Hortensja pnąca ( Hydrangea petiolaris)
Hortensja pnąca ( Hydrangea petiolaris)
Zastanawiam się nad zakupem H. pnącej ;-)
Czy ktoś z nas ma takie "coś" i jest w stanie pokazać fotki swojej?
Interesuje mnie jaki jest przyrost roczny tej hortensji?
Czy potrzebuje jakiejś specjalnej podpory, czy też będę mogła ją puścić po drzewie?
Jaka jest trudność uprawy?
Piszcie wszystko co Wam przyjdzie do głowy na jej temat ;-)
Pozdrówki!!
Czy ktoś z nas ma takie "coś" i jest w stanie pokazać fotki swojej?
Interesuje mnie jaki jest przyrost roczny tej hortensji?
Czy potrzebuje jakiejś specjalnej podpory, czy też będę mogła ją puścić po drzewie?
Jaka jest trudność uprawy?
Piszcie wszystko co Wam przyjdzie do głowy na jej temat ;-)
Pozdrówki!!
Hydrangea petiolaris. Dorasta do 6-10m (0.5 m rocznie). Wspina się przy pomocy korzeni przybyszowych po porowatych powierzchniach. Można puścić po drzewie. Dużą ozdobę stanowią białe, baldachowate kwiatostany oraz liście jesienią intensywnie żółte. Najlepiej rośnie w miejscach osłoniętych, w cieniu lub półcieniu. Hortensje z reguły lubią wilgoć.
Aurynko, masz może tą hortensję?
Ciekawi mnie jej wygląd...
Widziałam w necie fotki takich już starszych roślin a mnie interesuje młoda ;-)
Znalazłam info, że pierwsze kwiaty mogą się pokazać dopiero kilka lat po posadzeniu (??)
Podobno w pierwszych latach hortensja ta rozrasta się w korzeniach a po dobrym ukorzenieniu (co może trwać kilka lat) dopiero zaczyna przyrastać od 0.5 do 1 m rocznie.
Ciekawi mnie jej wygląd...
Widziałam w necie fotki takich już starszych roślin a mnie interesuje młoda ;-)
Znalazłam info, że pierwsze kwiaty mogą się pokazać dopiero kilka lat po posadzeniu (??)
Podobno w pierwszych latach hortensja ta rozrasta się w korzeniach a po dobrym ukorzenieniu (co może trwać kilka lat) dopiero zaczyna przyrastać od 0.5 do 1 m rocznie.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jej wygląd Dorko pokażę Ci jutro i za kilka tygodni znowu ,jak zrobię zdjęcie-rośnie u mnie na siatce ogrodzeniowej. Jest własnoscią sąsiadów,ale równie ładnie wygląda u mnie -jest jedynie trochę przysłonięta moim żywopłotem z berberysa.
Jej pędy szybko drewnieją,musi być przywiązywana do podpór u mnie do siatki ,u Ciebie do pnia drzewa.
U nas rośnie na bardzo słonecznej wystawie -ma słońce od świtu do zmroku.
Jej przyrost jest niewielki rocznie -"nasz " krzew jest już mocno leciwy a mimo to nie przekroczył jeszcze wysokości siatki ogrodzeniowej ,zresztą b.dobrze znosi cięcie z obydwu stron
,możesz mieć zatem nad nim pełną kontrolę.
Kwiaty ładne talerzowate ,białe i "ażurowe".
Jej pędy szybko drewnieją,musi być przywiązywana do podpór u mnie do siatki ,u Ciebie do pnia drzewa.
U nas rośnie na bardzo słonecznej wystawie -ma słońce od świtu do zmroku.
Jej przyrost jest niewielki rocznie -"nasz " krzew jest już mocno leciwy a mimo to nie przekroczył jeszcze wysokości siatki ogrodzeniowej ,zresztą b.dobrze znosi cięcie z obydwu stron

Kwiaty ładne talerzowate ,białe i "ażurowe".
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorko jakby co, to też mogę wkleić fotkę swojej hortensji.
Rzeczywiście po siatce nie chce się piąć, trzeba jej tłumaczyć jak ma rosnąć. Po drzewie będzie się wspinała sama.
Tu masz przykład.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=30
Rzeczywiście po siatce nie chce się piąć, trzeba jej tłumaczyć jak ma rosnąć. Po drzewie będzie się wspinała sama.
Tu masz przykład.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a&start=30
Lilu,
teraz to już musisz wkleić!! ;-)
Z samego rana lecę po hortensje pnącą - CUDNA ona jest!!
To co mam upatrzone ma mieć białe kwiaty ale może jest też odmiana z innym kolorem kwiatów (???)
O hortensjach wiem tylko tyle, że mi się podobają ;-) Oświecicie mnie czy w wypadku tych piennych też można zmieniać kolor stosując kwaśne nawozy tak jak przy pozostałych?
teraz to już musisz wkleić!! ;-)
Z samego rana lecę po hortensje pnącą - CUDNA ona jest!!
To co mam upatrzone ma mieć białe kwiaty ale może jest też odmiana z innym kolorem kwiatów (???)
O hortensjach wiem tylko tyle, że mi się podobają ;-) Oświecicie mnie czy w wypadku tych piennych też można zmieniać kolor stosując kwaśne nawozy tak jak przy pozostałych?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 sie 2007, o 22:58