Czy z małego orzecha wyrośnie drzewo dające małe orzechy?
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy z małego orzecha wyrośnie drzewo dające małe orzechy?
W 2009. r. będąc już członkiem forum ale zanim cokolwiek napisałem, dałem swojej mamie małą siewkę/samosiejkę orzecha włoskiego z mojej działki. Teraz pewnie bym kupił szczepiony orzech np. od Kozuli, a wtedy o tym nie wiedziałem, i mama może się nie doczeka orzechów, bo już ma ponad 90 lat. Przypuszczalnie "mamą" tego orzecha jest drzewo, co daje 1/5 do 1/8 orzechów wielkości orzeszka laskowego, i pozostałe "normalne". Czy ta "cecha" powtarza?
pozdrawiam, Gunnar
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy z małego orzecha wyrośnie drzewo dające małe orzechy?
Czy cecha powtarza dowiesz się dopiero jak zaoowocuje.. i tu może być problem, bo na owoce możesz poczekać długggo... kilkanaście lat w przypadku siewki.. albo i dłużej
- GunnarSK
Teraz orzech włoski w Danii tak wygląda (zdjęcie z lata 2010. r.):
Jest to drzewo bardzo dekoracyjne, które można uprawiać jako ozdobne, ale orzechy by się przydały.
Jest to drzewo bardzo dekoracyjne, które można uprawiać jako ozdobne, ale orzechy by się przydały.
pozdrawiam, Gunnar
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U orzechów jest podobnie jak u ludzi. Dzieci są w jakimś stopniu podobne do rodziców, ale nie ma dwojga identycznych (wyłączywszy bliźniaki jednojajowe). Jednak w przypadku orzechów, nigdy nie ma pewności kto jest ojcem, to i dziedziczenie cech jest bardziej zagadkowe.
Na razie widać tylko, że ten orzech jest podatny na antraknozę.
Pozdrawiam, kozula
Na razie widać tylko, że ten orzech jest podatny na antraknozę.
Pozdrawiam, kozula
U moje znajomego orzechowiec miał ok 4 metrów wysokości a orzechy jakie dawał były normalnej wielkości.
Nie wiem o jaki mały orzech ci chodzi? Nie słyszałem o miniaturowych krzewach orzechowych.
Nie wiem o jaki mały orzech ci chodzi? Nie słyszałem o miniaturowych krzewach orzechowych.
- GunnarSK
Krzew/drewko orzechowe ma być raczej normalnej (czyli dużej) wielkości. Jak będzie z tym orzechowcem na zdjęciu nie wiadomo, i za kilka lat też nie będzie mnie interesować.Grodek pisze:U moje znajomego orzechowiec miał ok 4 metrów wysokości a orzechy jakie dawał były normalnej wielkości.
Dzięki Kozulo za uwagę o antraknozie.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Teraz antraknoza jakby zniknęła z tego "mojego" orzecha. Przy najmniej już nie widzę plam.
pozdrawiam, Gunnar