Ukorzenienie wierzby
Ukorzenienie wierzby
Witam!
mam gałązki wierzby płaczącej i wierzby chyba mandżurskiej( taka powykręcana) i nie wiem jak je ukorzenić bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
mam gałązki wierzby płaczącej i wierzby chyba mandżurskiej( taka powykręcana) i nie wiem jak je ukorzenić bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ukorzenienie wierzby
Z ukorzenieniem wierzby to chyba najmniejszy problem, poniżej są zdjęcia gałązek wierzby (co prawda szwajcarskiej) które postanowiłem ukorzenić. Powkładałem po prostu ucięte gałązki do doniczek z ziemią i postawiłem na brzegu oczka, tak aby ziemia w doniczce mogła ciągnąc wilgoć z sadzawki. Stoją one (oczywiście w cieniu) może dwa- trzy tygodnie i już ładnie wypuściły listki, myślę że korzenie również wypuszczą. Oczywiście można ten proces wspomóc ukorzeniaczem do sadzonek zdrewniałych.lisek22 pisze:Witam!
pozdrawiam
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wierzbę ukorzenia się dość łatwo. Wystarczy ziemia uniwersalna, trochę ukorzeniacza i gotowe. Ja swoje wsadziłam u dziadków przed blokiem jakieś 5 lat temu. Teraz są to okazałe drzewka. Widziałam nawet jak ogrodnik sadził duże około 2 metrowe obcięte konary z wierzby płaczącej i przyjęły się bez problemów.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ukorzeniacz jest zbędny. Wystarczy włożyć gałązki do wody i z chwilą pękania kory na gałązce wsadzić do ziemi. Utrzymywać dużą wilgotność podłoża.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16