Moje falenopsisy
Moje falenopsisy
Witam wszystkich
Od dłuższego czasu przeglądam to forum i podziwiam Wasze piękne storczyki.
Jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy i przepięknych okazów.
Dość długo zastanawiałam się przed dołączeniem do Was i wreszcie się odważyłam na zamieszczenie własnego wpisu i przedstawienie kilku mieszkańców mojego okna.
Falenopsisy mam od kilku lat, ostatnio dokupiłam dendrobium o pięknych aksamitno bordowych kwiatach.
Kilka dni wcześniej dostałam keiki dendrobium niespodziankę, mam nadzieje że polubimy się i zamieszkają
u mnie na stałe.
Od dłuższego czasu przeglądam to forum i podziwiam Wasze piękne storczyki.
Jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy i przepięknych okazów.
Dość długo zastanawiałam się przed dołączeniem do Was i wreszcie się odważyłam na zamieszczenie własnego wpisu i przedstawienie kilku mieszkańców mojego okna.
Falenopsisy mam od kilku lat, ostatnio dokupiłam dendrobium o pięknych aksamitno bordowych kwiatach.
Kilka dni wcześniej dostałam keiki dendrobium niespodziankę, mam nadzieje że polubimy się i zamieszkają
u mnie na stałe.
Re: moje falki
Witam serdecznie, wśród storczykowo - zakręconych
Piękne Dendrobium Zyczę wielu sukcesów w kolekcji
Piękne Dendrobium Zyczę wielu sukcesów w kolekcji
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Dzięki wszystkim za miłe powitanie.
Zobaczcie co znalazłam w piątek w biedronce
Ciekawe te bliźniaczki syjamskie i tylko jeden kwiatek jest taki, a reszta już normalne
Na moim oknie praktycznie wszystko już przekwitło, albo ma pączki, więc musiałam dokupić coś kolorowego żeby cieszyło oczy.Miałam ochotę na jakieś żółte słoneczka, bo jakoś do tej pory jeszcze nie mam.
Nawet był piękny okaz ale drugi pęd wyrastał mu ze stożka wzrostu i zrezygnowałam.
Wiosną kupiłam taki właśnie,przez zwykłą nieuwagę i łudziłam się że może wypuści jakiś keik,
a on niewdzięcznik, nie dość że zrzucił wszystkie pączki i nie wiem jakie ma kwiaty, to jeszcze przez całe lato nie wypuścił keika tylko pęd kwiatowy.Tak wygląda teraz, po pączkach widać że będzie jakiś bardzo ciemny o małych kwiatach.Wprawdzie liście trochę klapły, ale korzenie wyglądają ok.
Zobaczcie co znalazłam w piątek w biedronce
Ciekawe te bliźniaczki syjamskie i tylko jeden kwiatek jest taki, a reszta już normalne
Na moim oknie praktycznie wszystko już przekwitło, albo ma pączki, więc musiałam dokupić coś kolorowego żeby cieszyło oczy.Miałam ochotę na jakieś żółte słoneczka, bo jakoś do tej pory jeszcze nie mam.
Nawet był piękny okaz ale drugi pęd wyrastał mu ze stożka wzrostu i zrezygnowałam.
Wiosną kupiłam taki właśnie,przez zwykłą nieuwagę i łudziłam się że może wypuści jakiś keik,
a on niewdzięcznik, nie dość że zrzucił wszystkie pączki i nie wiem jakie ma kwiaty, to jeszcze przez całe lato nie wypuścił keika tylko pęd kwiatowy.Tak wygląda teraz, po pączkach widać że będzie jakiś bardzo ciemny o małych kwiatach.Wprawdzie liście trochę klapły, ale korzenie wyglądają ok.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witaj
bardzo ładne początki
życzę dużo sukcesów
bardzo ładne początki
życzę dużo sukcesów
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Dziękuję wszystkim za odwiedziny
.
A oto dalsza część mojej kolekcji
Biały o wielkich kwiatach, kwitnie bardzo regularnie.
Biały w kropeczki,trochę kiepskie zdjęcie,ale niżej jego pojedynczy kwiat.
Ten to "dalmatyńczyk" albo "krówka",i podobny do niego
Jasnoróżowy o bardzo wrażliwych kwiatach.
Ten jest taki pastelowy, trudno określić kolor.
Różowy z ciemniejszą warżką.
Różowy z nakrapianymi liśćmi.
Jego kwiat w zbliżeniu.
Tak kwitł latem, a teraz ma nowe pączki i znowu będzie kwitł
Woskowiaczek kwitnie praktycznie przez cały czas, gdy stare kwiaty opadają, nowy pęd już rośnie.
Letnie kwitnienie.
Tak wygląda teraz,ma trzy stare pędy i jeden nowy.
.
A oto dalsza część mojej kolekcji
Biały o wielkich kwiatach, kwitnie bardzo regularnie.
Biały w kropeczki,trochę kiepskie zdjęcie,ale niżej jego pojedynczy kwiat.
Ten to "dalmatyńczyk" albo "krówka",i podobny do niego
Jasnoróżowy o bardzo wrażliwych kwiatach.
Ten jest taki pastelowy, trudno określić kolor.
Różowy z ciemniejszą warżką.
Różowy z nakrapianymi liśćmi.
Jego kwiat w zbliżeniu.
Tak kwitł latem, a teraz ma nowe pączki i znowu będzie kwitł
Woskowiaczek kwitnie praktycznie przez cały czas, gdy stare kwiaty opadają, nowy pęd już rośnie.
Letnie kwitnienie.
Tak wygląda teraz,ma trzy stare pędy i jeden nowy.
Śliczne masz kwitnienia, życzę dalszych sukcesów
Piękne kwitnienia, ale prosimy o większe zdjątka:)
- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
piękne dendrobium, oryginalne
Falki też cudne, szczególnie ten jasny w drobne kropeczki
Falki też cudne, szczególnie ten jasny w drobne kropeczki
Właśnie dostałam floral pastę i chciałabym ją wypróbować na tym moim uparciuchu bez stożka wzrostu.
Myślę że da radę, wprawdzie listki trochę oklapły, ale korzonki są ładne.
jego korzonki
Tutaj rozchyla płatki.
Wygląda na to, że przez przypadek kupiłam woskowiaczka
Bardzo chciałabym żeby wytworzył keiki.
W środę przez przypadek trafiłam do Nomi, tylko na chwilkę zobaczyć czy nie ma Philadelphi.
Nie było, więc na pocieszenie kupiłam takiego.
Od tych zakupów "na pocieszenie" niedługo braknie mi miejsca na parapecie.
Mam nadzieje że zdążę kupić Philadelphię, kiedyś widziałam je w markecie.
Myślę że da radę, wprawdzie listki trochę oklapły, ale korzonki są ładne.
jego korzonki
Tutaj rozchyla płatki.
Wygląda na to, że przez przypadek kupiłam woskowiaczka
Bardzo chciałabym żeby wytworzył keiki.
W środę przez przypadek trafiłam do Nomi, tylko na chwilkę zobaczyć czy nie ma Philadelphi.
Nie było, więc na pocieszenie kupiłam takiego.
Od tych zakupów "na pocieszenie" niedługo braknie mi miejsca na parapecie.
Mam nadzieje że zdążę kupić Philadelphię, kiedyś widziałam je w markecie.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
piękne nowości
ja też mam Phalaenopsis bez stożka wzrostu, kiedyś przypadkowo został zalany i niestety ale teraz jest cały uschnięty. Z takim uschniętym stożkiem stał sobie około 7 miesięcy, gdzie później wytworzył boczne odgałęzienie od łodyżki, która mu cała nie uschła po przekwitnięciu i na tym odgałęzieniu miał 7 kwiatuszków. Następnie wytworzył sam z siebie dwa basal keiki, które rosną jak na drożdzach w przeciągu 4 miesięcy jedno z basal ma już korzonki około 6 cm, drugie ma troszkę mniejsze, więc się nie martw w Twoim przypadku na pewno też pojawią się basal keiki
ja też mam Phalaenopsis bez stożka wzrostu, kiedyś przypadkowo został zalany i niestety ale teraz jest cały uschnięty. Z takim uschniętym stożkiem stał sobie około 7 miesięcy, gdzie później wytworzył boczne odgałęzienie od łodyżki, która mu cała nie uschła po przekwitnięciu i na tym odgałęzieniu miał 7 kwiatuszków. Następnie wytworzył sam z siebie dwa basal keiki, które rosną jak na drożdzach w przeciągu 4 miesięcy jedno z basal ma już korzonki około 6 cm, drugie ma troszkę mniejsze, więc się nie martw w Twoim przypadku na pewno też pojawią się basal keiki
Pozdrawiam Małgorzatka