Poplon i przedplon pod warzywniak
Poplon i przedplon pod warzywniak
Witam Wszystkich jestem tu nowy.
W tym roku zrobiłem warzywniak na ugorze na którym nic prócz chwastów i trawy nie rosło przez 20 lat.
Warzywek jest sporo, nie do przejedzenia, m.in. ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, buraki, ogórki (już się kończą), fasolka szparagowa, rzodkiew biała, koper itp. itd.
Chciałbym po zbiorach zasilić jakimś poplonem zielonym i tu pytanie czy gorczyca będzie dobra i jak fizycznie to zorganizować?
Wszystkie podpowiedzi będą mile widziane.
Pozdrawiam
W tym roku zrobiłem warzywniak na ugorze na którym nic prócz chwastów i trawy nie rosło przez 20 lat.
Warzywek jest sporo, nie do przejedzenia, m.in. ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, buraki, ogórki (już się kończą), fasolka szparagowa, rzodkiew biała, koper itp. itd.
Chciałbym po zbiorach zasilić jakimś poplonem zielonym i tu pytanie czy gorczyca będzie dobra i jak fizycznie to zorganizować?
Wszystkie podpowiedzi będą mile widziane.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Rzeczywiście gorczyca jest dobrym poplonem, szybko wschodzi i niszczy chwasty ,wystarczy posiać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
czy muszę przed sianiem gorczycy przeorać, przekopać działkę po zbiorach?
Czy mógłbym np. po wyrwaniu ogórków pograbić i po prostu posiać i tak stopniowo po wyrwaniu, zerwaniu innych warzywek?
Czy mógłbym np. po wyrwaniu ogórków pograbić i po prostu posiać i tak stopniowo po wyrwaniu, zerwaniu innych warzywek?
no myślę, że poproszę rolnika, żeby to traktorem potem załatwił bo kawałek tego kopania bym miał jakieś 7 arówWaleria pisze:Tak, przecież potem będziesz przekopywać.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nie musisz przekopywać , ale tylko spulchnić ,aby ziarnka mogły być zakryte,no i oczywiście żeby nie było ukorzenionych chwastów ,a potem gorczyca sobie poradzi. Późną jesienią może być orka jednocześnie na całym polu.
pozdrawiam Ludwik
największy to problem z tymi ukorzenionymi chwastami jest ich trochęekopom pisze:Nie musisz przekopywać , ale tylko spulchnić ,aby ziarnka mogły być zakryte,no i oczywiście żeby nie było ukorzenionych chwastów ,a potem gorczyca sobie poradzi. Późną jesienią może być orka jednocześnie na całym polu.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ja mam taki rowerek ,który ma nóż i szybko dokładnie tnie poniżej ziemi, to taki pielnik do chwastów.
pozdrawiam Ludwik
a jak to wygląda? jeśli możesz proszę o zdjęcie
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gorczyca jako poplon, a jakie to duże rośnie? Na zimę sie ją tak po prostu zostawia, a wiosną przekopuje czy jak? Ja bym chciała zasiać coś takiego zeby gleba nie była "łysa" przez jesień i zimię, a wiosną żeby to przekopać i żeby sobie w glebie zgniło. Gorczyca się nadaje? Czy może macie inne pomysły?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja sie podepne, czy moge wysiac taka zwykla ze spozywczaka?
Tylko sie ze mnie nie nabijajcie, tutaj jest tylko sproszkowana, a taka spozywcza mam z Polski do zapraw...nada sie?

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Teraz już późno, mało co urośnie ,jedynie wzejdzie i pewnie mróz gorczycę załatwi. Gorczycę można kupić za jakieś 10 zł za 1 kg, a ta spożywcza też jest dobra,ale pewnie przepłacona.Obecnie warto posiać jako poplon żyto , przynajmniej chwasty zagłuszy.
pozdrawiam Ludwik
Teoretycznie nadaje się. Dlaczego piszę - teoretycznie. Bo jako przyprawa może być nawet 5 letnia. Ale jako nasiona do siewu nie może być za stara ,bo nie wzejdzie. Poza tym gorczyca przyprawowa jest chyba za droga ?. Proponuje sprawdzić przed siewem siłę kiełkowania.Po co wydawać na darmo pieniądze. Wyłożyć na wilgotnej wacie lub ligninie z 10 ziarenek i ocenić ile skiełkowało.Kiełkuje szybko.Rybka pisze:a taka spozywcza mam z Polski do zapraw...nada sie?
Pozdrawiam
PS Gorczyca do siewu kosztuje ekopom dokładnie 3,50 zł/ kg
Termin siewu gorczycy to połowa sierpnia. Ale w Twoich warunkach klimatycznych Rybka to juz jest bez sensu. Jakikolwiek siew jest bez sensu, Jedynie żyto z pewnym ryzykiem. Musi wzejść i sie rozkrzewić bo może zmarznąć.ekopom pisze:Teraz już późno, mało co urośnie