Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
Chciałam się zapytać kiedy należy zasiać słoneczniki aby na lato zdążyły dojrzeć.
Pozdrowienia!
Cynia
Pozdrowienia!
Cynia
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Ja część wysiewam do gruntu, część do doniczek w domu (pod koniec marca). Wysiane w doniczkach i przesadzone do gruntu kwitną wcześniej o jakieś 2-3 tygodnie. Szczególnie dotyczy to jednej z odmian pełnych, które kwitnienie zaczynąją dopiero w połowie września i przy złej pogodzie nie zawsze udaje im się rozkwitnąć.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znam takich, co wysiewają go jesienią, późno- jak czosnek. Wiadomo, nie zawsze się uda, ale w końcu próba niewiele kosztuje... No i ten z doniczek chyba jednak będzie wcześniej.
Ale nie zdażyło się, żeby nie dojrzał.
Ale nie zdażyło się, żeby nie dojrzał.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
Ja wysiewam słonecznik w marcu prosto do gruntu . Naionka , które się"wysypały" jesienią , też łanie wschodzą .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- pawels23
- 200p
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Roztawa sadzenia słonecznika i kukurydzy
Witam:)
Kupiłem sobie ostatnio nasiona słonecznika jadalnego i kukurydzy cukrowej Złotej Karłowej. W jakiej rozstawie je zasadzić? 20cm będzie wystarczające? (odległości między roślinami, nie między rzędami, bo rząd będzie tylko jeden ). I czy miejsce ok 1m. na 1m. będzie wystarczające dla dyni olbrzymiej?
Kupiłem sobie ostatnio nasiona słonecznika jadalnego i kukurydzy cukrowej Złotej Karłowej. W jakiej rozstawie je zasadzić? 20cm będzie wystarczające? (odległości między roślinami, nie między rzędami, bo rząd będzie tylko jeden ). I czy miejsce ok 1m. na 1m. będzie wystarczające dla dyni olbrzymiej?
Ja sadzę słoneczniki co 1 m są ogromne . Kukurydzę co 25 cm. Sądzę że tyle miejsca dla dyni wystarczy . Co do słoneczników nie radziłabym ich sadzić w bliskim sąsiedztwie innych roślin bo są strasznie żarłoczne . Mnie fasolka posadzona 50cm od słoneczników słabo obrodziła , ta która była dalej aż łamała się pod ciężarem strąków . Pozdrawiam ;:10 Lidka
Ze słonecznikami ja bym zaczekała bo są wrażliwe na przymrozki . Ja w tym roku będę sadzić ozdobne słoneczniki są nieco niższe od jadalnych odstępy co 50cm . Nasionka kiełkują po 10-15 dniach , więc sadzę je ok. 1 maja . Polecam ozdobne z pełnymi kwiatami wyglądają jak ogromne astry odmiana Nieder Sonengold a drugie z płatkami w różnych kolorach . Z jadalnymi postępuję tak samo sadzę je ok 1maja . Pozdrawiam.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadze, ze tak.
Sloneczniki nie lubia przesadzania ( przynajmniej u mnie ;-) ) i ogolnie mozna je do gleby bezposrednio od poczatku kwietnia wysiewac .
Sloneczniki nie lubia przesadzania ( przynajmniej u mnie ;-) ) i ogolnie mozna je do gleby bezposrednio od poczatku kwietnia wysiewac .
Witam w ogrodzie... (NL1)