Identyfikacja nasion
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Glediczja trójcierniowa, iglicznia ( Gleditsia triacanthos ) nasiona,siewki
Córka przyniosła mi gałęzie i strąki jakiegoś drzewa (krzewu?). Podejrzewam, że to coś z akacjowatych. Rozłupałam jeden strąk i nasionka posadziłam, w ciągu tygodnia wykiełkowały. Nie wiem co z tego wyrośnie i czy można "to" na wiosnę wsadzić do ogrodu. Bardzo proszę o identyfikację jeśli jest to możliwe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To pewnie glediczja(iglicznia) trójcierniowa .Troszkę informacji w linku.
http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=859
http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=859
Nasiona z Hiszpanii
Witam
Ostatnio wuja był we Francji i Hiszpanii i przywiózł mi pare roślin: palmy i jakieś dziwne owoce drzew. W związku z tym mam do Was prośbę żebyście pomogli mi zidentyfikować te owoce i dali kilka wskazówek dotyczących wyhodowania z nich silnych roślin.
To jeszcze nie koniec. Chciałbym żebyście napisali mi w jaki sposób zająć się tymi palmami (nie robiłem zdjęcia).
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Ostatnio wuja był we Francji i Hiszpanii i przywiózł mi pare roślin: palmy i jakieś dziwne owoce drzew. W związku z tym mam do Was prośbę żebyście pomogli mi zidentyfikować te owoce i dali kilka wskazówek dotyczących wyhodowania z nich silnych roślin.
To jeszcze nie koniec. Chciałbym żebyście napisali mi w jaki sposób zająć się tymi palmami (nie robiłem zdjęcia).
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za owoce.
Jeśli nie wiadomo, co to za rośliny, to jak można cokolwiek doradzać? Najpierw należałoby je zidentyfikować, a dopiero potem można podać receptę na wysokość doniczki, rodzaj ziemi, jak często i jak dużo wody do podlewania, czy i jakie nawożenie, jakie oświetlenie, jaka pielęgnacja itd.mentor pisze:Chciałbym żebyście napisali mi w jaki sposób zająć się tymi palmami (nie robiłem zdjęcia).
Zrób zdjęcia i pokaż te "palmy", bo może to wcale nie są palmy, a coś zupełnie innego.
A przy okazji zrób wyraźne zdjęcie tych "owoców", bo z tego, które wstawiłeś niewiele można wywnioskować.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."