Moja Kolekcja - tomgroch
Moja Kolekcja - tomgroch
Witam
Zaglądam tu już dość długo i postanowiłem wreszcie się ujawnić .
Na początek wrzucę tylko link do paru zdjęć, a w niedalekiej przyszłości więcej zdjęć bezpośrednio w wątku. Kaktusy zbieram od 20 kilku lat (najstarszy ma 27 lat, Mammillaria ?), przez prawie 10 lat kolekcja nie rozwijała się, a od kilku zaczyna się gwałtownie powiększać (w tym roku około 50 taksonów). Sporo jest tzw no name, zwłaszcza z rodzaju Mammillaria. Najwięcej mam od nieżyjącej już niestety Pani Pyjek, dzięki której 21 lat temu pogłębiła się u mnie "choroba kaktusowa".
Nie mam jakiegoś wybranego rodzaju, chociaż ostatnio wpadł mi w oko rodzaj Echinofossulocactus. Poza tym lubię mamilarie, tefrokaktusy, parodie, gymno., i .. itd
Moje kaktusy od początku stoją latem w tunelu, zimy obecnie spędzają w nieogrzewanym pomieszczeniu na poddaszu - marzy mi się szklarnia, ale to kiedyś.
Strych jest nie najlepszym pomysłem bo kolekcja sporo waży, a do pokonania dwie kondygnacje uff.
pozdrawiam
Tomek
http://www.szkolka-grochowscy.pl/kaktusy/index.html#
Zaglądam tu już dość długo i postanowiłem wreszcie się ujawnić .
Na początek wrzucę tylko link do paru zdjęć, a w niedalekiej przyszłości więcej zdjęć bezpośrednio w wątku. Kaktusy zbieram od 20 kilku lat (najstarszy ma 27 lat, Mammillaria ?), przez prawie 10 lat kolekcja nie rozwijała się, a od kilku zaczyna się gwałtownie powiększać (w tym roku około 50 taksonów). Sporo jest tzw no name, zwłaszcza z rodzaju Mammillaria. Najwięcej mam od nieżyjącej już niestety Pani Pyjek, dzięki której 21 lat temu pogłębiła się u mnie "choroba kaktusowa".
Nie mam jakiegoś wybranego rodzaju, chociaż ostatnio wpadł mi w oko rodzaj Echinofossulocactus. Poza tym lubię mamilarie, tefrokaktusy, parodie, gymno., i .. itd
Moje kaktusy od początku stoją latem w tunelu, zimy obecnie spędzają w nieogrzewanym pomieszczeniu na poddaszu - marzy mi się szklarnia, ale to kiedyś.
Strych jest nie najlepszym pomysłem bo kolekcja sporo waży, a do pokonania dwie kondygnacje uff.
pozdrawiam
Tomek
http://www.szkolka-grochowscy.pl/kaktusy/index.html#
- lampart111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja Kolekcja
Witaj!
Bardzo ładna kolekcja, dobrze że otworzyłeś swój wątek!
Bardzo ładna kolekcja, dobrze że otworzyłeś swój wątek!
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
cieszę się ,że do nas dołaczyłeś.
Pokazuj ,pokazuj my lubimy ogladać kaktusy
Teraz to już na pewno kolekcja się powiększy
A kolekcja bardzo ładna
Pokazuj ,pokazuj my lubimy ogladać kaktusy
Teraz to już na pewno kolekcja się powiększy
A kolekcja bardzo ładna
Na zdjęciach jest tylko część, w sumie jest ponad 200 taksonów, ale niestety nie wszystkie oznaczone. Może jakoś przy Waszej pomocy uda się to naprawić.
dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Tomek
dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Tomek
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć Tomek, bardzo spodobała mi się próbka jaką nam zaserwowałeś, szczególnie zawiesiłam się nad rodzajem Mammillaria, piękne i dorodne egzemplarze. Z niecierpliwością czekam na więcej.
I przede wszystkim - witaj na forum
I przede wszystkim - witaj na forum
Dzięki Daga:)
Większość mamilarii, które posiadam ma około 20 lat, więc trochę podrosły i niektóre ważą po parę kg , gorzej z ferokaktusami, jeden się rozpędził i waży z 10 jak nie lepiej. Nie wiem co będzie za następne 20 lat . Mam nadzieję, że do tego czasu szklarnia i uprawa w gruncie, bo mi kręgosłup pęknie. Tego życzę każdemu kaktusiarzowi - tzn tej szklarni
aa i jeszcze to ja mam rodzinę w Pawłowicach
Jedno jest pewne - dostęp do kaktusów jest teraz tak łatwy, że aż niebezpieczny
Tomek
Większość mamilarii, które posiadam ma około 20 lat, więc trochę podrosły i niektóre ważą po parę kg , gorzej z ferokaktusami, jeden się rozpędził i waży z 10 jak nie lepiej. Nie wiem co będzie za następne 20 lat . Mam nadzieję, że do tego czasu szklarnia i uprawa w gruncie, bo mi kręgosłup pęknie. Tego życzę każdemu kaktusiarzowi - tzn tej szklarni
aa i jeszcze to ja mam rodzinę w Pawłowicach
Jedno jest pewne - dostęp do kaktusów jest teraz tak łatwy, że aż niebezpieczny
Tomek
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Witam, bardzo fajne kaktusy i pierwszej klasy fotki. Czekam na pozostałe
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Ciekawe czy chodzi o te Pawłowice na śląsku, nieopodal Żor/Jastrzębia
Marzenia wszak czasem się spełniają, więc życzę ich spełniania.
Powtórzę się jeszcze - mammillarie piękne
Marzenia wszak czasem się spełniają, więc życzę ich spełniania.
Powtórzę się jeszcze - mammillarie piękne
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Tomku
Zdjęcia które zaprezentowałeś zrobiły na mnie kolosalne wrażenie tylko pogratulować tak wspaniałej kolekcji
[quote="tomgroch"]
gorzej z ferokaktusami, jeden się rozpędził i waży z 10 jak nie lepiej.
...Ile ja bym dał żeby moje takie grubaski już były
Zdjęcia które zaprezentowałeś zrobiły na mnie kolosalne wrażenie tylko pogratulować tak wspaniałej kolekcji
[quote="tomgroch"]
gorzej z ferokaktusami, jeden się rozpędził i waży z 10 jak nie lepiej.
...Ile ja bym dał żeby moje takie grubaski już były
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam i ja.
Od razu napiszę, że jestem pod dużym wrażeniem pięknych, wiekowych i dużych roślin w dużych doniczkach i o dużym ciężarze.
Nieczęsto zdarza się tak mocne "wejście" - teraz może być już tylko lepiej.
Wśród pokazanych kaktusów widzę kilku swoich faworytów. Będzie co oglądać w długie zimowe wieczory.
Od razu napiszę, że jestem pod dużym wrażeniem pięknych, wiekowych i dużych roślin w dużych doniczkach i o dużym ciężarze.
Nieczęsto zdarza się tak mocne "wejście" - teraz może być już tylko lepiej.
Wśród pokazanych kaktusów widzę kilku swoich faworytów. Będzie co oglądać w długie zimowe wieczory.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 paź 2011, o 16:44
Bardzo ładna kolekcja
Pozdrawiam i życzę samych sukcesów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=48006" onclick="window.open(this.href);return false; - Moje kaktusy
Daga - tak te Pawłowice, mam tam wujka, ciotkę, dwie kuzynki, kuzyna, a w tej chwili jeszcze mamę i brata . No i sporo dalszej rodziny.
Za parę dni będę targał swoje kaktusy do domu i potem wykonam aktualizację fotograficzną . Na razie są ciągle w tunelu, pomimo przymrozków. Tunel jest duży i wolno się wychładza. Zresztą jak pogoda pozwoli to będą w tunelu do listopada (już tak bywało).
Nie mam żadnych ciepłolubnych kaktusów - na razie
Generalnie to problem jest taki, że ja zawsze wszystko co jest rośliną zbierałem i dalej zbieram. Teraz też mam zamiar powrócić do starego i zaniedbanego hobby, czyli sukulentów.
pozdrawiam
Tomek
Za parę dni będę targał swoje kaktusy do domu i potem wykonam aktualizację fotograficzną . Na razie są ciągle w tunelu, pomimo przymrozków. Tunel jest duży i wolno się wychładza. Zresztą jak pogoda pozwoli to będą w tunelu do listopada (już tak bywało).
Nie mam żadnych ciepłolubnych kaktusów - na razie
Generalnie to problem jest taki, że ja zawsze wszystko co jest rośliną zbierałem i dalej zbieram. Teraz też mam zamiar powrócić do starego i zaniedbanego hobby, czyli sukulentów.
pozdrawiam
Tomek
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Z tego co zaprezentowałeś i z tego co piszesz wnioskuje, że będzie ciekawie Pzdr