bukszpan-pilnie proszę o radę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 mar 2011, o 07:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
bukszpan-pilnie proszę o radę
Bukszpan ma ok.25 lat,był przesadzany w zeszłym roku w kwietniu. Ubiegłoroczne lato zniósł nieźle,dmuchałam na niego i chuchałam,zrobiłam nawet specjalną,gigantyczną konstrukcję chroniącą od słońca. Na zimę zabezpieczony. Wiosną zaczął chorować,opadały liście,zżółkł,myślałam,że już po nim. Ale postanowiłam jeszcze zawalczyć-podcięłam chore pędy,mocno podlewałam,nawożę specjalnym środkiem do bukszpanów w żelu. Bukszpan przestał gubić liście,zazielenił się taką jasną zielenią. Niestety,zrobił się jakiś rzadki,gałęzie są takie jakby zdrewniałe,nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można coś jeszcze zrobić?
- cebes
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lip 2011, o 15:55
- Kontakt:
Re: bukszpan-pilnie proszę o radę
prześlij zdjęcia ze zbliżeniem liścia tego Buxusa
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Koleżanka miała podobną z opisu sytuację. Oprócz zabiegów o których mówisz zastosowała ostre cięcie. Stworzyła sobie bonsai
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z mocno zdrewniałych na pewno nie wybije.
Przytnij wiosną wszystkie cieńsze pędy, będzie większa szansa że się bardziej zagęści.
A to co przytniesz, powtykaj w ziemię i mają szanse się ukorzenić, to podsadzisz młodymi ten stary krzew żeby dołem nie był taki łysy.
Przytnij wiosną wszystkie cieńsze pędy, będzie większa szansa że się bardziej zagęści.
A to co przytniesz, powtykaj w ziemię i mają szanse się ukorzenić, to podsadzisz młodymi ten stary krzew żeby dołem nie był taki łysy.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Przepraszam,że w tym wątku ale nie chciałam tworzyć niepotrzebnie nowego.
Od jakiegoś czas mojemu bukszpanowi 'coś' jest i nie mogę zidentyfikować co to ...
Otóż niektóre listki zaczynają wyglądać tak :
Nie jest ich dużo ,ale boję się ,że jeżeli to jakaś choroba to może mi zniszczyć dość duże drzewka....
Od jakiegoś czas mojemu bukszpanowi 'coś' jest i nie mogę zidentyfikować co to ...
Otóż niektóre listki zaczynają wyglądać tak :
Nie jest ich dużo ,ale boję się ,że jeżeli to jakaś choroba to może mi zniszczyć dość duże drzewka....
-
- 100p
- Od: 29 paź 2010, o 19:46
Brązowe okrągłe plamy na brzegu liści
===> To mogą być grzybki ^.^
===> Trzeba wycinać i palić silnie porażone pędy, a chore krzewy opryskać, 1-2 razy, co 10 dni, jednym z preparatów: Biosept 33 SL (0,05%), Dithane M-45 80 WP (0,2%), Eminent Star 312 SL (0,05%), Sarfun 500 SC (0,1%).
Nie chuchać, a spryskać, powodzenia. Prosiłbym kogoś tylko jeszcze o potwierdzenie mojej diagnozy.
===> To mogą być grzybki ^.^
===> Trzeba wycinać i palić silnie porażone pędy, a chore krzewy opryskać, 1-2 razy, co 10 dni, jednym z preparatów: Biosept 33 SL (0,05%), Dithane M-45 80 WP (0,2%), Eminent Star 312 SL (0,05%), Sarfun 500 SC (0,1%).
Nie chuchać, a spryskać, powodzenia. Prosiłbym kogoś tylko jeszcze o potwierdzenie mojej diagnozy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kolbielowa pisze:Bukszpan ma ok.25 lat,był przesadzany w zeszłym roku w kwietniu. Ubiegłoroczne lato zniósł nieźle,dmuchałam na niego i chuchałam,zrobiłam nawet specjalną,gigantyczną konstrukcję chroniącą od słońca. Na zimę zabezpieczony. Wiosną zaczął chorować,opadały liście,zżółkł,myślałam,że już po nim. Ale postanowiłam jeszcze zawalczyć-podcięłam chore pędy,mocno podlewałam,nawożę specjalnym środkiem do bukszpanów w żelu. Bukszpan przestał gubić liście,zazielenił się taką jasną zielenią. Niestety,zrobił się jakiś rzadki,gałęzie są takie jakby zdrewniałe,nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można coś jeszcze zrobić?
Witam wszystkich.Miałem taki sam problem - kiedy wiosną ubiegłego roku przesadziłem kilkuletnie bukszpany z działki mojego ojca na swoją działkę. Bukszpany po zimie wyglądały strasznie zżółkły i były w kiepskiej kondycji.Pomogło im zasilenie (kilkakrotnie) saletrą amonową i nawozami wieloskładnikowymi.Pomogło lecz trwało to od wiosny do połowy lata.Dodatkowo przycięcie spowodowało piękne zagęszczenie bukszpanu.Moje rośliny są w miejscu słonecznym więc nadmiar słońca im nie szkodzi.Jeśli są na roślinie suche gałązki wytnij je i zasilaj roślinę nawozem.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witam!
Ja również mam wielki problem z moimi bukszpanami.
Posadzone wiosną ub. roku (sadzonki dwu i trzyletnie) rosły w miarę pięknie.
Po serii tegorocznych nawałnic 80 % krzewinek padło. Straciły wszystkie listki i wyglądają jak uschnięte.
Na niektórych pozostały listki na samych wierzchołkach. Ocalałe roślinki rosły troszkę wyżej.
Na głębokości ok. 80 cm zaczyna się glina i z całą pewnością ziemia nie była w stanie wchłonąć całej wilgoci.
Moje pytania:
Czy przeboleć stratę i zapomnieć o żywopłocie (obwódce) z bukszpanów w tym miejscu?
Jak sprawdzić czy w tych suchych pozostałościach tli się życie?
Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam Helena
Ja również mam wielki problem z moimi bukszpanami.
Posadzone wiosną ub. roku (sadzonki dwu i trzyletnie) rosły w miarę pięknie.
Po serii tegorocznych nawałnic 80 % krzewinek padło. Straciły wszystkie listki i wyglądają jak uschnięte.
Na niektórych pozostały listki na samych wierzchołkach. Ocalałe roślinki rosły troszkę wyżej.
Na głębokości ok. 80 cm zaczyna się glina i z całą pewnością ziemia nie była w stanie wchłonąć całej wilgoci.
Moje pytania:
Czy przeboleć stratę i zapomnieć o żywopłocie (obwódce) z bukszpanów w tym miejscu?
Jak sprawdzić czy w tych suchych pozostałościach tli się życie?
Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3