Wiesiołek
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesiołek
Kupiłam dzisiaj kilka sadzonek wiesiołka, i aż wstyd się przyznać nie wiem gdzie go posadzić, co to za bylina? Przejrzałam kilka stron na forum i nie znalazłam, to chyba znaczy, że albo mało atrakcyjny, albo mało znany. A może ktoś mi podpowie.
Re: Wiesiołek
Wiesiołków (Oenothera) jest dużo gatunków i odmian, ale wszystkie lubią przeciętną ziemię ogrodową i słoneczne stanowisko.
Najpopularniejsze to O. tetragona (Wiesiołek czworokątny); Oenothera fruticosa (Wiesiołek krzewiasty); Oenothera missouriensis (Wiesiołek missouryjski); Oenothera perennis (Wiesiołek trwały)
Pewnie któregoś z tych kupiłaś.
Marcin
Najpopularniejsze to O. tetragona (Wiesiołek czworokątny); Oenothera fruticosa (Wiesiołek krzewiasty); Oenothera missouriensis (Wiesiołek missouryjski); Oenothera perennis (Wiesiołek trwały)
Pewnie któregoś z tych kupiłaś.
Marcin
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
sprawdź co to za gatunek... bo możesz się zdziwić jak się rozrośnie )))
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Wiesiołek jest bardzo ekspansywny na jesieni wypuści kłącza z których na wiosnę przyszłego roku wyrośnie wiele roślinek.Można je potem rozsadzać,lub po prostu część z nich usunąć.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam nasiona wiesiołka missouryjskiego, czy któreś z Was miało doświadczenie z wysiewem tegoż? Jeżeli wysieję go do palety rozsadowej to przeżyje, czy lepiej od razu zaoferować mu doniczkę?
Swoją drogą- piękne zdjęcia Waszych ogrodowych wiesiołków. Czy one wymagają jakiś specjalnych zabiegów, żeby tak bujnie rosnąć?
Swoją drogą- piękne zdjęcia Waszych ogrodowych wiesiołków. Czy one wymagają jakiś specjalnych zabiegów, żeby tak bujnie rosnąć?
A mój wiesiołek czworokątny juz przekwitł.Czy mogę go przyciąć?Czy ściąć przy ziemi?Czy zakwitnie ponownie po przycięciu?
Mój też! Ogromne ma te kielichy w stosunku do wielkości rośliny. Zobaczę, jak długo będzie kwitł i chyba wpiszę go na listę "dodosiania"
- Violalpina
- 100p
- Od: 18 sie 2012, o 00:30
Bardzo proszę o poradę: co może zjadać wiesiołka? Na jednym stanowisku jest bezproblemowy, na drugim od wiosny zjadają go małe żuczki o błyszczącym, zielonkawym pancerzu (na dole, po lewej stronie zdjęcia):
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nawet nie wiedziałem, że wiesiołki kwitną już w pierwszym roku uprawy. Bardzo miła niespodzianka:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- psinka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Również proszę o informacje, czy wiesiołki się przycina?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria