Pomoże mi ktoś w dobraniu nawozów?
Pomoże mi ktoś w dobraniu nawozów?
Planuję hodować winorośle odmiana regent.
Witam robiłem badanie gleby wyniki są następujące:
pH w KCI 6,9 odczyn obojętny
Potrzeby wapnowania zbędne
p2o5 246mg/100g
k2o 26,0mg/100g
mg 88,8mg/100g
Z tego co wyczytałem w internecie to potasu winno być co najmniej 2 razy więcej niż magnezu. Roślinki słabo rosną i żółkną tak jakby dopadała je chloroza.
pomoże ktoś ewentualnie ile sypnąć siarczanu potasu aby było ok?
Witam robiłem badanie gleby wyniki są następujące:
pH w KCI 6,9 odczyn obojętny
Potrzeby wapnowania zbędne
p2o5 246mg/100g
k2o 26,0mg/100g
mg 88,8mg/100g
Z tego co wyczytałem w internecie to potasu winno być co najmniej 2 razy więcej niż magnezu. Roślinki słabo rosną i żółkną tak jakby dopadała je chloroza.
pomoże ktoś ewentualnie ile sypnąć siarczanu potasu aby było ok?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomoże mi ktoś w dobraniu nawozów?
Podałeś nie całą analizę ,a ile jest azotu i wapna? ,bo dopiero pełne wyniki można dobrać jakie nawozy. Wynika że masz niedobór potasu ,ale dość mało magnezu, dopiero gdy podasz wartość N ,to w jakiej postaci inne nawozy można podać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
z doświadczenia proponuję Ci nawozy NAWOMIX, co prawda ja stosuję tylko do borówki ale w ofercie mają również inne i podejrzewam że równie dobre
W zasadzie jest sporo różnych produktów nawozowych do winorośli, więc w sumie jest z czego wybierać (oprócz Nawomixu jeszcze jest np. Florovit, Biopon, Agrecol). Oczywiście jeśli chodzi o nawozy wieloskładnikowe przeznaczone do tej grupy roślin. Jest tez cała gama nawozów tzw uniwersalnych, które tez można w odpowiedniej dawce zastosować.
Jeśli natomiast chcesz zastosować nawozy jednoskładnikowe, zgodnie z analizą gleby, która została wykonana to fakt muszisz nam podac pełną analizę, żebyśmy mogli coś doradzić
Jeśli natomiast chcesz zastosować nawozy jednoskładnikowe, zgodnie z analizą gleby, która została wykonana to fakt muszisz nam podac pełną analizę, żebyśmy mogli coś doradzić
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 maja 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pod winogrony sypię nawóz Akra Kombi można znaleść wiele dystrybutorów w Polsce.
W pierwszym roku już było widać efekt, ale w kolejnym roku nie miałem co z tym zrobić, tak duże zbiory miałem a owoce były 2 razy większe, naprawdę polecam!
W pierwszym roku już było widać efekt, ale w kolejnym roku nie miałem co z tym zrobić, tak duże zbiory miałem a owoce były 2 razy większe, naprawdę polecam!