Tawlina jarzębolistna ( Sorbaria sorbifolia )
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tawlina jarzębolistna ( Sorbaria sorbifolia )
Bardzo proszę o identyfikację tego"krzaka".Mam go od wielu lat,służy u mnie za żywopłot.Teraz chciałabym poznać jego nazwę.Proszę o pomoc:
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Krysiu a może masz zdjęcia kwiatów swojej tawliny j. Pytam, gdyż w tym roku posadziłam dwie malusie sadzonki uzyskane ze sztoberków.Już same liście mnie urzekają..a na kwitnienie pewnie jeszcze długo będę musiała poczekać-rośliny mają po 20 cm tegorocznych przyrostów.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam i wstawiałam w ubiegłorocznym chyba wątku na forum ,ale poszukam w moich zbiorach i wstawię tutaj ponownie.
Przez bardzo długi czas ,ten kwiat w wielkim zbliżeniu był tapetą na moim monitorze ,nie mogę sie nigdy napatrzeć na to filigranowe cacko.
Przypomina trochę kwiat wiązówki ...ale co tam,lepiej poszukam i wstawię tutaj .
A Antosiu,może Ty masz ,to rownież prosimy o fotki
Przez bardzo długi czas ,ten kwiat w wielkim zbliżeniu był tapetą na moim monitorze ,nie mogę sie nigdy napatrzeć na to filigranowe cacko.
Przypomina trochę kwiat wiązówki ...ale co tam,lepiej poszukam i wstawię tutaj .
A Antosiu,może Ty masz ,to rownież prosimy o fotki
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
No właśnie nie posiadam .A jakoś nigdy z bliska nie przyglądałam się tym kwiatom...ot,żywopłot -do dziś myślałam.Zresztą co roku różne ptaki wiją w tym gąszczu gniazdka i staramy się nie zakłócać im spokoju.Ale niech tylko zakwitnie znowu... KaRo,a Ty ją jakoś przycinasz,formujesz?
Pozdrawiam,Kinga.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie przycinam i nie formuje bo mój jeden egzemplarz nie wymaga tego ,jest dekoracyjny jako soliter.
Pewnie gdybym miała żywopłot z niego i mało miejsca to bym zapewne cięła ,to znaczy nie ja tylko mój M
bo On wszystko tnie ,nawet jak jest małe.
Mam piękny żywopłot z tawuły Van Houta ,ale kwitnący z przewieszającymi sie ślicznie kwitnącymi pędami pozostał mi już tylko na zdjęciu z aparatu nie cyfrowego.Jest systematycznie poddawany cięciu ,spełnia rolę żywopłotu ale nie jest już tak dekoracyjny ...żal mi go,bo tak pięknie sie prezentował wiosną... trzeba jednak było utrzymac go w ryzach bo nie byłoby wejścia do ogropdu ...trudno.
Mam inne radości ogrodowe.
Pewnie gdybym miała żywopłot z niego i mało miejsca to bym zapewne cięła ,to znaczy nie ja tylko mój M
bo On wszystko tnie ,nawet jak jest małe.
Mam piękny żywopłot z tawuły Van Houta ,ale kwitnący z przewieszającymi sie ślicznie kwitnącymi pędami pozostał mi już tylko na zdjęciu z aparatu nie cyfrowego.Jest systematycznie poddawany cięciu ,spełnia rolę żywopłotu ale nie jest już tak dekoracyjny ...żal mi go,bo tak pięknie sie prezentował wiosną... trzeba jednak było utrzymac go w ryzach bo nie byłoby wejścia do ogropdu ...trudno.
Mam inne radości ogrodowe.