Ładne krzewy ozdobne w ogrodzie
Ładne krzewy ozdobne w ogrodzie
Jakie krzewy ozdobne ładnie wyglądają w ogrodzie przez caly sezon letni :P 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jakie krzewy ozdobne ładnie wyglądają w ogrodzie do jesi
Dla mnie najlepiej wyglądają wszystkie krzewy iglaste (żona podpowiada, że przede wszystkim te które nie rosną wyżej niż 3 m), ale również Weigela florida "Variegata" oraz Weigela Florida "Follis Purpureis" o czerwonych liściach (Krzewuszka cudowna), Ligustr (nie znam nazwy ale liście żółto -zielone opadające na zimę), Cornus alba "sibiricaEla50 pisze:Jakie krzewy ozdobne ładnie wyglądają w ogrodzie przez caly sezon letni :P
Variegata"(Dereń biały),Spiraea japonica "golden Princess" (Tawuła)
To są jedynie te z, którymi nie ma żadnych problemów.

i co prawda nie są to krzewy ale ... ładnie wyglądają Aruncus dioicus (parzydlo leśne), Euonymus fortunei "Emerald'n Gold" lub Euonymus fortunei "Silver Queen" (trzmielina), no i pnącza Clematis (wszelkie odmiany). - chyba, że chodzi ci jedynie o krzewy

Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem jedne z piekniejszych krzewów ozdobnych to hortensje! Przede wszystkim hortensje ogrodowe, które przepieknie kwitną! A nawet jeśli nie zakwitną tworzą piękne liściaste kule do późnej jesieni. Polecam również hortensje krzaczastą, która raczej nie zawodzi jeśli chodzi o kwitnienie i jest łatwa w formowaniu. Krzewy występują w różnych wysokosciach 75 cm - 1, 75cm. Wyglądają bardzo elegancko w ogrodzie.
Hortensja krzaczasta

Hortensja ogrodowa

Hortensja krzaczasta

Hortensja ogrodowa

A ja polecam Irgę. Alę tę jako krzew, na jesieni liście przebarwiają sie na czerwono a w dodatku ma piekne czerwone korale. Jest kilka odmian. Ale mnie zachwyciła ta nieduża odmiana. Niestety niezanm dokładnej nazwy.
Chiałam wkleić małe zdjęcie, ale ten "fotosik" coraz gorzej działa
od 15 minut nie mogę się tam zalogować
może innym razem mi się uda 
Chiałam wkleić małe zdjęcie, ale ten "fotosik" coraz gorzej działa

Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Można pomieszać (z rozwagą) liściaste z iglakami
[/quote]
Paco - a czy możesz napisać nazwy tych wszystkich cudów?
No i jak sobie w takim układzie poradzić z glebą? Liściaste wymagają innej i iglaste też?
Agdulo!
Jak będziesz mogła, to wklej zdjęcie tej irgii, dobrze?
Jestem na etapie (na razie wirtualnego
) obsadzania mojego dłuuugiego płotu i
zbieram różne pomysły. A zaczęło się od ogrodu Chatte
. Spodobał mi się jej nieformowany
żywopłot z różnych krzewów.

No i jak sobie w takim układzie poradzić z glebą? Liściaste wymagają innej i iglaste też?
Agdulo!
Jak będziesz mogła, to wklej zdjęcie tej irgii, dobrze?
Jestem na etapie (na razie wirtualnego

zbieram różne pomysły. A zaczęło się od ogrodu Chatte

żywopłot z różnych krzewów.
Pozdrawiam serdecznie
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie ma tam nic nadzwyczajnego, rośliny rosną na wystawie południowej.Wisienka pisze:
Od lewej u góry Leszczyna skrętna (Słońce, gleba wilgotna przepuszczalna), poniżej Tawuła japońska (Słońce, próchnicza, wilgotna przepuszczalna), Bukszpan (nie ma wymagań co do gleby, aby nie była podmokła - woli cień ale radzi sobie w słońcu), powyżej Żarnowiec miotlasty (słońce, gleba piaszczysta kwaśna), dalej Trzmielina Fortune'a (słońce do cienia gleba żyzna kwaśna - ale jest rośliną bardzo tolerancyjną), z prawej żywopłot z cisa (jest rośliną cienioznośną ale bardzo dobrze rośnie w pełnym słońcu, gleba wilgotna przepuszczalna zasadowa, poniżej tuja (słońce ziemia lekko kwaśna lub lepiej zasadowa).
Jak widać z opisów, rośliny te nie mają skrajnie różnych wymagań, wręcz bez problemu można je pogodzić.
Andrzej.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi!
No dla mnie wszystkie te rośliny są nadzwyczajne
a zwłaszcza tawuła japońska (to ta żółta, tak?) i żarnowiec miotlasty.
Sprawdzałam tego żarnowca - jest trochę jego odmian, ale jakoś żadna mi nie pasowała do tego zdjęcia. Może wiesz, jaka to odmiana?
Z tego co piszesz, potrzebują gleby od zasadowej do kwaśnej. A w jakiej są posadzone?
No dla mnie wszystkie te rośliny są nadzwyczajne

Sprawdzałam tego żarnowca - jest trochę jego odmian, ale jakoś żadna mi nie pasowała do tego zdjęcia. Może wiesz, jaka to odmiana?
Z tego co piszesz, potrzebują gleby od zasadowej do kwaśnej. A w jakiej są posadzone?

Pozdrawiam serdecznie
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tawuła to Spiraea japonica "Golden Princess", a żarnowiec to na 99% Cytisus scoparius "moonlight" (kupiłem go bez nazwy).Wisienka pisze: Sprawdzałam tego żarnowca - jest trochę jego odmian, ale jakoś żadna mi nie pasowała do tego zdjęcia. Może wiesz, jaka to odmiana?
Generalnie ziemia, w której rosną te roślin jest lekka przepuszczalna o odczynie lekko kwaśnym, odczyn zasadowy mają jedynie iglaki.
Andrzej.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Szyszki pochdzą z sosen czarnych rosnących na mojej posesji ( z pospolitej sosny rosnącej w lasach są zbyt małe i szybko lasują się).lila31 pisze: Skąd brałeś szyszki, zbierałeś w lesie?
Ile (objętościowo) ich trzeba na metr kwadratowy?
jeśli chodzi o obiętościową ilość - to nie wiem - zasypuję je taką warstwą, aby nie było widać ziemi.
Oto fragment mojego artykułu zamieszczonego w ... na ten temat.
"Niechciane chwasty (ogród tak, ale minimum plewienia)
4. Szyszki
Na ten sposób wpadłem przypadkowo, miałem zbyt dużo szyszek z sosny czarnej i wysypałem nimi ziemię pomiędzy iglakami. Efekt był wspaniały!
Warstwę szyszek rozkładam bezpośrednio na grunt, bez żadnych mat czy folii, ponieważ nie stosowałem w tych miejscach żadnych środków chwastobójczych, to przez jakiś czas wyrastają jeszcze jakieś chwasty (ale są one anemiczne i łatwe do usunięcia). Po pewnym czasie prawie ich nie ma. Szyszki w zmiennych warunkach atmosferycznych zachowują się różnie, przez co uzyskuje się ciekawy efekt wizualny oraz poprawę wilgotności podłoża.
W słońcu bądź gdy wysychają otwierają się, zwiększają swoją objętość i zmieniają kolor na jasny, co wygląda jakby podłoże rosło i było w innym kolorze, dodatkowo przez to, że są rozwinięte zatrzymują pod sobą wilgoć i nie dopuszczają do podłoża promieni słońca. W deszczowe bądź wilgotne dni szyszki składają się, są bardzo ciemne i ich objętość zmienia się ponad dwukrotnie.
Uwaga 1:
Właśnie ta cecha szyszek uwypukla ich przewagę nad korą – po zimie gleba szybciej rozmarza.
Stosowałem różne szyszki jodłowe, świerkowe czy pospolitej sosny wszystkie inne nie nadają się tak dobrze do tego celu, z jodły i świerku zbyt szybko lasują (wytrzymują maksymalnie 2-3 lata) inne są zbyt małe. Szyszki z sosny czarnej wytrzymują kilka do kilkunastu lat zanim ulegną częściowemu rozkładowi.
Uwaga 2:
Szyszki również można odkurzać z liści, siła ciągu odkurzacza nie pozwala na wessanie szyszek.
Sposób z szyszkami uważam za najlepszy oczywiście dla roślin wymagających kwaśnego podłoża, o ile się je posiada. "
Andrzej.