Kosiarka: spalinowa czy elektryczna?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
merylu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2008, o 20:30

Nowa kosiarka spalinowa - jaka?

Post »

witam, kupuję moją pierwszą kosiarkę... :roll: ma być spalinowa i samoprowadząca, znaczy chyba z napędem.
proszę o podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy zakupie a najlepiej to od razu proszę powiedzieć jaka wybrać ;:14
dziękuję
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: kosiarka spalinowa

Post »

Witaj MERYLU, już chyba nic nie da się więcej napisać o kosiarkach potrzebnych w ogrodzie, bo chyba wszystko na ten temat napisano. Za pomocą wyszukiwarki Forumowej znajdziesz wszystkie informacje jakie poszukujesz. To znalazłem po wpisaniu do wyszukiwarki kosiarka
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

merylu pisze:witam, kupuję moją pierwszą kosiarkę... :roll: ma być spalinowa i samoprowadząca, znaczy chyba z napędem.
proszę o podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy zakupie a najlepiej to od razu proszę powiedzieć jaka wybrać ;:14
dziękuję
Jak napisał Tadeusz napisano już bardzo dużo , ale ja jeszcze dorzucę swoje spostrzeżenia:
*kosiarka z napędem który preferujesz wcale nie jest zawsze dobrym rozwiązaniem , wszystko zależy od tego jaki masz teren kosić , czy masz drzewka , krzewy i inne przeszkody które trzeba omijać , wtedy napęd wcale nie ułatwia sprawy.
*mam do koszenia około 20 arów z przeszkodami , posiadam kosiarkę firmy alko.
merylu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2008, o 20:30

Post »

dzięki, ja mam 17 arów minus dom. drzewek trochę jest również na niej

a dlaczego ten napęd może nie być taki super?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Bo pomiędzy drzewkami musisz jeździć wolniej i manewrować. A napęd gna...
Na dużym, prostym areale jest przydatny, bo Twoja rola ogranicza się tylko do nadawania kierunku.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A komu przeszkadza napęd w kosiarce, jak mnie przeszkadza, bo koszę wokół drzewka, to go normalnie wyłączam, gdy wychodzę na prostą, puszczam sprzęgło napędu i kosiarka sama idzie do przodu. Nie wyobrażam sobie kosiarki bez napędu, nikomu nie przeszkadza, a przydać się może zawsze, gdy człowiek pod wieczór czuje się zmęczony całodzienną pracą w ogrodzie.
desur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2010, o 14:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kupno kosiarki spalinowej

Post »

Witam wszystkich serdecznie,

Jak widać za oknem już wiosna na całego i za niedługo znowu rozpocznie sie koszenie trawnika. Mam już dosyć mojej elektrycznej kosiarki i chciałbym sobie kupić kosiarke spalinową, lecz muszę sie przyznać, że praktycznie w ogóle sie na tym sprzęcie nie znam, a nie chciałbym kupić czegoś co za miesiąc się popsuje. Zastanawiałem się nad którymś z tych modeli.

Pomożecie w wyborze?

Pomożemy ale poznaj najpierw zasady reklamowania się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=32097
KaRo
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Desur, poczytaj od początku ten wątek i te w podanym odnośniku, na pewno znajdziesz tam odpowiedź na swoje wątpliwości.
Powodzenia!

A jakby co, pytaj o konkrety :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28

Post »

Jak może przeszkadzać napęd w kosiarce??co za brednie. Przecież kosiarka ma regulacje obrotów i wcale nie musi "gnać" jak to nazwał kolega.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Nowa kosiarka spalinowa - jaka?

Post »

Powiadają że droższa kosiarka zawsze jest lepsza od tańszej, w praktyce nie zawsze to się sprawdza. Proponuję , jeżeli Cię stać ,kup obie, to się sam przekonasz która będzie lepsza. :?: :?: :?: :?: A tak na poważnie czasami o żywotności posiadanego sprzętu decyduje przypadek i szczęście, czego Ci życzę .
wolodi
100p
100p

Post »

Ja bym jednak proponował jakiś markowy produkt. Osobiście posiadam ok. 8 letnią 6 konna kosiarkę(silnik B&S) jakiejś badziewnej firmy Ares. Silnik pracuje w sumie dobrze ale, to poza tym to złom. Tak że nie sam silnik jest ważny w kosiarce. Dlatego wybrałbym jakiś markowy produkt typu husqvarna itp.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Jak widać każdy będzie miał swoje zdanie ..... ja miałem kosiarkę Victus z silnikiem TECUMSEH , kupiona pracowała dzielnie około 6 lat , po tym jak nalałem do niej 98 rozwaliło wnętrze :;230
W zeszłym roku kupiłem AL-KO Silver 46 B Comfort z koszem, silnik mocy 3.5KM, bez napędu , nie narzekam , zapłaciłem na promocji około 850 zł , jeśli wystarczy na 4 - 5 lat to będę zadowolony.
Mam powierzchnię koszenia około 2000 m2 , w tym dużą ilość przeszkód w postaci roślin , dlatego jest bez napędu , lepiej się manewruje , jest trochę lżejsza , koła ma łożyskowane , sam napęd zabiera od 0,8-1,0 konia więc i spalanie mniejsze .

Każdy więc znajdzie coś dla siebie ............
wolodi
100p
100p

Post »

Dalej nie rozumiem stwierdzenia "bez napędu, lepiej się manewruje" bzdura
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”