Rośliny odstraszające komary
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Rośliny odstraszające komary
Komarowiec (u nas to sięnazywa komarnica) jest łądny, można posadzić jako odstraszacz komarów. Siostra miała na oknie i komary nie leciały.
Ale, ale...po mojemu - śMIERDZI! Ale niktóym ten zapach się podoba.
Ja miałam kocimiętkę i komary były, ale jakby nie żarły (mnie, nie kocimiętki ). Więc może działą?
Ale, ale...po mojemu - śMIERDZI! Ale niktóym ten zapach się podoba.
Ja miałam kocimiętkę i komary były, ale jakby nie żarły (mnie, nie kocimiętki ). Więc może działą?
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
Muchołówka (nawet wygłodzona) niestety nie spełni naszych oczekiwań...Zaczarowany pisze:Wczoraj moja znajoma nabyła muchołówkę. 3 pułapki miały w sobie szczątki komarów. Nie wiem jak dobra jest muchołówka w łapaniu tych insektów, ale mogę z całą pewnością stwierdzić, że 3 ma na swoim koncie.
Obawiam się, że tu chodzi o roślinkę która odstrasza komary swoim zapachem ;-) Też jestem zainteresowana bo nie lubię być "wysysana" przez te małe, latające stworki ;-) hihi
Ja niestety mogę jedynie napisać, co NIE pomaga, a ponoć powinno.
Otóż orzech włoski wcale nie odstrasza komarów, wręcz panoszą się pod nim niemiłosiernie.
Zatem odradzam sadzenie orzecha w celu pozbycia się komarów natomiast w innych celach jak najbardziej polecam!
Otóż orzech włoski wcale nie odstrasza komarów, wręcz panoszą się pod nim niemiłosiernie.
Zatem odradzam sadzenie orzecha w celu pozbycia się komarów natomiast w innych celach jak najbardziej polecam!
Żeby zobaczyć księżyc, nie patrz w sadzawkę.
- Zaczarowany
- 200p
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jestem tego samego zdania.Priam pisze:A ja uważam że nie ma tak naprawdę jednej rośliny, która działała by w 100% na komary.
Mój kącik jadalny w ogrodzie znajduje się pod kopułą orzecha włoskiego ciętego na płaczący,obok rosną dwa duże
plektrantusy a komary dokuczają okrutnie.Nie działają zatem na nie te rośliny.
Jeden to Plectranthus coleoides 'Marginatus' ? plektrantus koleusowaty 'Marginatus' a drugi Plectranthus coleoides 'NIKO"
Sprawdza się jedynie palące łuczywo,to mogę potwierdzić oraz żaby,dzięki którym u mnie bezpiecznie siedzi się nad stawem nawet wieczorem.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Roślina na komary
Tobie chodzi chyba o Plectranthus.danusiak pisze:jaką nazwę nosi roślina na komary?
pozdrawiam
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=103308
PPR » Artykuł » Plectranthus coleoides na komary
Jakub . . . . .
komarowiec
tak właśnie o tą roślinkę mi chodziło
pozdrawiam
pozdrawiam
- Zaczarowany
- 200p