Chrabąszcz majowy (Melolontha melolontha) plaga
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chrabąszcz majowy (Melolontha melolontha) plaga
Zaczęłam dziś kolejny etap przekopywania nowej działki i napotkałam takie dwa żyjątka.
Larwę taką znalazłam tylko jedną. Proszę pomóżcie- czy to pożyteczne czy szkodnik?
Była duża. około 3-4 cm.
Larwa:
I Chrząszcz. Takie były w ziemi dwa, naokoło 10 cm głębokości.
Dziękuję za pomoc. Nie wiem czy mam je zwalczać, czy chronić?
Larwę taką znalazłam tylko jedną. Proszę pomóżcie- czy to pożyteczne czy szkodnik?
Była duża. około 3-4 cm.
Larwa:
I Chrząszcz. Takie były w ziemi dwa, naokoło 10 cm głębokości.
Dziękuję za pomoc. Nie wiem czy mam je zwalczać, czy chronić?
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tępić - już napisałem w Twoim wątku - to larwa i forma dorosła chrabąszcza majowego - larwa żyje w ziemi do 7dmiu lat zanim się przepoczwarzy i żywi się częśćmi podziemnymi roślin - powoduje dużo strat bo jest bardzo żarłoczna ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam też w ziemi pod darnią mnóstwo takich larw, jednak żadna nie osiąga rozmiarów 3-4 cm. Takie wielkie znalazłem tylko w zeszłorocznym kompoście.
Czy to na pewno są te same larwy? Te, które wykopuje spod darni mają ok. 1 cm po rozwinięciu.
Udają martwe, ale jak myslą, że już nikt na nie nie patrzy, to zasuwają jakby miały motorek w... (...montowany)
Czy to na pewno są te same larwy? Te, które wykopuje spod darni mają ok. 1 cm po rozwinięciu.
Udają martwe, ale jak myslą, że już nikt na nie nie patrzy, to zasuwają jakby miały motorek w... (...montowany)
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- agape
Aż 7 lat żyje larwa?...Niesamowite, to co na wykształca, że tyle czasu potrzebuje?
Zostawiłam ją, pewnie ptaki zjedzą. Była tylko jedna. Na razie. Ale duuuża i straszna. I bardzo powoli się wiła i gramoliła. A chrząszcze chyba spały już...bo nie uciekały i ledwie się poruszały.
No to teraz wiem.
Dziękuję za pomoc!
Zostawiłam ją, pewnie ptaki zjedzą. Była tylko jedna. Na razie. Ale duuuża i straszna. I bardzo powoli się wiła i gramoliła. A chrząszcze chyba spały już...bo nie uciekały i ledwie się poruszały.
No to teraz wiem.
Dziękuję za pomoc!
- k-c
- Przyjaciel Forum
wielkość często zależy od tego ile czasu siedzą w ziemi i podgryzają korzonki ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy
i
http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C4%99drak
a jak je zostawiłaś to jest duze prawdoopodobieństwo że z powrotem się zakopały w ziemi ...
a 7 lat to wg niektórych źródeł żyją najdłużej ... czasem idzie im to szybciej ... i takie żuczki z nich powstają które żyją miesiąc około ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy
i
http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C4%99drak
a jak je zostawiłaś to jest duze prawdoopodobieństwo że z powrotem się zakopały w ziemi ...
a 7 lat to wg niektórych źródeł żyją najdłużej ... czasem idzie im to szybciej ... i takie żuczki z nich powstają które żyją miesiąc około ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- agape
Dziękuję za linki. Przeczytałam. Rzeczywiście ten mój pedrak, upolowany na glebowym safari chyba nawet lepszy niż w wikipedii;)
Czy wszystkie pędraki trzeba zwalczać? Bo np. ten chrząszcz jelonek- takie coś niesamowicie piekne jest, a żywi się sokiem z drzew...Ja nigdy takiego nie widziałam. Musze poczytać, które są pod ochroną a które nie...
Swoją droga ta larwa i jej losy...przypomina mi życie pewnej osoby "23 lata się uczy, a i tak jeszcze nie koniec, potem popracuje rok, i do ziemi ;)"
Czy wszystkie pędraki trzeba zwalczać? Bo np. ten chrząszcz jelonek- takie coś niesamowicie piekne jest, a żywi się sokiem z drzew...Ja nigdy takiego nie widziałam. Musze poczytać, które są pod ochroną a które nie...
Swoją droga ta larwa i jej losy...przypomina mi życie pewnej osoby "23 lata się uczy, a i tak jeszcze nie koniec, potem popracuje rok, i do ziemi ;)"
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Pod darnią żerują pędraki guniaka czerwczyka-nazywanego potocznie chrabąszczem czerwcowym.Postacie dorosłe i larwy budową przypominają chrabąszcza majowego,są jednak mniejsze.Cykl życiowy trwa 2-3 lata.Guniak to zmora trawników na piaszczystych glebach.bishop71 pisze:Mam też w ziemi pod darnią mnóstwo takich larw, jednak żadna nie osiąga rozmiarów 3-4 cm. Takie wielkie znalazłem tylko w zeszłorocznym kompoście.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Dursban 480 ECroslynn pisze: Nie dam rady wszystkich wykopać i zabić. Za duzy teren.
Czy można jakoś wytępić inaczej niż ręcznie?
Pyrinex 480 EC
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Cztery. W czwartym się przepoczwarcza. Sporadycznie pięć, jeśli bardzo mroźna zima i nie wyżre się, nie dorośnie.k-c pisze:tępić - już napisałem w Twoim wątku - to larwa i forma dorosła chrabąszcza majowego - larwa żyje w ziemi do 7dmiu lat zanim się przepoczwarzy i żywi się częśćmi podziemnymi roślin - powoduje dużo strat bo jest bardzo żarłoczna ...
Pędrak się nazywa