Storczykowy Laik :)
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowy Laik :)
Cześć, mam na imię Justyna. Uwielbiam storczyki, mam na razie tylko jednego w swojej kolekcji: Falenopsisa.
Założyłam ten wątek ponieważ chciałabym powiększyć swoją kolekcje ale boje się że coś mi nie wyjdzie i zmarnuje te piękne roślinki.Bo ten jedyny właśnie mi coś choruje.Jeśli tego uda mi się odratować to kupię kolejnego.Dlatego wszelkie rady mile widziane
Kupiłam go 22 września tego roku
Ostatnio zauważyłam że ma dziwne brązowe kropeczki na prawie każdym kwiatku
i żołkną liście
co to może być i jak z tym walczyć ??
do tego nawet przedłuża pęd i wypuszcza nowy listek
Założyłam ten wątek ponieważ chciałabym powiększyć swoją kolekcje ale boje się że coś mi nie wyjdzie i zmarnuje te piękne roślinki.Bo ten jedyny właśnie mi coś choruje.Jeśli tego uda mi się odratować to kupię kolejnego.Dlatego wszelkie rady mile widziane
Kupiłam go 22 września tego roku
Ostatnio zauważyłam że ma dziwne brązowe kropeczki na prawie każdym kwiatku
i żołkną liście
co to może być i jak z tym walczyć ??
do tego nawet przedłuża pęd i wypuszcza nowy listek
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowy Laik :)
witam na forum
z pewnością Twoja kolekcja szybciutko się powiększy
Ładnego masz Phalaenopsis
a czy na ostatnim zdjęciu jest jakaś pajęczynka? bo nie wiem czy dobrze widzę
może napisz coś więcej o uprawie, jak go podlewasz, kiedy i ogólnie jak się nim zajmujesz
a żółknięcie liści może być z kilku powodów ... np z przelania.
Ale jak napiszesz wiecej informacji wtedy będziemy się zastanawiać bo teraz to można tylko zgadywać
z pewnością Twoja kolekcja szybciutko się powiększy
Ładnego masz Phalaenopsis
a czy na ostatnim zdjęciu jest jakaś pajęczynka? bo nie wiem czy dobrze widzę
może napisz coś więcej o uprawie, jak go podlewasz, kiedy i ogólnie jak się nim zajmujesz
a żółknięcie liści może być z kilku powodów ... np z przelania.
Ale jak napiszesz wiecej informacji wtedy będziemy się zastanawiać bo teraz to można tylko zgadywać
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
- Mireczek1965
- 200p
- Od: 3 sie 2011, o 12:06
Witam Cię w gronie storczyko zakręconych. Ja również cztery miesiące temu ot tak sobie napisałem jeden pościk o swoim pierwszym storczyku. Obecnie mam ich 14 sztuk i kolekcja z każdym dniem się powiększa. Pisałem, że mam za mało miejsca na więcej storczyków, że może kupię jednego na miesiąc. Życie jednak jest inne i jak ktoś już zacznie interesować się storczykami to przepadł.
Nina ma racje napisz coś więcej o sposobie uprawy swojego storczyka, nie można postawić diagnozy nie znając przyczyny.
Nina ma racje napisz coś więcej o sposobie uprawy swojego storczyka, nie można postawić diagnozy nie znając przyczyny.
- amatorka015
Dziękuję za tak szybką odpowiedź
Małgorzato mam taką nadzieje że sie powiekszy...
Jak go kupiłam to na korze była właśnie taka pajęczynka i od razu ją usunełam..
I na tej fotce własnie jest taka niby pajeczyna.Ale usunięcie mechaniczne chyba na nic sie nie zdało i trzeba chemicznie pewnie.. Więc to raczej wełnowce grasują , a miałam nadzieje że to jednak nie to...
Moja pielegnacja polega tylko na podlewaniu jak na razie bo dopiero się uczę...
Więc podlewam co 7-10 dni, jest zwrócony do światła padającego z południowej strony, a temp w pokoju ok 15'C (dokładnie nie wiem)
Małgorzato mam taką nadzieje że sie powiekszy...
Jak go kupiłam to na korze była właśnie taka pajęczynka i od razu ją usunełam..
I na tej fotce własnie jest taka niby pajeczyna.Ale usunięcie mechaniczne chyba na nic sie nie zdało i trzeba chemicznie pewnie.. Więc to raczej wełnowce grasują , a miałam nadzieje że to jednak nie to...
Moja pielegnacja polega tylko na podlewaniu jak na razie bo dopiero się uczę...
Więc podlewam co 7-10 dni, jest zwrócony do światła padającego z południowej strony, a temp w pokoju ok 15'C (dokładnie nie wiem)
- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj amatorko jeżeli masz wełnowce, to niestety witaj w gornie, bo ja też od jakiegoś czasu się z nimi borykam. Jak na razie u mnie liście i korzenie są w dobrym stanie, ale kwiatuszki zaczynają opadać Dziś nina1611 - poleciła mi spray agricolle jest między innymi na wełnowce. Trzymam kciuki za Twojego storczyka, bo jest naprawdę bardzo ładny
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Amatorko musisz sobie trochę poszperać o szkodnikach i innych chorobach, również o uprawie samych storczyków, 15 stopni dla phalaenopsisa to zdecydowanie za mało, a te plamki, szczególnie na kwiatach to wygląda mi raczej na chorobę grzybową. Pajęczynę to zostawiają raczej przędziorki, a wełnowce wyglądają jak kłębki waty cukrowej.
Szukasz szybko informacji i ratuj kwiatka, bo jest śliczny i szkoda by było aby Ci robactwo lub jakaś inna choroba zmarnowały go.
Szukasz szybko informacji i ratuj kwiatka, bo jest śliczny i szkoda by było aby Ci robactwo lub jakaś inna choroba zmarnowały go.
- amatorka015
JUDI wełnowce to moje przypuszczenie, poczytam jeszcze o nich i wtedy zdecyduje czy wyprobowac ten spray..
Dziękuje, bardzo mi zależy zeby go uratować,bo on jest moim jedynym storczykiem i boje się ze jak go zmarnuje to z nastepnymi tez tak bedzie...
KASIU Wiem że wiedza jest najważniejsza w tym temacie dlatego musze sobie ją przyswoić i to jak najszybciej..
Z temperaturą zgadywałam bo termometra nie mam w pokoju
Dziękuje za rady
Dziękuje, bardzo mi zależy zeby go uratować,bo on jest moim jedynym storczykiem i boje się ze jak go zmarnuje to z nastepnymi tez tak bedzie...
KASIU Wiem że wiedza jest najważniejsza w tym temacie dlatego musze sobie ją przyswoić i to jak najszybciej..
Z temperaturą zgadywałam bo termometra nie mam w pokoju
Dziękuje za rady
- amatorka015
- nina1611
- 500p
temperatura jest dobra akurat taka pokojowa
a kamyczki na pewno mu pomogą, ważne tylko aby stał nie bezpośrednio na kamyczkach, tylko właśnie na takiej podstawce którą zastosowałaś
korzenie przez doniczkę wyglądają na żywe, więc wszystko powinno być dobrze
a kamyczki na pewno mu pomogą, ważne tylko aby stał nie bezpośrednio na kamyczkach, tylko właśnie na takiej podstawce którą zastosowałaś
korzenie przez doniczkę wyglądają na żywe, więc wszystko powinno być dobrze
Pozdrawiam Małgorzatka
- amatorka015
A wodę w tej podstawce dolewać codziennie tak ?
- nina1611
- 500p
tak jak odparuje to dolewać, żeby kamyczki były zawsze wilgotne
Pozdrawiam Małgorzatka
- amatorka015
Ostatnio w stonce były storczyki i teraz żałuje że nie kupiłam
A taki piękny był żółty w ciapki :( Ale ja głupia
A taki piękny był żółty w ciapki :( Ale ja głupia
- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
Ja też ostatnio zrezygnowałam z zakupu storczyka i do dziś żałuję :x ale nie martw się okazja znowu się nadarzy
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;