aranżacja skarpy w ogrodzie ...
aranżacja skarpy w ogrodzie ...
Witam, jestem tu nowa ale szukam pomysłów na zagospodarowanie skarpy w naszym ogrodzie.
Jest to skarpa będąca częścią tarasu.
Docelowo chcielibyśmy na taras położyć drewno i zacienić go trochę.
Jedną stronę skarpy porastają drzewka, które latem dają fajny klimat
ale została przednia część do zagospodarowania jakoś
może podrzucicie jakies pomysły??
myślałam o macierzance, rozchodnikach (te mam tak wstępnie wsadzone ale w razie co mogą zmienic miejsce )
i nie wiem co jeszcze ...
na górze na tarasie chcieliśmy posadzić w doniczkach jakieś niższe drzewka (może tuje albo coś innego) zeby go trochę zakryć latem a zimą aby móc je przenieść żeby słońca nie zabierały
nikt nie pomoże
Jest to skarpa będąca częścią tarasu.
Docelowo chcielibyśmy na taras położyć drewno i zacienić go trochę.
Jedną stronę skarpy porastają drzewka, które latem dają fajny klimat
ale została przednia część do zagospodarowania jakoś
może podrzucicie jakies pomysły??
myślałam o macierzance, rozchodnikach (te mam tak wstępnie wsadzone ale w razie co mogą zmienic miejsce )
i nie wiem co jeszcze ...
na górze na tarasie chcieliśmy posadzić w doniczkach jakieś niższe drzewka (może tuje albo coś innego) zeby go trochę zakryć latem a zimą aby móc je przenieść żeby słońca nie zabierały
nikt nie pomoże
- elila
- 1000p
- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: aranżacja skarpy w ogrodzie ...
Witaj Kasiu? (nie mylę się chyba co do imienia..., jeśli tak to mnie popraw).
Fajnie, że do na s dołączyłaś, znajdziesz tu wiele fachowych porad i zaczerpniesz świetne pomysły.
Ja postawiłabym na górze ozdobne kraty i obsadziłabym je różnymi rodzajami pnączy a szczególnie clematisami co stworzyłoby piękną , kolorową ścianę. Skarpę możesz wykorzystać na zrobienie ogrodu skalnego, świetnie by tam pasował...
Fajnie, że do na s dołączyłaś, znajdziesz tu wiele fachowych porad i zaczerpniesz świetne pomysły.
Ja postawiłabym na górze ozdobne kraty i obsadziłabym je różnymi rodzajami pnączy a szczególnie clematisami co stworzyłoby piękną , kolorową ścianę. Skarpę możesz wykorzystać na zrobienie ogrodu skalnego, świetnie by tam pasował...
Na początek radzę skorzystać z istniejących już na forum wątków o zagospodarowaniu skarpy:
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Elilu tak mam na imię Kasia
no właśnie mieliśmy w pierwszym momencie pomysł z Clematisami tylko boję się że pierwszy lepszy wiatr i je poniszczy
bo niestety jak tam zacznie wiać to potrafi parasol przeciwsłoneczny taki masywny poderwać
przy najbliższej okazji postaram się obfotografowac resztę ogrodu
OLAmari dziękuję za informację ...
jednak nie tylko przyszłam tu po pomysły ... chciałabym móc tak jak wy pokazać swój ogród ;)
no właśnie mieliśmy w pierwszym momencie pomysł z Clematisami tylko boję się że pierwszy lepszy wiatr i je poniszczy
bo niestety jak tam zacznie wiać to potrafi parasol przeciwsłoneczny taki masywny poderwać
przy najbliższej okazji postaram się obfotografowac resztę ogrodu
OLAmari dziękuję za informację ...
jednak nie tylko przyszłam tu po pomysły ... chciałabym móc tak jak wy pokazać swój ogród ;)
Jeśli zaczniesz pokazywać swój ogród przywrócimy ten wątek do działu Mój Piękny Ogród Kasiu.
Zapraszamy...
Zapraszamy...
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna skarpa! osobiście zrobiłabym tam aranżację z wrzosów, wrzośców oraz niskich, karłowych jałowców
poprzeplatałabym jeszcze ziołami, by na tarasie pięknie pachniało
poprzeplatałabym jeszcze ziołami, by na tarasie pięknie pachniało
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Tak - wrzosy, wrzośce i jałowce to dobry pomysł Dodałbym jeszcze rozchodniki - wysokie i niskie oraz Lawendę na letnie kwitnienie. Całość w układzie falistym biegnącym po przekątnej skarpy - by złamać jej ''prostotę'' Brakuje mi też jakiegoś pionowego elementu w prawym górnym rogu ukrywającego optycznie narożnik domu - chyba że będzie tam zadaszenie lub rozkładany parasol?. Zioła są także dobrym pomysłem pod warunkiem że w pobliżu jest wyjście kuchenne (wiele bylin ozdobnych także pięknie pachnieć potrafi ).
Tak - wrzosy, wrzośce i jałowce to dobry pomysł Dodałbym jeszcze rozchodniki - wysokie i niskie oraz Lawendę na letnie kwitnienie. Całość w układzie falistym biegnącym po przekątnej skarpy - by złamać jej ''prostotę'' Brakuje mi też jakiegoś pionowego elementu w prawym górnym rogu ukrywającego optycznie narożnik domu - chyba że będzie tam zadaszenie lub rozkładany parasol?. Zioła są także dobrym pomysłem pod warunkiem że w pobliżu jest wyjście kuchenne (wiele bylin ozdobnych także pięknie pachnieć potrafi ).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
LeroyMerlin lawenda wymaga silnie zasadowej gleby, a wrzosy i wrzośce - silnie kwaśnej - nijak nie urosną obok siebie, zwłaszcza na skarpie, po której woda spływa "wraz z pH" ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Diano - słuszna uwaga - ciężko byłoby wydzielić specjalne miejsce dla lawendy na tej skarpie. Zamiast tego gatunku można posadzić Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) lub Kocimiętkę (Nepeta x fassenii), a także - jako wyższy akcent -Szałwię omszoną (Salvia nemorosa). Wszystkie wymienione byliny kwitną na fioletowo latem (niektóre nawet do października).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
kaskasto chyba nie jest zainteresowana dyskusją