Opryski w sadzie
Opryski w sadzie
Witam wszystkich mam pytanie jakie opryski stosujecie w sadzie kiedy i jaka skuteczność ,wasze opinie.
- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie opryski w sadzie
Jeżeli nie ma poważych chorób to może nie warto stosować chemii, ja od 3 lat staram się z roku na rok stosować ekologicznę środki ochrony , Na pewno stosuję na jesieni oprysk z 5% mączlika co przyspiesza rozkład liści i tym samym zmiejsza ilość zimującyh w liściach patogenów, w fazie bezlistnej wykonuję jeszcze oprysk z miedzianu, a w sezonie staram się naturalnie walczyć z mszycami i innymi paskudztwami, o ile jest to możliwe polecam opryski z gnojówki z pokrzyw, ewentualnie inne o ile jest to możliwe
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
chyba mocznika
Ja stosuję przeciw parchowi, oprócz wczesno-wiosennej prewencji kaptan, w trakcie sezonu w razie potrzeby Score.
Ja stosuję przeciw parchowi, oprócz wczesno-wiosennej prewencji kaptan, w trakcie sezonu w razie potrzeby Score.
Pozdrawiam, Maciek.
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
poprzedniej zimy pryskałem wszystko 6% mocznikiem dwa razy - bardzo ograniczyłem występowanie rdzy gruszy było już tragicznie i zero kędzierzawości na brzoskwini polecam tanie i skuteczne
gdy są liście stężenie0,6%
gdy są liście stężenie0,6%
- pisanka
- 100p
- Od: 21 lip 2011, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyczytałam ze mocznik jest nawozem azotowym i raczej nie stosuje się go zimą ;:78 czy naprawdę zmniejszył rdzę na gruszy? bo szykowałam się do ścięcia grusz
Pozdrawiam - Hanka
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
Mocznik nie jest tu nawozem, tylko ma przyspieszać rozkładanie się liści i zmniejszać ilość przetrwalników grzyba.
- pisanka
- 100p
Zbyszku! Gruszki wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak smakują spróbuję z tym mocznikiem bo od starej gruszy pozarażały się młode kilkuletnie i to jest ich może jedyna szansa powiedz jak zrobić 6% roztwór mocznika.
Pozdrawiam - Hanka
- ZbigniewG
prosta zasada sprawdzała się w podstawówce i na studiach a zwłaszcza teraz w sadzie
1g na 100g wody -1%
10g na 1000g (litr) wody -1%
60g (6dkg) na 1litr -6%
trochę więcej jak 0,5kg mocznika na 10l i masz około 6% roztwór
szybciej jest oczywiście napisać dwa równania nad sobą wymnożyć wiadome na krzyż i podzielić przez trzecia wiadomą i wychodzi X ( liczby nad liczbami , % nad %)
1g na 100g wody -1%
10g na 1000g (litr) wody -1%
60g (6dkg) na 1litr -6%
trochę więcej jak 0,5kg mocznika na 10l i masz około 6% roztwór
szybciej jest oczywiście napisać dwa równania nad sobą wymnożyć wiadome na krzyż i podzielić przez trzecia wiadomą i wychodzi X ( liczby nad liczbami , % nad %)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja , tak jak Maciek, oprócz wczesnowiosennego oprysku miedzianem, stosuję score w razie potrzeby. Na fotce grusza Generał Leclerc (rok wcześniej była aż pomarańczowa od rdzy). Gdy zauważę mszyce, lub na owocówkę do Score dodaję Calypso. Dwa opryski wystarczyły by pogonić chorobę. (Na fotce zwisa swobodnie sznurek, którym przyginałam gałązki z wyższego piętra).
Pozdrawiam! Gienia.
- ZbigniewG
specjalistyczne środki na rdzę gruszy są bardzo drogie, zalecane typowe na parcha (np score) też nie tak tanie - próbowałem na moją rdzę nie działało
nawóz mocznik - poskutkował zobaczę jak w tym roku jak będzie powrót to zrobię podmiankę na Score
kupuję duży worek i mam na trawniki tam gdzie trzeba dużo azotu - o kompostowniku już nie wspomnę
z mocznikiem prowadzone są badania w sadach towarowych
nawóz mocznik - poskutkował zobaczę jak w tym roku jak będzie powrót to zrobię podmiankę na Score
kupuję duży worek i mam na trawniki tam gdzie trzeba dużo azotu - o kompostowniku już nie wspomnę
z mocznikiem prowadzone są badania w sadach towarowych
- pisanka
- 100p
Dziękuję Zbyszku no teraz te % proste zrobię tak jak radzisz ,opryskam mocznikiem a i trawnikowi przyda się podsypanie, kiedy moje nowe włoście będą tak ładne jak Twoje.Pozdrawiam
Pozdrawiam - Hanka
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem: robicie oprysk mocznikiem zimą (w mrozie) na drzewo gruszy?