Cordyline australis

Rośliny doniczkowe
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Cordyline australis

Post »

Witam, proszę was bardzo o rzetelne zalecenia postępowania z Cordyline australis w okresie całego roku.
W internecie co opis to inne porady, od cienia do pełnego słońca, od podlewania obfitego do pełnej suszy, od zimowania na parapetach do piwnicy ...Jednym słowem informatyczny galimatias

Obrazek
By dalekiport at 2011-06-19
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cordyline australis

Post »

ja też bym się podpięła pod ten temat , jeszcze jej nie mam ale już ją zamówiłam ,bardzo mi się podoba, ale informacje sprzeczne jak wspomina poprzedniczka.
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Stanowisko jasne ale osłonięte od bezpośredniego padania na roślinę promieni słonecznych. Podlewanie regularne po przeschnięciu podłoża na głębokość palca, dawka wody taka by po podlaniu pokazała się woda na podstawku, po 20 minutach nadmiar wody odlewamy. Wilgotność powietrza zwiększona np. poprzez zastosowanie wokół doniczki z kordyliną jakichś pojemniczków z nasypanym w nie keramzytem, który musi być zalany stale wodą. Zimowanie w temp. od +10 do + 15 stopni w jasnym stanowisku. Podlewanie zimą oczywiście przy zachowaniu temp. zimowania nie częściej jak co 21 dni. W sezonie wegetacyjnym zasilanie nawozem dla roślin zielonych co 14-21 dni, zimą w ogóle. Podłoże typowe dla palm, juk, dracen z dodatkiem drobnego żwiru (1/3 część całego podłoża i należy wymieszać) i keramzytem jako drenaż na dnie doniczki. Wystarczy? Jak macie inne pytania to oczywiście odpowiem. :wink:
bebeluch
1000p
1000p

Post »

mam a może inaczej najpierw ślicznie dziękuje ;:108 w sumie to nie jest łatwa roślina w uprawie . Dalekiport pokazała cordyline powiedzmy czerwoną wybacz za takie proste określenia ale ja się na nich nie znam, ja mam już taką o samych zielonych liściach i coś się zaczyna z nią dziać niepokojącego . :cry: jak syn wróci ze szkoły to wrzucę fotki może coś poradzisz?
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To typowa roślina tarasowa , zmarnieje w mieszkaniu średnio oświetlonym , nie mówiąc już o miejscach słabo oświetlonych.Dlatego w mieszkaniu miejsce najjaśniejsze a najlepiej balkon albo taras. Tak jak nie znosi ciemności nie znosi też zalania , dlatego raczej za sucho niż za mokro .Jest mnóstwo odmian barwnych tej kordyliny. Moją wiele lat zimowałem w temp 0-5 C tak jak agawy , pewnej mroźnej zimy jednak nie przeżyła , pewnie w miejscu zimowania był wtedy mróz .Po uschnięciu w następnym sezonie odbiło z korzeni kilka odrostów .
bebeluch
1000p
1000p

Post »

czyli zimą nie za wysoka temperatura, dość mało wody i jasny parapet ? tak?
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimą chłodniej , 0-5 to nie , ja tak zimowałem z braku miejsca , lepiej około 15 C
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

odnalazłem i wykadrowałem fotke mojego trupa kordyliny po którym pozostał sam pień , wokół widać odnóżki , które wyrosły jak przemarzła główna roslina , co ciekawe wcześniej żadnych odnóżek nie wypuszczała.
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Post »

Obrazek

Nasze Cordyline okropnie się męczą
Straciły sporo liści u podstawy, nieco pobladły, ale walczą
Chyba trochę im ciepło (ok 20 st. C)
Wiosna blisko więc może dotrwają do czasu wystawienia na taras
pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Uprawiam od 4-ch lat. W lecie stoi 'pod chmurką' w pełnym słońcu razem z kaktusami i sukulentami, ma się świetnie.

W zimie w chłodnym pokoju (około +15 stopni), prawie w ogóle nie podlewam, ewentualnie tak raz na miesiąc.
W sezonie wegetacyjnym nigdy nie zraszam, nie zasilam, podlewam wężem ogrodowym. Jest niekłopotliwa, ładnie rośnie a nawet się rozgałęziła.
Obrazek
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Iwonko pocieszyłaś mnie :heja choć tę co kupiłam teraz niedawno to chyba przelałam bo czubki liści brązowieją i zamierają :shock:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nata!
No właśnie. Przelanie jest pewnie przyczyną niepowodzenia.
Ja ją traktuję jakby była sukulentem. Zresztą też nie mam specjalnie czasu, żeby ją dopieszczać. To nie jest trudna roślina i na pewno Ci się uda.
bebeluch
1000p
1000p

Post »

mam nadziej że uda mi się ją uratować a z tą drugą to mi lepiej pójdzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”