Kolcowój pospolity, k. szkarłatny ( Lycium barbarum )Jak i czym unicestwić te chaszcze?
Kolcowój pospolity, k. szkarłatny ( Lycium barbarum )Jak i czym unicestwić te chaszcze?
Dzień dobry!
Czy ktoś potrafiłby rozpoznać co to za krzew? Ciekaw jestem co też hodowano w moim otoczeniu przed wojną. Zdjęcie pochodzi z 1939 roku i zostało zrobione w Warszawie w ogródku za kamienicą.
Pozdrowienia
Wiktor
Czy ktoś potrafiłby rozpoznać co to za krzew? Ciekaw jestem co też hodowano w moim otoczeniu przed wojną. Zdjęcie pochodzi z 1939 roku i zostało zrobione w Warszawie w ogródku za kamienicą.
Pozdrowienia
Wiktor
ZAGLĄDAJCIE!:-):
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
- Tadzio z Poznania
- 50p
- Od: 25 sty 2009, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może być;
Lycium barbarum L. (Kolcowój zwyczajny) - rodzina Solanaceae (Psiankowate)
Lycium barbarum L. (Kolcowój zwyczajny) - rodzina Solanaceae (Psiankowate)
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
A tak może da radę coś zobaczyć?
W.
Widzę, że w międzyczasie pojawiła się odpowiedź. Dziękuję! Czy po tym powiększeniu potwierdziłbyś, że to kolcowój?
W.
Widzę, że w międzyczasie pojawiła się odpowiedź. Dziękuję! Czy po tym powiększeniu potwierdziłbyś, że to kolcowój?
Bardzo dziękuję KaRo za fotkę!
Pozdrowienia!
Wiktor
Pozdrowienia!
Wiktor
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- oster
- 1000p
- Od: 9 mar 2011, o 15:09
Kolcowój pospolity.Jak i czym unicestwić te chaszcze?
Poza obszarem naszej posesji, jakieś 3 metry od niej rośnie swiństwo, które już raz próbowałam wraz z synem i mężem wykarczować. Po kilku latach nie tylko odrosło , ale się jeszcze bardziej rozpleniło. Teraz, gdy mamy wykupić dom, okazało się, że granica posesji obejmuje 8 metrów poza ogrodzenie, co oznacza, że te krzole należą do posesji. Wzięłam się za wykopywanie ich łącznie z korzeniami sięgając wgłąb aż do ponad metra. Jednak teraz naszły mnie wątpliwości, bo dotarłam do tak grubych korzeni, że ich średnica sięga 5 cm. Czy jest jakiś sposób na załatwienie problemu z wykarczowaniem tego draństwa? Opiszę je, bo nie mam pojęcia, co to w ogóle jest. Z ziemi wyrastają gęsto witki do wysokości 2,5-3 metrów, długie 3-cm ostre kolce, witka jest koloru jasno-beżowego, a co 5-6 cm na przemian wyrastają z niej drobne listki. Zrobiłam zdjęcia komórką, ale nie mam pojęcia, jak je tu wkleić. W zeszłym roku potraktowałam tę natrętną roślinę randapem, w tym roku wszędzie tam, gdzie on dotarł, listków nie ma, ale korzenie mają się nieźle, dlatego martwi mnie, że nic randap nie pomógł, jeśli chodzi o "zabicie" źródła. Błagam pomóżcie, bo te zarośla zajmują nam pół obecnie odzyskanego terenu, a są tak ekspansywne, że bez wykarczowania za kilka lat zaanektuje całe podwórze. Pozdrawiam.
Okazało się, że jakoś w "bólach" zamieściło się zdjęcie "agresora". Zobaczymy, czy się udało.
Jednak udało się, tylko że weszła miniaturka. W tle widać, jaką połać terenu zajmuje to paskudztwo. Połowa z tego nie puściła liści, pewnie są uszkodzone, martwe, bo łamią się z łatwością. Żywe tak się łamaniu nie poddają. Ale korzenie! To jest problem. Czym to wyeliminować lub w jaki sposób?
Okazało się, że jakoś w "bólach" zamieściło się zdjęcie "agresora". Zobaczymy, czy się udało.
Jednak udało się, tylko że weszła miniaturka. W tle widać, jaką połać terenu zajmuje to paskudztwo. Połowa z tego nie puściła liści, pewnie są uszkodzone, martwe, bo łamią się z łatwością. Żywe tak się łamaniu nie poddają. Ale korzenie! To jest problem. Czym to wyeliminować lub w jaki sposób?
Re: Błaganie o pomoc...
Wygląda na jakiś kolcowój, chyba pospolity, ale jak skutecznie zwalczyć nie wiem.
- oster
- 1000p
- Od: 9 mar 2011, o 15:09
Ja mieszkam w tym domu od 26 lat i jedyne, co wpadło mi do głowy, by estetycznie jakoś ten teren uporządkować, to było wykarczowanie korzeni na głębokość około pół metra.. Ale sąsiedzi z parteru twierdzili, że lane to było preparatami, których kolejowi drogowcy, odpowiadający za stan torowisk, używają na wszelkiego rodzaju chwasty. Podobno miało to być uniwersalne, ale na to świństwo nie pomogło. Ale czego używali, nie mam pojęcia. Ja tylko w zeszłym roku użyłam Randapu, ale zlałam to dwukrotnie, pewnie w desperacji.DarekRz pisze:A jakich herbicydów próbowaliście?
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam trochę doświadczenia z upartymi zielskami , ale tej rośliny nie spotkałem Z oferty środków chemicznych najskuteczniejszy jest roundap , bez rozcieńczenia zabija nawet perz i trzcinę , więc z tym też sobie poradzi. Nie zrozum mnie źle , nie chodzi mi o użycie do oprysku koncentratu. Powinnaś zrobić roztwór dwukrotnie mocniejszy od zalecanego na chwasty uporczywe , czyli zamiast 60ml na litr wody daj 120ml. Oprysk musisz powtarzać do skutku , gdy będą pokazywać się nowe odrosty. Są chwasty , którym po użyciu preparatu zamiera tylko część systemu korzeniowego , dlatego musisz reagować na nowe odrosty. Zasoby energetyczne tych roślin w końcu się wyczerpią , czyli po prostu je zamęczysz , bo nie ma środka który załatwiłby sprawę od ręki. I jeszcze jedno , po tak intensywnych opryskach nic raczej nie sadź na tym terenie dopóki nie zauważysz odrastającej zdrowo trawy lub innych roślin . Życzę powodzenia
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r