Sad na piaszczystej ziemi, zakładanie sadu na różnych klasach ziemi
-
- 100p
- Od: 6 maja 2009, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sad na piaszczystej ziemi, zakładanie sadu na różnych klasach ziemi
witam
mam możliwosc uzytkowania kawałka ugoru,około 10 arów,kiepska ziemia,piasek,udawal sie tam owies,ziemniaki,łubin,zyto,
jakie drzewka owocowe polecacie tam posadzić?
jest to teren pochyły,otwarty na zahcód i południe,osłoniety od wschodu i północy,od zachodu jest niżej łąka i kilaset metrów dalej niewielka rzeczka,nizej jakies 10 metrów w poziomie
niebedzie to nawadniane.
pozdrawiam
mam możliwosc uzytkowania kawałka ugoru,około 10 arów,kiepska ziemia,piasek,udawal sie tam owies,ziemniaki,łubin,zyto,
jakie drzewka owocowe polecacie tam posadzić?
jest to teren pochyły,otwarty na zahcód i południe,osłoniety od wschodu i północy,od zachodu jest niżej łąka i kilaset metrów dalej niewielka rzeczka,nizej jakies 10 metrów w poziomie
niebedzie to nawadniane.
pozdrawiam
Re: sadzik na kiepskiej ziemi
Wystawa jest nie zła. Ale musisz wziąć pod uwagę , że rejon w którym mieszkasz, sadownictwu, zwłaszcza wczesnych odmian- nie sprzyja. Napisz może jakie drzewa owocowe czy krzewy masz na uwadze ?.oloolosz pisze:jakie drzewka owocowe polecacie tam posadzić?
Pozdrawiam
-
- 100p
witam
mysle o wisni,czeresni,jabłoni,gruszy,moze agrest,sliwka raczej sie nieuda.
pozdrawiam
mysle o wisni,czeresni,jabłoni,gruszy,moze agrest,sliwka raczej sie nieuda.
pozdrawiam
-
- 100p
Witam
Dziś kupilem morele early orange,jaki potrzebny do niej zapylacz?
Dziś kupilem morele early orange,jaki potrzebny do niej zapylacz?
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W maju chcesz sadzić drzewka? Mam nadzieje, ze pojemnikowane a nie z gołym korzeniem
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
oloolosz
Morela Early Orange jest drzewem samopylnym. Co do gatunków drzew owocowych:
- wiśnia tak byle nie wczesna. Proponuję starą Lutówkę. Moja działka jest w zastoinie mrozowej i ta wiśnia radzi sobie dobrze.
- czereśnie to raczej sobie wybij z głowy. Wczesna w Twoim regionie może przemarzać a póżniejsze będą z mięsnym wkładem.
- jabłonie,również którąś z póżniejszych odmian
- może jakąś póżniejszą gruszę np. Konferencję
Ale generalnie Lex ma rację. Maj to nie jest pora na zakładanie sadu. A poza tym warto wybadać czy pod tym Twoim piaskiem nie ma rudawca. Bo stracisz tylko kasę na sadzonki.
Pozdrawiam
Morela Early Orange jest drzewem samopylnym. Co do gatunków drzew owocowych:
- wiśnia tak byle nie wczesna. Proponuję starą Lutówkę. Moja działka jest w zastoinie mrozowej i ta wiśnia radzi sobie dobrze.
- czereśnie to raczej sobie wybij z głowy. Wczesna w Twoim regionie może przemarzać a póżniejsze będą z mięsnym wkładem.
- jabłonie,również którąś z póżniejszych odmian
- może jakąś póżniejszą gruszę np. Konferencję
Ale generalnie Lex ma rację. Maj to nie jest pora na zakładanie sadu. A poza tym warto wybadać czy pod tym Twoim piaskiem nie ma rudawca. Bo stracisz tylko kasę na sadzonki.
Pozdrawiam
W zeszłym roku uparłem się by zrealizować niespełnione marzenie i posadzić na działce drzewka + winogrona -gleba VI klasy, kwaśna piaszczysta(pierwsze 50 cm),głębiej zasadowy biały piasek, a potem rudawiec z dużą ilością kamieni i wodą(woda jest w niektórych tylko miejscach na płytkim poziomie tj. 50-100cm)forumowicz pisze:oloolosz
A poza tym warto wybadać czy pod tym Twoim piaskiem nie ma rudawca. Bo stracisz tylko kasę na sadzonki.
Dodam, że sąsiad mieszkający od lat na tych terenach ostrzegał, że "drzewka tu rosną słabo, a potem szlak je trafia"(sadzone były bez żadnych przygotowań).
Teraz mam pytanie czy drzewka i winogrona będą rosły (wiele lat)? jeżeli:
- wykopałem im doły o średnicy 1 do 1.5m i głębokie na nieco ponad 1m w celu zdjęcia warstwy piasku i rudawca. (Przerzuciłem tony ziemi i nie znalazłem nawet jednej dżdżownicy:) ).
- doły zaprawiłem żyzną, zasadową ziemią wymieszaną z 5 do 10 kg obornika i z piaskiem.(W tym roku w tak przygotowanej ziemi nastapił wysyp dżdżownic - były one w oborniku?)
- jeżeli chodzi o drzewka podkładki mają półkarłowe by płyciej się korzeniły.
Co to jest dla drzewa owocowego, dół 1x1,5 metra ?. To już prędzej dla borówki amerykańskiej.I nad tą alternatywą polecałbym Ci się zastanowić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
"- doły zaprawiłem żyzną, zasadową ziemią wymieszaną z 5 do 10 kg obornika i z piaskiem.(W tym roku w tak przygotowanej ziemi nastapił wysyp dżdżownic - były one w oborniku?)"
Gratuluję
Chyba wiesz, jak utrzymać to "pogłowie" i je rozmnożyć?
Gratuluję
Chyba wiesz, jak utrzymać to "pogłowie" i je rozmnożyć?
Waleria
nie zależy mi na utrzymaniu stada dżdżownic:) tylko na informacji czy korzenie drzewka półkarłowego/karłowego mają wystarczajacą przestrzeń do życia.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Szkoda, że nie zależy Tobie na najlepszym przyjacielu ogrodnika i sadownika.
Waleria
-
- 100p
witam
a czym sie charakteryzuje ten rudawiec?
a czym sie charakteryzuje ten rudawiec?
To warstwa gleby która przypomina rdzę/żelazo zmieszaną z piaskiem.
U mnie występuje jako trzecia warstwa po humusie i białym piasku.
Korzenie przeważnie w niej nie rosną i zamierają nie idąc dalej w głąb.
U mnie występuje jako trzecia warstwa po humusie i białym piasku.
Korzenie przeważnie w niej nie rosną i zamierają nie idąc dalej w głąb.