storczyki Joanny

Zablokowany
Awatar użytkownika
karell
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lis 2011, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

storczyki Joanny

Post »

Witam, przeglądam to forum od kilku tygodni. Dzięki Wam udało mi się uratować dwa przelane falki, które odwdzięczyły się pędzikami. :) Kilka storczyków też mi przybyło :wink:

Dwa uratowane falki, zdjęcie zrobione zaraz po zakupie. Nie jest niestety najlepszej jakości, ale innego nie mam. :( Jak widać liście były w strasznym stanie, jak przekwitły zaraz przesadziłam i okazało się, że większość korzonków zgniło.

Obrazek

I kolejne storczyki, przybywa ich w zastraszającym tempie. :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z różową miniaturką mam problem. Jak ją kupiłam dwa miesiące temu to miała trzy nowe pędy jeden całkiem duży, ale od tego momentu nie urosły ani o milimetr. Czy to znaczy, że nic już z nich nie będzie? Za to cały czas wypuszcza nowe pączki na starym pędzie.
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: storczyki Joanny

Post »

witaj na forum :wit
ładne początki kolekcji :) ;:138
Phalaenopsis śliczne, a zwłaszcza ten żółciutki :) pachnie?
bo mam podobnego ( obecnie przekwitł ) - i przy słonku do południa wydzielał piękny, delikatny zapach :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34

Post »

Joasiu piękne są te Twoje roślinki a szczególnie ten żółty,mam do nich słabość chociaż mam tylko dwa żółte. A miniaturki cudowne,chętnie bym sobie takie sprawiła ,ale jakieś takie drogie są.Chyba szybciej zagości u mnie Vanda.
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Awatar użytkownika
karell
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dziękuję :)
Sylki3 pisze: co do pędów- czasem jest tak że zatrzymują się i dopiero po dłuższym czasie znów zaczynają rosnąć, niektóre z nich całkowicie usychają. Ciężko powiedzieć co stanie się z Twoimi pędami.
czyli jest jeszcze dla nich nadzieja ;:138

Nina mam jeszcze jeden żółty, ale nie pachną niestety.
wmx za swoje miniaturki dałam po 6zł, kupiłam na przecenie w Kauflandzie. Teraz rozglądam się za innymi kolorami.
Awatar użytkownika
karell
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moje nowe nabytki :;230
1. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że będzie mój. Uwielbiam go ;:167

Obrazek

2. Tego znalazłam na przecenach w Carrefourze, taki był biedak upchnięty za nową dostawą. Przesuszony na maxa, ale po podlaniu wrócił do jako takiego stanu. śliczny prawda? :lol: Miał takie dziwne plamy na liściu, nie wiedziałam co to jest. Na wszelki wypadek ciachnęłam i posypałam cynamonem. Planuję, go też przesadzić, ale jak przekwitnie, bo i tak jest zabiedzony.

Obrazek

Żółty storczyk z wcześniejszego zdjęcia przekwitł :( (od lipca kwitł nieprzerwanie), odpadły też dwa kwiatki na miniaturkach, ale cały czas wypuszczają nowe pączki.
Jak na drożdżach rosną też pędy na białych falkach. Jutro wstawię zdjęcia.

Miałam dzisiaj długą przerwę między zajęciami i pojechałam do obi - więcej tego nie zrobię. To nie na moje nerwy, nie mogłam się potem skupić :wink: Piękne okazy, ale eż strasznie traktowane. Mnóstwo połamanych liści, pędów. Vandy przesuszone z połamanymi pędami za 164zł :shock: Widziałam miltonię za 10 zł (już nie kwitła), troszkę się bałam ją kupić. Nie wiedziałam czy poradzę sobie z uprawą. Teraz żałuje, u mnie i tak miałaby lepiej niż tam. :(
Awatar użytkownika
karell
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Proszę o zamknięcie mojego wątku
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”