Choroba Jałowca
Choroba Jałowca
Witam.Jestem tutaj na forum pierwszy raz.Mam problem z jałowcem.Część pędów u tegoż jałowca zbrązowiała i zbielała,lecz jałowiec wypuszcza nowe,zielone igły,i teraz nie wiem czy to stan normaly,czy jakaś choroba którą trzeba zwalczać określonymi środkami.Z góry dziękuję za wszelkie porady.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Choroba Jałowca
Choroba grzybowa jałowca.
Kup Aliette 80 WP firmy Substral
Kup Aliette 80 WP firmy Substral
A czy w przypadku przędziorka jałowiec mógłby wypuszczać nowe igły? Jakie są przyczyny chorób grzybowych u jałowców? Podlewam regularnie,miejsce jest dobrze oświetlone,robię wszystko co mogę.
A co zrobić z tymi igłami które zbrązowiały?Same odpadną,czy uciąć je?
- gemciu83
- Kontakt:
Wilgotna pogoda wiosną i wysoka temperatura. Wilgotna zima.Jakie są przyczyny chorób grzybowych u jałowców?
Igły same opadną. Czy wycinanie chorych gałązek ma sens chyba tak ale co wtedy zostanie z rośliny.
Ja swoje pryskam co roku tym środkiem co podałem i aż tak dużej poprawy nie widzę, aczkolwiek pierwsze lata choroby przespałem. Teraz choroba troszkę wyhamowała. W tym roku będę czuby jałowca przycinał i troszkę uschnięte gałązki też wytnę by dać szanasę młodym zielonym gałązkom.
Teraz chciałabym trochę zboczyć z tematu.Jakie iglaki są łatwe w uprawie?Chciałabym kupić jakieś nowe roślinki,tylko nie wiem jakie.Miejsce jest bardzo mocno nasłonecznione więc powinny to być takie rośliny które lubią dosyć dużą ilość słońca.
- gemciu83
- Kontakt:
Kup sobie sosnę pospolitą lub czarną albo i żółtą, kosodrzewinę.
Są to dobre propozycje,ale ze względu na ograniczone warunki terytorialne wolałabym coś mniejszego.
I jeszcze jedno pytanko.Czy można całkowicie wyleczyć tę chorobę grzybową?
Iglaki powinny być do 2-3m
Kup kozę....
Widziałeś może edytuj?
Widziałeś może edytuj?
Przepraszam ale na forum jestem od niedawna,nie zauważyłam tej funkcji.Teraz już będę pamiętać.
No rabin.... i kobieta
Przepraszam.
A w temacie- nikt Ci nie radzi sadzić gatunków botanicznych. A odmian ogrodowych sosen jest tyle, że raczej problem z wyborem....
Przepraszam.
A w temacie- nikt Ci nie radzi sadzić gatunków botanicznych. A odmian ogrodowych sosen jest tyle, że raczej problem z wyborem....