Co robić aby krokusy powtarzały kwitnienie?
Co robić aby krokusy powtarzały kwitnienie?
Witam,
Mam pewien problem z powtarzaniem kwitnienia krokusów. Napiszę co robię:
odchwaszczam (głównie z trawy)
spulchniam ziemię pazurkiem
na wiosnę podsypuję azofoską
co jeszcze należałoby robić ?
Mam pewien problem z powtarzaniem kwitnienia krokusów. Napiszę co robię:
odchwaszczam (głównie z trawy)
spulchniam ziemię pazurkiem
na wiosnę podsypuję azofoską
co jeszcze należałoby robić ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co robić aby krokusy powtarzały kwitnienie?
Czy masz na myśli drugie kwitnienie krokusów w ciągu tego samego sezonu?
O takim powtarzaniu kwitnienia piszesz?
O takim powtarzaniu kwitnienia piszesz?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krokusy kwitną tylko raz do roku.
Nie mają w sobie tyle siły, aby zakwitnąć jeszcze raz..
Nie mają w sobie tyle siły, aby zakwitnąć jeszcze raz..
Nie, w żadnym razie, chodzi o kwitnienie w przyszłych latach. Generalnie z posadzonej kępy kwitnie coraz mniej i mniej w kolejnych latach
U mnie krokusy kwitna z każdym rokiem coraz obficiej, a generalnie specjalnie się nimi nie przejmuję i nic przy nich nie robię. Z tego, co wiem, one nie lubią zbyt żyznej gleby - może więc ta azofoska jest niepotrzebna?
Krokusy odmian ogrodowych nie lubią konkurencji trawy.Trzeba je sadzić najlepiej pod krzewami, albo na takiej rabatce, gdzie latem się nie podlewa zbytnio.Można tez na skarpie, gdzie wilgoć nie zalega, bo w czasie spoczynku nie lubią nadmiaru wilgoci.Darować sobie wszelkiej maści nawozy.
Niektóre wielkokwiatowe odmiany są mniej trwałe, najbardziej botaniczne o mniejszych kwiatach.
Niektóre wielkokwiatowe odmiany są mniej trwałe, najbardziej botaniczne o mniejszych kwiatach.
A słyszeliście coś o wkręcaniu się cebulek w ziemię? Zadałem to pytanie jednej dziewczynie w pociągu która studiował architekturę krajobrazu i coś takiego mi powiedziała. Cebulki z każdym rokiem odbudowywują się niżej podobno.
A to o nawożeniu to cenna uwaga, dzięki
A to o nawożeniu to cenna uwaga, dzięki
Miałem piękne krokusy. W ramach porządkowania działki prawie wszystkie przesadziłem w dwa nowe miejsca. Po tej zimie nie ma nawet śladu, ani z tych przesadzonych ani pozostałych. Myślę, że po ubiegłorocznym wysokim poziomie wód, gdyz na działce kilka razy stała woda po opadach deszczu, po prostu cebulki pogniły, a może coś innego? Czy turkucie lubią cebulki krokusów?
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wera ja znalazłam na to sposób, posadziłam swoje nad kafalkami (takie jak kiedyś piece się z nich stawiało). Co roku mam kwitnienie na full wypas
Podłączę się pod temat, bo jest o krokusach, chociaż dotyczy trochę innego problemu. Mam na rabacie krokusy, które z roku na rok są coraz piękniejsze, większe i liczniejsze, po prostu idealne dla nich miejsce. I teraz, kiedy ich liście całkiem uschły wyrastają ze środka tych uschiniętych liści takie jakby pałeczki z kapeluszem, wygladają jak odchudzone grzyby i w tych ,,kapeluszach'' są nasiona wielkości gorczycy, brązowawe. Czy to nasina krokusów? Posiać je, czy urwać i wyrzucić? Spotał się ktoś z czymś takim?
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli to nasionka to ja bym zostawiła, za kilka lat będziesz miała młode siewki. Pewnie tak jak z szafirkami i tulipanami.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
Mam problem. Jesienią posadziłam krokusy, teraz już przekwitły i zostały same zielone liście. Co mam z nimi zrobić zostawic je czy ściąć?
Pozdrawiam
Maja
Maja
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Maju, nie ścinaj ich.
Możesz to zrobić dopiero jak same zżółkną i zaschną, ponieważ teraz te liście odżywiają cebulę, by zakwitła w przyszłym sezonie.
Wiem, że będą szpecić, ale jest na to sposób. Najlepiej sadzić je z bylinami.
W przypadku roślin cebulowych najlepiej jest je sadzić z hostami, ponieważ jak krokusy przekwitną, to hosty wypuszczają liście.
Tak więc liście host zasłonią szpecące liście krokusów.
Możesz to zrobić dopiero jak same zżółkną i zaschną, ponieważ teraz te liście odżywiają cebulę, by zakwitła w przyszłym sezonie.
Wiem, że będą szpecić, ale jest na to sposób. Najlepiej sadzić je z bylinami.
W przypadku roślin cebulowych najlepiej jest je sadzić z hostami, ponieważ jak krokusy przekwitną, to hosty wypuszczają liście.
Tak więc liście host zasłonią szpecące liście krokusów.