Zabezpieczanie pomidorów przed przymrozkami, dogrzewanie.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zabezpieczanie pomidorów przed przymrozkami, dogrzewanie.
Codziennie rano wynoszę na balkon sadzonki pomidorów, wieczorem proces odwrotny. Sporo tego mam. Nie zapowiadają u nas przymrozków, czy można je zostawiać na noc na balkonie?
Przy jakiej zapowiadanej małej plusowej temperaturze warto je już wnieść na parapet?
Przy jakiej zapowiadanej małej plusowej temperaturze warto je już wnieść na parapet?
Waleria
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapowiadana- jaka by nie była- to w rzeczywistości, może być inna... a na sąsiednim balkonie jeszcze inna. To jedno.
Nie wiem jaka to będzie w stopniach(spodziewam się że ok +5 już zaszkodzi), ale nie tylko przymrozek jest niebezpieczny. Przechłodzony pomidor, co objawia się wyraźnym zaczerwienieniem rośliny(szczególnie pędów) zatrzymuje na długo swój wzrost- nie rozwija się, choćby zmarzł tylko raz. I wtedy jesteś z owocowaniem tydzień-dwa w plecy. Na pewno więc niestety trzeba je nosić albo dogrzewać.
Nie wiem jaka to będzie w stopniach(spodziewam się że ok +5 już zaszkodzi), ale nie tylko przymrozek jest niebezpieczny. Przechłodzony pomidor, co objawia się wyraźnym zaczerwienieniem rośliny(szczególnie pędów) zatrzymuje na długo swój wzrost- nie rozwija się, choćby zmarzł tylko raz. I wtedy jesteś z owocowaniem tydzień-dwa w plecy. Na pewno więc niestety trzeba je nosić albo dogrzewać.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Ale to dziwne, bo ja posiałam 16 odmian, i nawet już jak tylko w domu rosły, to i tak niektóre odmiany miały własnie fioletowe listki od spodu a inne nie...Myślałam, że to taka ich natura odmianowa...
Teraz się przyjrzałam- i rzeczywiście niektóre mają bardzioej różową nóżkę, inne zieloną a jeszcze inne mocno fioletowy spód liści. Ale rosną ładnie...
Teraz się boję że zmarzły. Ale w nocach w których je zostawiałam było około 7-8 stopni. Wstawałam sprawdzać.
Teraz się przyjrzałam- i rzeczywiście niektóre mają bardzioej różową nóżkę, inne zieloną a jeszcze inne mocno fioletowy spód liści. Ale rosną ładnie...
Teraz się boję że zmarzły. Ale w nocach w których je zostawiałam było około 7-8 stopni. Wstawałam sprawdzać.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To normalny wygląd rozsady; niewielkie zakolorowanie jest, powiedziałbym, powszechne. I nie o tym pisałem. Trudno to zmierzyć i wytłumaczyć, ale ci co uprawiają pomidora w gruncie albo zapomnieli włączyć ogrzewanie w tunelu wiedzą o czym piszę.agape pisze:miały własnie fioletowe listki od spodu a inne nie...(...)mają bardzioej różową nóżkę, inne zieloną a jeszcze inne mocno fioletowy spód liści
Po prostu: nie przechłodźmy rozsady, nie ma co balansować na granicy. Pomidor ma swoją ulubioną temperaturę i jak to tylko możliwe to mu ją zapewnijmy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- MagdaMisia
14 stopni minimum nocą , dniem optymalnie 22-24 stopnie (o ile dobrze pamiętam) - to jest temperatura kiedy pomidor rośnie jak należyWaleria pisze:Chciałabym wiedzieć , jaką? Poniżej jakiej może na nas się "obrazić"?
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- MagdaMisia
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Bardzo Wam dziękuję za tę ważną wiedzę!
Moje maleństwa już w domu, bo na termometrze 12 C. Nie będę ich dręczyć zamiast hartowania. Będę wystawiać na dzień i chować na noc, póki temperatuty nie przestaną nocami spadać ponizej 12-14 C.Tym bardziej, ze mieszkam niewysoko i na balkonie mocny wiatr zawiewa, a jak wiadomo wiatr bywa zimny, mimo, że na termometrze jest 25 w słońcu...
Chyba nie zmarzły, bo listki mają zielone. Tylko te w torfowych doniczkach trzeba 2 razy więcej podlewać niż te zasadzone w kartonach od mleka. W kartonach o wiele lepiej rosną. Ale też także dlatego, że mają głebiej do dna.
Moje maleństwa już w domu, bo na termometrze 12 C. Nie będę ich dręczyć zamiast hartowania. Będę wystawiać na dzień i chować na noc, póki temperatuty nie przestaną nocami spadać ponizej 12-14 C.Tym bardziej, ze mieszkam niewysoko i na balkonie mocny wiatr zawiewa, a jak wiadomo wiatr bywa zimny, mimo, że na termometrze jest 25 w słońcu...
Chyba nie zmarzły, bo listki mają zielone. Tylko te w torfowych doniczkach trzeba 2 razy więcej podlewać niż te zasadzone w kartonach od mleka. W kartonach o wiele lepiej rosną. Ale też także dlatego, że mają głebiej do dna.
Jak zabezpieczyć pomidory przed przymrozkami.
Mam pytanko co stosujecie w nieogrzewanej szklarni przed przymrozkami niskimi temperaturami nocą ..
Mysłowice