Psianka stuliszolistna
Re: Psianka stuliszolistna
To Solanum sisimbrifolium.Rośnie duże krzaczysko,owoce bardzo smaczne. Wszystkie stonki
z okolicy zlecą się do tej rośliny,nawet nie spojrzą na pomidory czy oberżynę.Ma jakieś właściwości
odkażające glebę pod pomidory,ale nie pamiętam dokładnie o co chodzi.
Uprawiać jak pomidor,nic nie majstrować tylko stonkę zbierać.
z okolicy zlecą się do tej rośliny,nawet nie spojrzą na pomidory czy oberżynę.Ma jakieś właściwości
odkażające glebę pod pomidory,ale nie pamiętam dokładnie o co chodzi.
Uprawiać jak pomidor,nic nie majstrować tylko stonkę zbierać.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też miałem takie podejrzenie, jak zdjęcię zobaczyłem, a się okaże, czy skutecznie zwalczy szkodniki. Na razie się podpisuję pod wszystkim, co mirzan napisał.
pozdrawiam, Gunnar
Podstawowe informacje o tej roślinie mam, czytałam blogi angielskojęzyczne i porady na temat tej rośliny. Moje pytanie dotyczy osobistych wrażeń z uprawy na terenie Polski.
- GunnarSK
Najlepiej zapytać mirzana. Moje nasiona właśnie od niego pochodzą.Mnemozyna pisze:Moje pytanie dotyczy osobistych wrażeń z uprawy na terenie Polski.
Nie mogę wiele powiedzieć o smaku, bo dla jednych jest dobry lub bardzo dobry a dla innych nijaki. Sam jeszcze nie zkosztowałem, ale mam nadzieję.Mnemozyna pisze:Pytanie dotyczy osobistych wrażeń z uprawy na terenie Polski.
- GunnarSK
W anglojęzycznym kraju ta roślina występowałaby pod angielską nazwą "Litchi Tomato".KasiaPuk pisze:Piękne kolczaki Mnemozyno! Mogę się przypomnieć pod koniec sezonu po nasiona? Bo nie widzę ich nigdzie a chciałabym takiego pomidorokaktusa! ;)
pozdrawiam, Gunnar
Albo Litchi Tomato albo Morelle de Balbis. Same litchi są dla mnie obrzydliwe i mam nadzieję, że moje nie będą tak smakować.
Co do nasion to z chęcią się podzielę. Te roślinki są bardzo wdzięczne i nawet jeśli nie będą smaczne to jakoś przeżyję.
Co do nasion to z chęcią się podzielę. Te roślinki są bardzo wdzięczne i nawet jeśli nie będą smaczne to jakoś przeżyję.
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O, dzięki za wskazówki. Co prawda szukałam ich na e-bayu pod nazwą łacińską ale nie znalazłam. Poszukam litchi tomato;)
Z góry dziękuję za obietnicę nasionek;) przypomnę się o czasie;)
Z góry dziękuję za obietnicę nasionek;) przypomnę się o czasie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Smaczne,słodkie i dość ładne.Powinno rosnąć w słońcu.
- GunnarSK
Moje psianki stuliszolistne są bardzo małe, w osobnych doniczkach (z napisem MSS, co ma znaczyć mirzan solanum sisymbriifolium) po pikowaniu, podobne do pomidorów, bez pączków, i jeszcze można je dotykać bez rękawiczek. Dla mnie pewnie byłoby najlepiej, gdybym mógł wziąć sadzonki, ukorzenić je i przezimować w doniczkach.
pozdrawiam, Gunnar
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zachowaj nasiona!!! Proszę!! za diabła tego nie mogę znaleźć
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.