tylko porobiłabym odgałęzienia w docelowe miejsce.
Miejsce na grila zrobiłabym po prawej stronie wsród tych drzew, fajnie zacisznie i z dala od sąsiada...

Poprzeglądaj forum. Na pewno znajdziesz jakieś fajne rozwiązania do swojego ogrodu
Życzę powodzenia! :wit
a ja stawiałam własnie na lewa strone działki bo tam ten winogron super osłone robi latem :))taką jakby altankę :))
po prawej tez mamy sasiada i to nawet z oczkiem wodnym ktore nie ma zmienianej wody i niefajny zapach ma bleeee
fotki i pomysły oglądam - juz kilka rzeczy pozwolilam sobie zgapić :))licze na Wasze rady !! :wit
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

hej hej..a macie moze pomysł co zrobic z dachówek???
albo czym zazanaczyc granice działki ??

oczywiscie tanim kosztem...

plissssss pomózcie!!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Gabi!
Twoja działka przypomina mi działkę moich przyjaciół położoną tuż za płotem gdańskiego lotniska w Rębiechowie. Mnie się to strasznie podoba zwłaszcza jak jest już ciemno a za płotem startuje lub ląduje samolot. Fajny widok takiej oświetlonej maszyny i naprawdę w niczym to nie przeszkadza a nawet stanowi atrakcję zwłaszcza dla gości i dzieciaków...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie,
przeczytaj dokładnie regulamin ROD, dowiesz się z niego jakie musisz zachować odległości posadzonych drzew i krzewów od granicy z sąsiadem, na jaka wysokość może wyrosnąć żywopłot czyli krzewy przy granicy. Tuje szybko rośną i nie są takie drogie (13 zł. sztuka). Kompostownik również ma określona odległość od granicy.
Działka wspaniała, możesz nic nie zmieniać. Mnie się podoba, tym bardziej, że może być likwidowana. O planach dowiesz się w Urzędzie Miasta. Ja też jestem użytkownikiem od 2 lat działeczki ROD o podobnym kształcie, tzn. w środku chodnik, na końcu altanka. Po obydwu stronach chodnika rabatki z kwiatami. Z lewej trawnik i drzewka owocowe. Z prawej mini warzywnik, w który dosadzam kwiaty cebulowe. Sąsiad ma tuje na granicy dosyć wysoko i bardzo cieniowały, poprosiliśmy o przycięcie a i tak woda za nimi długo nie wysycha i wiosna opóźniona o miesiąc. Masz drzewa pod którymi posiedzicie w letnie upały. Warzywnik przyniesie dużo radości z zieleninki, cebulki (dymki) fasolki szparagowej. ;:138
Na granicy działki robi się ogrodzenie z siatki 1 mert wysokości. 15 metrów bieżących w OBI kosztuje ok. 100 zł.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Dzięki Kochani!!

wczoraj z Małą rozpoczelismy rozbiórkę chodnika..tzn ściezki przeniesiemy ją troszkę z lewej strony jak pisałam wyzej a wejscie bedzie pomiedzy winogronem :))

wiem ze to co jest na działce nie zgadza sie z regulaminem..np kompostownik chce go przenisc troche za domek, ale drzew nie powycinam...chce je przyciac dosyc intensywnie- dzis kupuje sprzet...

z cięzkim sercem doszłam do wniosku ze faktycznie szkoda wkladac wiekszej kasy póki co w ogrodzenie ...będę kombinować co zmienic, unowoczesnic z materialów ktore tam są..musze przeszperac domek i chaszcze za nim..mysle ze cos wymysle :))
na siatke z OBI sie czaiłam bo z promocji 1m wysokosci 15 m biezacych 79 zł tylko słupki i inne to masakryczny koszt ://jak na ta chwile...

przeszkadzaja mi na granicy działki tak powkładane dachówki...ale nie mam pomysłu co by tam można zamontować zeby zaznaczyc granice działki..
macie jakies sugestie??

Miłego Dnia :))
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

krysad71 pisze:Witam serdecznie,
przeczytaj dokładnie regulamin ROD, dowiesz się z niego jakie musisz zachować odległości posadzonych drzew i krzewów od granicy z sąsiadem, na jaka wysokość może wyrosnąć żywopłot czyli krzewy przy granicy. Tuje szybko rośną i nie są takie drogie (13 zł. sztuka). Kompostownik również ma określona odległość od granicy.
Działka wspaniała, możesz nic nie zmieniać. Mnie się podoba, tym bardziej, że może być likwidowana. O planach dowiesz się w Urzędzie Miasta. Ja też jestem użytkownikiem od 2 lat działeczki ROD o podobnym kształcie, tzn. w środku chodnik, na końcu altanka. Po obydwu stronach chodnika rabatki z kwiatami. Z lewej trawnik i drzewka owocowe. Z prawej mini warzywnik, w który dosadzam kwiaty cebulowe. Sąsiad ma tuje na granicy dosyć wysoko i bardzo cieniowały, poprosiliśmy o przycięcie a i tak woda za nimi długo nie wysycha i wiosna opóźniona o miesiąc. Masz drzewa pod którymi posiedzicie w letnie upały. Warzywnik przyniesie dużo radości z zieleninki, cebulki (dymki) fasolki szparagowej. ;:138
Na granicy działki robi się ogrodzenie z siatki 1 mert wysokości. 15 metrów bieżących w OBI kosztuje ok. 100 zł.

Dzięki za podpowiedzi...mi jednak zalezy aby nie zamykać lewej czesci od chodnika- tej trawy..bo nie jest wykorzystana...tylko chwasty tam rosną...a jak przeniesiemy sciezke na lewo to bedzie tutaj wiecej przestrzeni dla córki i rzeczy z nia związanych :))piaskownica np.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj na forum :)
Nie wygląda tak źle ta twoja działeczka :)
Moja to była riuina :heja
na pewno dasz sobie radę,cały sezon przed tobą.
Będe śledzić jak ci idzie.
Pozdrawiam:)
Stachu 1956

Post »

witam Gabi , wpadłem zwiedzic Wasz rodzinny zakup , pogratulowac pomysłu zakupu działeczki .
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Witaj :wit
Jeśli istnieje ewentualność, że działka może być tylko na jeden sezon, to ja bym ja tylko posprzątała porządnie i zadbała o to, co już jest. Wydaje mi się, że zmiany są pracochłonne i złotówkochłonne, więc jeśli jakiekolwiek, to tylko takie konieczne; jeśli miałoby się okazać, że działkę Wam zabiorą, to żal będzie podwójny.
Moim zdaniem ta działka ma swój urok, ale ja nie lubię rabatek od ekierki, kwiatków posadzonych w idealnej linii i mozaiki z kolorowych kamyków, więc być może moje poczucie estetyki nie idzie w parzez Waszymi oczekiwaniami ;).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Po pierwsze - na trawniku o ile się często kosi to i chwasty też się skosi.
Są preparaty zwalczające chwasty w trawniku a zostawiające samą trawkę.
Poczekaj, po zimie dokładnie wygrab starą trawę, daj jakiś nawóz i zobacz jak będzie wyglądał.
Na zdjęciach trawa nie wygląda paskudnie więc może lepiej dać jej szansę ?

Po drugie - mam taki pawilon koło domku nad jeziorem i zdaje egzamin już kolejny rok ale nie jest na dworze całe lato a tylko wtedy gdy ktoś jest w domku.
U ciebie mógłby być ale jak dla mnie jego główną rolą jest zacienianie - jeśli masz tam cień to po co ci pawilon ?

Po trzecie - gruba kora na ścieżkę według mnie mogłaby być ale to wyjdzie dość drogo a po drugie co rok musielibyście uzupełniać.
Ja mam zaplanowaną przeróbkę ogrodu i ścieżki będę miała trawiaste.
Owszem trzeba kosić ale nie trzeba bawić się z chwastami a koszt jest niewielki.
Tylko jeśli będziesz czymś oddzielać rabaty - pamiętaj by wkopać równo z darnią by łatwiej się kosiło.

Tanie ogrodzenie ?
Nie mam pomysłu, może gdzieś likwidują szkółkę albo w Lasach państwowych kupcie jakieś krzewy ...
Można też na alledrogo kupić tyczki bambusowe, powiązać i taki płotek zrobić ?
Ada kj - czyli nasza forumowa Krysia miała coś takiego i mówiła że niedrogo ją kosztowało.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kora jest śliska po deszczu. NIE. Granicę działki możesz zaznaczyć cegłą, ale jeżeli nie masz to za drogo. Może gdzieś w rzece lub na polach są kamienie. Ja mam kamieniami odznaczoną rabatkę. Są takie rolbordery drewniane niskie 3 zł 1metr 50 cm. Jeszcze tańsza zielona taśma - obrzeże trawnikowe wysoka ok 10 lub 15 cm. W takiej rolce za 10 zł jest dużo metrów. A powracając do odległości od granicy to starych drzew się nie przesuwa. Nowe nasadzenia należy uzgodnić z sąsiadem. Małe gałązki forsycji w ukorzeniacz i do ziemi, w tym roku się zazielenia i granica gotowa, tylko co na to sąsiad. Masz super działeczkę, pochwalam jeszcze raz. Życzę, żeby Ci jej nigdy nie zlikwidowali. Bukszpanem też możesz ładnie zaznaczyć granicę - nie jest to jednak tanie.
Pozdrawiam Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”