Thuja smaragd - kilka pytań
Thuja smaragd - kilka pytań
Witam! jako, że jestem nowy na tym forum to na początek się przedstawie mam na imie Mariusz i tak jak zaczęła się moja historia z tym forum tak samo zaczynam się bawić w ogrodnika. teraz może po krótce opisze mój problem... otóż mam działkę o długości 45m i szerokości 28. zakupiłem 190 sztuk żywotnika(gęstość sadzenia co ok 60cm) no i tu jest właśnie problem bo w tym tygodniu już mi przyszła przesyłka i co prawda do sadzonek nie mam zastrzeń bo choć są dość małe (ok 15cm) to wyglądają na zdrowe, zielone itd. zamówiłem te sadzonki na początku roku gdyż z początkiem wiosny miałem zamiar ogrodzić działkę no ale jak wiecie różnie to w życiu bywa no i teraz nie bardzo mam gdzie wsadzić te drzewka i nie wiem czy to się zmieni do jesieni choć myśle, że dam radę jak dlugo te thuje mogą być w tej multipalecie ze ściśniętymi korzeniami i jak często trzeba je podlewać? czy może lepiej kupić ziemię do glaków i je poprzesadzać w doniczki? no i jeśli już będę na etapie sadzenia do gruntu to jakie warunki im zapewnić? dodam, że mam kamyki dekoracyjne którymi chce wysypać wkoło drzewek na łączną szerokośc 0k 80cm, zamierzam pod te kamienie kupić agrowłóknine. i tutaj kolejny problem na działce mam glinę porośniętą trawą, czy powinienem zerwać darninę? czy może cały pas w którym będzie sadzony żywotniik wybrać na odpowiednią głębokość i zasypać właściwą ziemią by stworzyć odpowiednie podłoże? przepraszam, że tak się rozpisałem w pierwszym poście ale postanowiłem zaczerpnąć informacji u znawców tematu a z tego co widzę to chyba lepiej trafić nie mogłem dzięki za wszelkie odpowiedzi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2011, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: kilka pytań związanych z thują smaragd
hej najlepiej by było gdybys te thuje przesadzil lub zapewnil im optymalne warunki na czas w którym bedziesz przygotowywał ziemie pod nasadzenie najlepiej jednak sadzic rosliny po zakupie w prost do gruntu nie moga stac w tej multipace wystarczy ze tam gdzie chcesz sadzic rosliny zerwiesz podloze i dasz roslinom "czym oddychac" powinny dobrze rosnac gdy nawiezieszz dobrze ziemie mineralnie lub organicznie
pozdrawiam
pozdrawiam
zdaje sobie sprawę, że lepiej i bez kłopotu byłoby je wysadzić bezpośrednio do gruntu ale ta działka jest na wsi, 20km od mojego obecnego miejsca zamieszkania no i póki jej nie ogrodzę to opcja z posadzeniem do gruntu odpada a jeśli tymczasowa przesiadka na doniczkę to rozumiem, że specjalna ziemia musi być? i jaka orientacyjna pojemność doniczek jeśli okazałoby się, że w tym roku nie dam rady ogrodzić działki i będę je musiał przezimować? a w przypadku sadzenia do gruntu to mam tylko "wyskubać" dziurę w miejscach w których będą drzewka a pozostałą część mogę zakryć agrowłókniną a następnie zasypać kamieniami?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesadz w zwykła ziemie ogrodniczą.Nie kupuj zadnej ziemi do iglaków.Przesadz do 2 litrowych doniczek.Sadzac juz do gruntu wykopuj tylko dziure pod jedna sztukę.Nie kop rowu na całej długosci.W naszych warunkach klimatycznych od razu wszystkie leżały by przewrócone.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi