Storczyki u Kasi
Storczyki u Kasi
Witam,
wszystkich uprawiających storczyki, oglądających i podziwiających te piękne rośliny. Jakiś czas temu odkryłam to forum i dużo oglądałam ich w Waszych wątkach.
Mojego pierwszego storczyka Phalaenopsisa (oczywiście w kolorze białym) kupiłam około 6 lat temu i w niedługim czasie drugiego, ale już w kolorze różowym. Pomimo, że katowałam, nie mając wiedzy na ten temat, je w zwykłym podłożu do kwiatów przez kilka lat kwitły mi tak jak na poniższym zdjęciu. Obecnie mają już podłoże, jak potrzeba .
Dopiero od dwóch lat zaczęłam dalej powiększać liczebność swoich storczyków, wszystkie to hybrydy, a jest ich obecnie 9 Phalaenopsis, 3 Dendrobium phalaenopsis, 1 Dendrobium nobile, 2 Paphiopedilum i 2 Cambrie.
To tegoroczne kwitnienia dwóch moich pierwszych storczyków
wszystkich uprawiających storczyki, oglądających i podziwiających te piękne rośliny. Jakiś czas temu odkryłam to forum i dużo oglądałam ich w Waszych wątkach.
Mojego pierwszego storczyka Phalaenopsisa (oczywiście w kolorze białym) kupiłam około 6 lat temu i w niedługim czasie drugiego, ale już w kolorze różowym. Pomimo, że katowałam, nie mając wiedzy na ten temat, je w zwykłym podłożu do kwiatów przez kilka lat kwitły mi tak jak na poniższym zdjęciu. Obecnie mają już podłoże, jak potrzeba .
Dopiero od dwóch lat zaczęłam dalej powiększać liczebność swoich storczyków, wszystkie to hybrydy, a jest ich obecnie 9 Phalaenopsis, 3 Dendrobium phalaenopsis, 1 Dendrobium nobile, 2 Paphiopedilum i 2 Cambrie.
To tegoroczne kwitnienia dwóch moich pierwszych storczyków
Re: Storczyki u Kasi
Witaj... piekne storczyki...tylko moge pozazdroscic takich kwitnien:)
- victorys
- 200p
- Od: 11 lut 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej
Właśnie za to podziwiam naturę storczyków, jedni je dopieszczają, dokarmiają nawozami, zraszają codziennie, a one nie chcą wypuścić pędzika, a inni wsadzą w zwykłą ziemię do kwiatków, polewają kranówą i proszę bardzo jakie niesamowicie obfite kwitnienia!
Życzę powiększenia kolekcji i powodzenia w uprawie
Właśnie za to podziwiam naturę storczyków, jedni je dopieszczają, dokarmiają nawozami, zraszają codziennie, a one nie chcą wypuścić pędzika, a inni wsadzą w zwykłą ziemię do kwiatków, polewają kranówą i proszę bardzo jakie niesamowicie obfite kwitnienia!
Życzę powiększenia kolekcji i powodzenia w uprawie
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
I ja przybiegłam przywitać kolejnego maniaka storczykowego
Kolekcja już całkiem niemała. Kwitną u Ciebie paphiopedila?
Pokaż więcej foteczek
Kolekcja już całkiem niemała. Kwitną u Ciebie paphiopedila?
Pokaż więcej foteczek
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Witaj...
Ale kwitnienia
czekam na więcej fotek ;)
Ale kwitnienia
czekam na więcej fotek ;)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Cześć!
W zwykłej ziemi tak kwitły jak na pierwszym zdjęciu??A jak je przesadziłaś jakie miały korzenie?
Pięknie Ci kiwną jestem w szoku a wiele już widziałam
W zwykłej ziemi tak kwitły jak na pierwszym zdjęciu??A jak je przesadziłaś jakie miały korzenie?
Pięknie Ci kiwną jestem w szoku a wiele już widziałam
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No Kasiu ukrywałaś gdzieś takie piękne kwitnienia witaj wśród storczykowo zakręconych
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Witaj Kasiu
Przybyłem powitać cię wśród szczęśliwie i nieodwracalnie zarażonych chorobą storczykową
Zobaczysz, będziesz przebywać tu z nami a kolekcja powiększy, oj i to radykalnie
Pozdrawiam
Przybyłem powitać cię wśród szczęśliwie i nieodwracalnie zarażonych chorobą storczykową
Zobaczysz, będziesz przebywać tu z nami a kolekcja powiększy, oj i to radykalnie
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Witaj Kasiu wśród storczykowo zakręconych, piękne kwitnienia, czekamy na następne.
Amator97,Filigranowa27,Piotr=),sama,ewarost,dudus327,Kasiu Dziękuje wszystkim za miłe przyjecie do grona storczykowo zakręconych
victorys Były dokładnie, jak piszesz podlewane kranówą, mało tego kupiłam podłoże do storczyków, przesadziłam je i co po kilku dniach chmara ziemiórek, więc na nowo przesadzanie, wyprażanie podłoża, i tak sobie pomyślałam, tyle zachodu, a one przestaną kwitnąć, ale tak się nie stało
myrtille1986 Nie mam zdjęcia dokumentującego, że kwitły wtedy w zwykłej ziemi, więc musisz wierzyć mi na słowo, że tak było, a jak przesadzałam kilka korzeni było przyschniętych, ale reszta w dobrej formie.
szymka Paphiopedilum są u mnie od listopada zeszłego roku, jeszcze nie kwitły u minie, wiec jeszcze wszystko przede mną, ale wyglądały tak
Dendrobium nobile w tym roku w maju kwitło tak
victorys Były dokładnie, jak piszesz podlewane kranówą, mało tego kupiłam podłoże do storczyków, przesadziłam je i co po kilku dniach chmara ziemiórek, więc na nowo przesadzanie, wyprażanie podłoża, i tak sobie pomyślałam, tyle zachodu, a one przestaną kwitnąć, ale tak się nie stało
myrtille1986 Nie mam zdjęcia dokumentującego, że kwitły wtedy w zwykłej ziemi, więc musisz wierzyć mi na słowo, że tak było, a jak przesadzałam kilka korzeni było przyschniętych, ale reszta w dobrej formie.
szymka Paphiopedilum są u mnie od listopada zeszłego roku, jeszcze nie kwitły u minie, wiec jeszcze wszystko przede mną, ale wyglądały tak
Dendrobium nobile w tym roku w maju kwitło tak
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Bardzo ładne te Twoje sobotki!!A wieże Ci na słowo z tą ziemią
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
-