Woda do podlewania roślin domowych
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2007, o 17:47
Woda do podlewania roślin domowych
Hej. Podlewam moje roślinki wodą kranową -odstaną a mimo to na ziemi i tak widać bialy osad.Jaką wodą podlewać?
I przy okazji wygotowane zostaną wszystkie mikroelementy zawarte w wodzie, może lepiej jednak deszczówka lub zmiękczana przez kupione w sklepie zoologicznym preparaty do zmiękczania wody akwarystycznej, ja osobiście takimi preparatami zmiękczam wodę do podlewania kwiatów(wyglądają jak torebeczki z herbatą ekspresową) ale mogę się mylić to tylko moje doświadczenia.KaRo pisze:Jeśli wodą z kranu to winna być przegotowana i odstana.
Podczas gotowania zostaje wytrącony węglan wapnia(kwaśny w wodzie twardej) i taką wodą można swobodnie nie tylko podlewać rośliny ale również spryskiwać bez obawy,że na liściach zostanie biały osad zasklepiający szparki oddechowe.
-
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
-
- Od: 22 mar 2007, o 17:47
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogrodniku co do studni, to różnie bywa.
Ja mam wodę ze studni, która ma 23 st.n, gorsza niż kranówa.
Przemo nie jestem chemikiem, może fachowcy się wypowiedzą, ale w trakcie gotowania (z tego co pamiętam ze szkoły), wytrącają się przede wszystkim związki wapnia, co powoduje zmiękczenie wody.
Co do pozostałych mikro- i makroelementów, to powinny pozostać w wodzie.
Zresztą kto wie jaki jest skład wody pitnej ?.
Ja mam wodę ze studni, która ma 23 st.n, gorsza niż kranówa.
Przemo nie jestem chemikiem, może fachowcy się wypowiedzą, ale w trakcie gotowania (z tego co pamiętam ze szkoły), wytrącają się przede wszystkim związki wapnia, co powoduje zmiękczenie wody.
Co do pozostałych mikro- i makroelementów, to powinny pozostać w wodzie.
Zresztą kto wie jaki jest skład wody pitnej ?.
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.Ja od lat podlewam swoje kwiatki wodą odstaną - niestety ze wszystkimi tego konsekwencjami.Kiedyś podlewałam wodą przegotowaną , jednak w wyniku niekorzystnych zdarzeń losowych byłam zmuszona w trybie nagłym podlać kwiaty nie czekając na wodę przegotowaną i efekt był taki, że część kwiatów zmarniała a reszta chorowała. Od tego czasu podlewam tylko odstaną - zresztą biorąc pod uwagę ilość doniczek w sezonie,to ile by trzeba tej wody gotować.Swoją drogą pomysł z torebeczkami do zmiękczania wody mnie zainteresował i chyba spróbuję,przynajmniej na części kwiatów.
Podczas gotowania woda jest pozbawiana części substancji odżywczych ale to w niczym nie przeszkadza bo i tak stosujemy NAWOZY!!
Według mnie nie ma najmniejszego sensu bawić sie w jakieś uzdatniacze typu pH plus czy pH minus. Jeśli już bardzo chcemy miec wodę miękką a nie chce nam sie bawić w odstawianie baniaków z wodą to jest jeszcze coś takiego jak filtry RO (według mnie inwestycja znacznie bardziej opłacalna od uzdatniaczy)
Według mnie nie ma najmniejszego sensu bawić sie w jakieś uzdatniacze typu pH plus czy pH minus. Jeśli już bardzo chcemy miec wodę miękką a nie chce nam sie bawić w odstawianie baniaków z wodą to jest jeszcze coś takiego jak filtry RO (według mnie inwestycja znacznie bardziej opłacalna od uzdatniaczy)
Przemo w tych woreczkach jest TORF (lub jakaś chemia, jeśli torf to pół biedy) który obniża poziom pH poprzez zakwaszenie a nie GH które w dodatku często jeszcze rośnie po takich "uzdatniaczach".Przemo pisze:ja osobiście takimi preparatami zmiękczam wodę do podlewania kwiatów(wyglądają jak torebeczki z herbatą ekspresową) ale mogę się mylić to tylko moje doświadczenia.
Info o uzdatniaczach i jego MINUSACH!! można poszukac na stronach poświęconych akwarystyce!!!
O ile jeszcze te woreczki torfowe są naturalnym sposobem to jest wiele CHEMICZNYCH uzdatniaczy których (jestem pewna) nikt z nas nie chce mieć w doniczce.
Poprosiłam Marcinusa (moderatora z forum akwarystycznego na którym bywam) o wypowiedz o akwarystycznych preparatach oto ona http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4321
Przy okazji kilka wskazówek jak zmiękczyć wodę można tam znaleźć.
Przy okazji kilka wskazówek jak zmiękczyć wodę można tam znaleźć.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
a ja podlewam odstaną kranówką, ale od czasu do czasu taką z akwarium - a do akwa dolewam kranówki
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...